Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 09:56, 27 paź 2016

Ogłoszenie nasionkowo aminkowe.
Kilka osób prosiło mnie o nasionka aminka. Proszę, wyślijcie mi wiadomość na priv, żebym się nie pogubiła, w temacie wpiszcie aminek. Będę wysyłać dopiero w zimie, teraz nie mam na to czasu.
margaretka3 10:07, 27 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)

To może kule cisowe? Pasowałyby na pewno.

Mi się też pod koniec sezonu jakiś speed włącza. Ale jak przejść obojętnie obok kul cisowych, jak?

Właśnie zaprosiłam do ogrodu cisy. Teraz jako żywopłot na długą, wąską frontową rabatę
To było moje wielkie olśnienie No i wzięłam się do roboty, zmoblizowana przez Pszczółkę. Skoro nie ma niepogody na ogród...
Żywopłocik już posadzony, choć jeszcze nie do końca, bo mi cisków zabrakło.
Graby kolumnowe odm. Lucas już zakupione, czekają, aż skończę przewozić co najmniej 20 którąś taczkę przekompostowanej ziemi.
Takie coś wymyśliłam na szybko. Cisy jako kulki? O buksach myślałam, bo mam już ukorzenione sadzonki. Na cisowe kulki to mnie raczej nie stać, chyba że sobie sama ukorzenię, ale długo by czekać.
margaretka3 10:10, 27 paź 2016

Sylvana napisał(a)
Gosiu, dawno nie zaglądałam do Ciebie, ale trochę nadrobiłam....głównie obrazkowo, przyznaję się.
Śliczny ten aminek.
Ty masz tyle różności, których nie można zobaczyć nigdzie indziej, że oczopląsu można dostać.
Pięknie to wszystko komponujesz....nie mam pojęcia jak Ci się to wszystko udaje i nie pomyli....zdolniacha

Pozdrawiam

Sylwia, dzięki wielkie za słowa uznania. Ja też nie wiem, jak mi się to udaje, bo chaotyczna dość jestem
I raptus, od razu chcę mieć dużo.
ivo 10:15, 27 paź 2016

margaretka3 napisał(a)

Właśnie zaprosiłam do ogrodu cisy. Teraz jako żywopłot na gługą, wąską frontową rabatę
To było moje wielkie olśnienie No i wzięłam się do roboty, zmoblizowana przez Pszczółkę. Skoro nie ma niepogody na ogród...
Żywopłocik już posadzony, choć jeszcze nie do końca, bo mi cisków zabrakło.
Graby kolumnowe odm. Lucas już zakupione, czekają, aż skończę przewozić co najmniej 20 którąś taczkę przekompostowanej ziemi.
Takie coś wymyśliłam na szybko. Cisy jako kulki? O buksach myślałam, bo mam już ukorzenione sadzonki. Na cisowe kulki to mnie raczej nie stać, chyba że sobie sama ukorzenię, ale długo by czekać.

Witaj Margaretko !
Fajna rabate planujesz Jaka ona długa ? Co ile będziesz sadzić graby ? I co tam będzie oprócz kulek buksowych ? A i jaka szeroka nie licząc tego co będzie na żywopłot z cisa ?

Zasypałam pytaniami
margaretka3 10:26, 27 paź 2016

Iwonko, dobrze, że się zjawiłaś. Potrzebuję osób z minimalizmem w podejściu. Bo to frontowa. Musicie mnie pilnować, żebym znowu bałaganu nie zrobiła
Długa będzie na 15 metrów, bo ją jeszcze przedłużę. Szerokość, tu jest problem. Od lewej jest wjazd i tam tylko jakieś 80 cm szerokości mogę wyszarpać. Im bardziej w prawo, tym rabata stopniowo się poszerza, niewiele jednak, tak do 1,30 m.
Graby będą co 2,60 cm. Co będzie? Na pewno trawy, szczególnie po lewej, bo tam wąsko i nic wielkiego nie zaplanuję. Myślałam o ciemiernikach, bergenii, jeżówkach, może rozchodnikach i trawach.
margaretka3 10:30, 27 paź 2016

Muszę przyznać, że mocno sie zastanawiałam tutaj nad kostkami, ale przez tę różną szerokość rabaty nie wyglądałoby to dobrze.
ivo 10:33, 27 paź 2016

Zobacz Margaretko u mnie jest podobnie trochę i też się rozszerza tylko rabata jest dużo dłuższa :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5905-zielonym-od-linijki-ogrod-ivony?page=242

W tych węższych miejscach maja być penstemony hosty zawilce posadzone w kępkach z hakone. Miedzy nimi niskie miskanty.

Może się zainspirujesz Rabata będzie tworzona wiosną
margaretka3 10:41, 27 paź 2016

Ooo Iwonka, Ty tam masz jednak szerzej.
Mam i ja tego penstemona na rabatach, do teraz jest ładny. Ale nie wiem, jaki jest wiosną, bo mam go od czerwca. Mam z czego wybierać, bo mam sporo bylin i traw. Muszę wybrać ładne całorocznie.
U mnie to najbardziej cienista rabata, od popołudniowego słońca osłania ją dom. Cień jest od mniej więcej 12 do 17 w lecie.
margaretka3 10:44, 27 paź 2016

Zagłębiam się Iwonko w szczegóły Twojego planu.. no waśnie hostę praying hands też u siebie sadzę na tej rabacie. Właśnie ja kupiłam od Karoli.
ivo 10:48, 27 paź 2016

margaretka3 napisał(a)
Zagłębiam się Iwonko w szczegóły Twojego planu.. no waśnie hostę praying hands też u siebie sadzę na tej rabacie. Właśnie ja kupiłam od Karoli.

Jak tam jest dużo cienia to ładnie by tam było z runianką - taki dywanik a w nim zatopione te byliny i kule buksowe - tylko runianke mi wydałaś chyba co ?