Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 05:09, 23 paź 2015

Do góry
beata_m napisał(a)

hihih no właśnie i jak tu kupić gracka, ja kupiłam vanilki które według Waldka vanilkami jednak nie są

W przypadku hortensji nieco intensywniejsze wybarwienie kwiatostanów właściwie niczego nie zmienia. Natomiast nie dziwię się koleżankom które zamawiały Miscanthus sinensis ,,Gracillimus" a otrzymały np. Miscanthus sinensis ,,Graciella". Choć obie trawy ładne to w przyszłości niestety będą różniły się pokrojem. W/g mnie ,,Gracillimusowi" tworzącemu z liści przepiękną formę fontannową nie jest w stanie dorównać żaden inny miskant.

No to jeszcze miesiąc Beti i się zacznie...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:02, 22 paź 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
mikro miskant yuka jima zrobił się bordowy

No masz ... a moj zielony ... może znowu jakis pomylony mam?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:16, 22 paź 2015

Do góry
mikro miskant yuka jima zrobił się bordowy

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:16, 22 paź 2015

Do góry
frezja napisał(a)

czy to miskant Gracillimus??

tak, ten po lewej stronie to gracek, u mnie jest 2gie lato/jesień a te po prawej to morning light, też 2gie lato ze mną spędziły.
Kiedyś będzie tu ogród 19:41, 22 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
I Ty kobieto na mnie nie krzyczysz, że do Ciebie nie zajrzałam!!!
Poczytałam całości obejrzałam wszystko Plany masz super, działka wielkości mojej czyli mierzymy się z tym samym areałem Brzozy nawet mamy tej samej wielkości
Mój eM też chciał staw robić, ale plan upadł bo jedyne miejsce gdzie mógłby go zrobić mieści się w pasie zieleni i zgody nie dostanie w życiu, a więc zdecydowaliśmy się na malutkie oczko w przydomowym - na razie w tym miejscu jest czasowo oczko z balii i na adaptacje istniejącego rowu na mini rzeczkę z wodospadzikami, ale muszę się do Gminy przelecieć bo niby zgodę od nich miałam , a coś tam się teraz z przepisami pozmieniało i nie wiem na ile jest aktualne to co było uzgodnione

A pro po ogrodzenia przed sarnami i zającami my ogrodziliśmy całość siatką leśną na łatach pomalowanych folią w płynie i wkopanych w ziemię....przed sarnami chroni w 100% Zając przedostaje się tylko jeden , o którym więcej i dlaczego jest w moim wątku, a bażanty nic sobie z takiego ogrodzenia nie robią poza tym , że się czują bezpieczniej i gniazdują na naszej działce w łące kwietnej i na działce nocują
Zaznaczam do obserwacji

Witaj Sylwio. Areał podobny, tylko efekty inne. No, brzozy podobnej wielkości.
Co do urzędów, papierków itp to lepiej już się nie wypowiadam, bo słów szkoda. Jak człek ma się połapać, jak sami urzędnicy się gubią.
Co do ogrodzenia to chyba nie ma szans nawet na siatkę leśną. Przy kilkuset metrach nawet najtańszy materiał to koszt. A w kieszeni pusto.
Ale bardzo mnie pocieszyłaś co do bażantów.

Iwk4 napisał(a)
Przybliżyłam sobie Aniu na telefonie i drzewka widzę. Szybciutko ci urosną. A sąsiadowi pożycz lornetkę. Miłego dnia.

Iwonko czasami sąsiad im mniej widzi tym lepiej. Pozdrawiam.

Iwk4 napisał(a)

Aniu, twój miskant wygląda jak mój Gracilimus. Na 90% to on.
Ironia losu. Ty chciałaś kwitnącego - masz gracka. Inni chcieli gracki- mają graizelle, hi, hi

Iwonko toś mnie pocieszyła. A kto miał wpadkę w drugą stronę? Ty?
Moje ogrodowe marzenia... 18:39, 22 paź 2015

Do góry
Strasznie się ogrodowo zapomniałam.Ostatnie zdjęcia z lipca no szok i wstyd poprostu.Jesień u mnie nastała a ja nawet zdjęć z mojego kawałka ziemi nie mam.Jutro koniecznie nadrobić muszę.Ten rok dla moich trawek kiepski.Mimo dobrej gleby susza straszna i wygląd trawek też mało ciekawy.w tym roku zakwitł miskant zebrinus i pięknie wyglądały rozplenice.Trzcinniki tragiczne.Jutro wrzucę zdjęcia.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 18:38, 22 paź 2015

Do góry
Jupi! w miarę skończyłam rabatę po brzoskwini; znaczy się bez boków - wymyśliłam ze zostawię, jako zapory anty wiatrowe/zimowe. Do wykopania sa 2 róże Meillanda, 1 pomponella, 1 rozplenica, miskant zebrinus - musi czekać na wiosnę. A po lewej róża pilgrim (sporawa), rozplenica, 10 buksow- obwódka narożna ok 45 cm wysokości, ciemiernik i bodziszki wspaniale. Boje sie ruszać żeby ich nie zabić, zresztą nie mam miejsca żeby je przesadzić. No i kulek buksowych z 10 mi zostało do zagospodarowania, coś jeszcze wymyślę

Dosadziłam resztę trawek prairie fire, zostały mi 4 ostatnie bidy takie...
zmieściłam tamże tez kilka małych kulek buksowych spod morwy. Pomiędzy zmieściło się ze 30 Krzyśków (co ja zrobię z resztą? Przesadziłam tez 3 niewielkie morning lighty na tyły tej rabaty, jest miejsce jeszcze na dwa, ale to wiosną - bo musiałabym podzielić duży egzemplarz. Całość wysypałam kora, zabrakło mi ze 2 worki.

Przyszła agrotkanina, 50 mb szerokości 1,6m, 10 metrów dla sąsiadki, reszta moja jeden pasek pod truskawki, ok 10mb, a reszta (ok 30 mb) na połowę i do wyłożenia międzyrzędzi między winoroślami a porzeczkami/jagodą kamczacką, i następny rząd między porzeczką/jagodą kamczacką a borówkami amerykańskimi. Boję się chwastów, mam nadzieję jakoś pomoże mi ta czarna szmata je opanować...

Zaczelam tez rycie pod truskawki, z 16m2 moze ze 3m2 udało mi się skopać potem jeszcze obornik - trochę mało mam, bo tylko 1,5 worka, dodam trochę kompostu, przegrabkuję, nakryję szmatą naciętą odpowiednio i sadzę truskawki. I w zasadzie plan na jesień wykonany

Potem jak jeszcze pogoda pozwoli, czyli w przyszłym tygodniu, podzielę może hosty - powoli nie widać która jest która, wszystkie żółte i brzydkie... i rozsadzę - za śliwką i pod betonowym płotem w miejscu skąd zabrałam borówki amerykańskie. uff

a potem jak jeszcze będzie pogoda, to sobie coś znajdę jeszcze

W sobotę po kompost do kompostowni się wybieram i po żwirek do nowego akwarium - nie mogę przeprowadzić ryb ze starego bo nie mam podłoża.. starego nie chcę bo brudne..
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 11:33, 22 paź 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)

Choć taka spokojna zieleń z kiedysiejszymi hakone powinno być ok.

czy to miskant Gracillimus??
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:36, 21 paź 2015

Do góry
Brak mi dziś weny do ładnego rysowania ale tak orientacyjnie:

Bukszpanowe kule, coś zwisajacego np,tojeść albo bluszcz, coś wysokiego np pnące lub wysokie trawy miskant ML, red baron albo Carex buchananii Red rooster albo żurawki + cebulki wysoki czosnek + tulipany. Dla pewności napisze że to to na środku to ciurkadeło
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:07, 21 paź 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Świecznica u mnie kwitła w tym roku dwa tygodnie do mocnego przymrozku -7, który u mnie był bardzo wcześnie, pokwitła by jeszcze spokojnie ponad tydzień. Trawa to miskant NN kupowany jako gracek, ale zgodnie z aferą grackową nie wiem co mam

Rabata ze zdjęcia ma u mnie w sezonie słońce do 14 i na takiej samej wystawie miałem posadzone jeżówki i dość dobrze sobie radzą. Trzeba by tylko wybrać odmianę o sztywnych łodygach, żeby zbyt się nie wyginały do słońca. Jeżeli słońca jest tam mniej to kiepsko

Czyli ten miscant jeszcze sporo się rozrośnie
Na mojej rabacie nie mam słońca tak długo jak u Ciebie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:22, 21 paź 2015

Do góry
Świecznica u mnie kwitła w tym roku dwa tygodnie do mocnego przymrozku -7, który u mnie był bardzo wcześnie, pokwitła by jeszcze spokojnie ponad tydzień. Trawa to miskant NN kupowany jako gracek, ale zgodnie z aferą grackową nie wiem co mam

Rabata ze zdjęcia ma u mnie w sezonie słońce do 14 i na takiej samej wystawie miałem posadzone jeżówki i dość dobrze sobie radzą. Trzeba by tylko wybrać odmianę o sztywnych łodygach, żeby zbyt się nie wyginały do słońca. Jeżeli słońca jest tam mniej to kiepsko
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:04, 21 paź 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
to jakiś miskant u Łukasza; trzcinniki obfocę Ci jutro.
pozdrawiam!

Ok
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:30, 21 paź 2015

Do góry
to jakiś miskant u Łukasza; trzcinniki obfocę Ci jutro.
pozdrawiam!
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 16:48, 21 paź 2015

Do góry
Mam nadzieję Iwonko, wiele im brakuje ale hmmm cena czyni cuda i pobudza wyobraźnię
Chciałabym rabatkę "formalną" ale już na tym etapie utknęłam
pod płotem sąsiada chciałabym cisy, na razie szukam w okolicznych szkółkach i porównuje ceny

jasne patyki to Miskant Morning Light, zielone kółka to bukszpany, patyki fioletowe to parę krzaczków lawendy, które już są posadzone, róża na pniu i azalia do przesadzenia.
Basia - Mój Świat 15:59, 21 paź 2015
Do góry
Basia chyba widzę miskanta Zebrinus-super pomysł
Trawki nadadzą Ci lekkości a ten miskant tak pieknie mieni się różnymi barwami w słońcu!

Napisałam te ż do Ciebie w moim wątku
Pozdrawiam serdecznie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:00, 21 paź 2015

Do góry
Biało zielona jest, nazwy nie odszukam, ładnie na złoto się wybarwiają, kawałek jej widać po lewej.
kicia Gosia siedzi na klonie Flamingo, uciekła przed Misią

miskant Zebrinus postanowił zakwitnąć

te 3 koło sosny do przesadzenia

na razie uciekam, córa z wnusia wpadły
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:03, 21 paź 2015

Do góry
frezja napisał(a)

ilu letni ten miskant?? pięknie rośnie..kiedy mój taki będzie??

Te miskanty sadziłam w czerwcu tego roku Też się nimi zachwycam
Kiedyś będzie tu ogród 07:58, 21 paź 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
W wątku Małgosi zachwyciłam się cuuudowną Graziellą i zaprosiłam tą panną do swojego ogrodu. Ale są wątpliwości czy to ona.

Małgosiu może porównasz ze swoją. To moje 'coś'.

Aniu, twój miskant wygląda jak mój Gracilimus. Na 90% to on.
Ironia losu. Ty chciałaś kwitnącego - masz gracka. Inni chcieli gracki- mają graizelle, hi, hi
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:40, 20 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Cały czas zachwyca miscant Morning Light

ilu letni ten miskant?? pięknie rośnie..kiedy mój taki będzie??
W zielonej aptece 22:33, 20 paź 2015

Do góry
Czego zdecydowanie nie przewidziałam:
1. nieznajomość charakterystyki roślin - miskant cukrowy przy domu, rabata tylko trawiasta- tej rabaty już nie ma! oprócz rozłażenia się: nie widać traw wiosną i zimą uginają się pod sniegiem, a powinno to być miejsce reprezentacyjne

2. Czas płynie szybko, rośliny rosną nie zawsze tak, jak byśmy chcieli; ścieżka trawiasta wśród żwirku była przez 2 lata, potem zarosła

3. zabezpieczenie roslin na zimę, ach ta estetyka

4.ogród cały czas się zmienia, czy tego chcemy czy nie, ten i inne zestawy miały krótkie życie
5. rośliny przynoszone z lasu - kocham je, ale niektóre potrafią być zbyt ekspansywne
6. Chciałam wszystko od razu, mając pieniądze jest to mozliwe, w innej opcji trzeba niestety dać sobie czas
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies