Ja w archiwum mam jeszcze fotki z ogrodniczą - to dopiero metamorfoza .
Tak to to miejsce.
Jak to dopiero było 60 ? ludzie 83 - zrób fotkę bo nie wyobrażam sobie - policzę jutro doniczki ale ja mam paletki doniczki i co tam jeszcze.
Dziś pikowałam szałwię błyszczącą - kurcze innych jeszcze nie posiałam.
Pikowałam kalarepki, salatę , jarmuż no i moje wysiewy z lupą obeszłam bo mam kilka typów na niepowodzenie nazwijmy to tak.
A to dobra wieść orlikowa.
Ale się ucieszyłam że tu zaglądasz a ja się zastanawiam czy nie uśpić wątku.
Dochodzę już do 1000 strony coś trzeba zmienić.
Fotka z archiwum - coś niesamowitego, ale się zmieniło. Czy to okolica Twojego obecnego domu narzędziowo-doniczkowego?
Niech ta pogoda się zlituje, bo też przez nią grzebię w doniczkach, a to staje się niebezpieczne. To znaczy za chwilę niebezpiecznie będzie poruszać się po domu, bowiem stan doniczkowy na dziś - 83
Nasionka orlików są żywotne, wysiewałam leżące 2 czy 3 lata i nie miały problemu z kiełkowaniem.
Szałwia jednoroczna to omączona?
Ja dziś wysiałam monardę Bergamo i salvia patens.
Ogród sensoryczny pomaga dzieciom odkrywać tajemnice natury, edukować, poznawać swoje zmysły. Powinien oddziaływać poprzez wzrok, dźwięk, zapach, dotyk, smak.
Trzeba wybrać takie rośliny, które mają wpływ na te wszystkie zmysły.
To bardzo cenne miejsce.
Trochę chaotycznie, ale staram się jak najwięcej wyszukać informacji i je zgromadzić tutaj.
Ważne w ogrodzie sensorycznym: (nigdy takiego nie robiłam, więc dla mnie to nowość)
- uprawa odpowiednich roślin (ustalenie ich listy)
- samodzielne wysiewy i pikowanie (miejsce do tego)
- kompostowanie (jakiś mały kompostownik)
- kolorowe pojemniki i doniczki do wykorzystania (często z odzysku - opakowania pet, pudełka metalowe)
- recycling (kapsle, płyty CD) z nich można zrobić fajne, kolorowe ozdoby ruchome
- robienie naturalnych wyciągów z roślin do nawożenia
- karmienie ptaków
- budowa domków dla pożytecznych owadów-
- szlaki, zakamarki, ogrody "dziurki od klucza", pętelki, ścieżki sensoryczne
- zakątki zmysłowe
- wzbogacenie krajobrazu
- zestawy narzędzi ogrodowych
- wytrzymałe rośliny sensoryczne
- dużo roślin które ulegną zniszczeniu podczas zajęć
Aj Zoja, nawet nie myślałem żeby robić zdjęcia...kartony porozrywałem, wszystko wyciągnąłem...Zobaczysz wszystko jak trafią do ogrodu
Z Benexa jestem zadowolony, ale Albamar mnie nie porwał...to znaczy, wiedziałem w jakich donicach będą sadzonki; wiedziałem, że w okresie wiosennym część nad ziemna jest obumarła, ale mimo to czuje jakoś niedosyt...
Floks i wiesiołek miały młoda listki już po rozpakowaniu, a szałwia zaczyna właśnie wypuszczać (po dotarciu nie było nic w ogóle widać)...
Ale jeśli będę miał kiedyś coś zamawiać to nie rezygnuję z ich usług, bo mają duży wybór
Ja zupełnie nie wiem jak to ugryźć . Jedynie przy kole trawnika wiem ,że chcę szałwię w nawiązaniu do tego co po drugiej stronie . Szałwia fajnie okalała by częściowo ten trawnik. Poza tym amba fatima. Nawet na kolor tych róż nie mogę się zdecydować bo najbardziej lubię róże w odcieniach pomarańczu ,herbacianym . Tylko kompletnie mi ten kolor nie pasuje do reszty
Podesłany ogród znam i często tam buszuję . Ja nawet lubię róże i nic do nich nie mam,fajnie się ogląda różane fotki u dziewczyn i nawet czasem mi było szkoda,że ja w tym czasie mam nie różano . Chyba mnie przekonałaś
Asiu, wiesz, że osobiście nie jestem miłośniczką róż (za dużo roboty) i jestem ostatnią osobą (no, może oprócz Toszki), która by Cię do nich namawiała. Ale w tym miejscu mi pasują.
Rzadko kiedy jest okazja zobaczyć ogród we wszystkich porach roku (poza forum). Zwłaszcza mało widać wiosennych zdjęć tych aktualnie modnych bylinowo-trawiastych rabat.
A właścicielka tak fantastycznie skomponowała ogród, że w każdym sezonie coś ciekawego się dzieje. A na przełomie wiosny/lata, najciekawsze są właśnie róże.
Więc tak sobie myślę, że ze dwie, trzy sztuki mogłabyś na tą rabatę dać. Jakieś wysokie pomiędzy okna. I do tego ze dwie, trzy niższe. Do tego szałwia, kocimiętka, czosnki, trochę buksów. Bliżej orzecha może kalina?
Tym sposobem, wiosną patrzyłabyś z okien na kwaśną rabatę pod ogrodzeniem, potem - pachnące róże pod samymi oknami, a potem - hortensje i trawy na okrągłej. Czy nie byłoby pięknie?
Asiu, podczytuję w korkach.Śliwy póki co niewielkie więc szałwia da radę, a kiedyś będzie pretekst do zmian najwyżej ☺
Miałem przyjemność być u Asi w ogrodzie i wydaje mi się, że zimozielonych jest sporo. Powtórz gdzieś szałwię - żelazna roślina, która szybko da efekt, a u Ciebie duże połacie przecież.
Fajne te Twoje plany.
Tak mi się wydaje ,że na 3 najlepsza będzie bergenia,ona powinna sobie poradzić. Co prawda teraz jest okropna ale akurat tam prawie jej nie widzę
Mam nadzieję ,że szałwia poradzi sobie,to sam brzeg i może da radę . Chętnie dałabym jej więcej ,mam i niebieską i różową i białą. Tylko gdzie jeszcze?
Asiu, a zauważyłaś, że jak wiosną pokazują się cebulowe, to na Ogrodowisku nagle zaczynają dominować bardzo wąskie kadry?. Cebulowe dają wiosną trochę tak pożądanego koloru, ale nie dadzą Ci struktury.
Masz rację, że derenie, brzozy zrobią dobrą robotę. W kącie też planujesz przecież dużo zimozielonych rodków. Tutaj projekt pewnie się utrzyma.
Bardziej mnie zastanawia ta świerkowa rabata. Ale tu znowu masz rację: w razie potrzeby sobie dosadzisz
Tak więc, zamykając ten i przechodząc do innych tematów:
- nie wiem czy szałwia pod tymi pissardi będzie miała wystarczająco dużo słońca;
- jako 3 powtórzyłabym coś z roślin, których już użyłaś; znaczy się - powtórzyć; chociaż bergenie świetnie kontrastują z trawami czy bodziszkami, do tego są wytrzymałe i tanie - w sam raz do Twojego ogrodu
Nie wiem czy zauważyłaś, ale masz tutaj stosunkowo mało bylin kwitnących wczesnym latem.
kwiecień - tulipany, krokusy
maj - rodki
czerwiec - szałwie, czosnki
lipiec - szałwie, bodziszki
sierpień - hortensje
i później już trawy.
Z czego wynika, że długokwitnące szałwie mają Ci robić efekt przez prawie dwa miesiące, a tymczasem masz je w jednym, niewielkim poletku. Zdecydowanie powtórzyłabym je jeszcze.
Radziu, zakręciłeś się bylinowo widzę, więc tak
1 kosmatka śnieżna
2 orlik
3 gipsówka
4 ostrogowiec
5 kosmatka śnieżna, wykopałam ją z bylinowej, za bardzo się rozrastała
6 ostrogowiec
7 bodziszek Double Jewel
8 goździk kartuzek
9 wieczornik
10 lnica purpurowa
11 kolendra
12 penstemon Dark Towers
13 szałwia okręgowa Purple Rain
zatrwian szerokolistny
kupidynek plus kwiaty dzwonka kremowego
drżączka średnia
1b pajęcznica liliowata, nie kwitnie co rok
2b oregano, sieje się ale chyba warto
dąbrówka, jeśli jej podpasuje to trudno ją utrzymać w ryzach, wrasta w trawnik
salvia farinacea, próbowałam siać białą ale się nie udała.