Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 23:02, 30 sie 2016

Do góry
asiak napisał(a)
Jak Wy to robicie, że macie tak pięknie?

Asiu, miło mi. U Ciebie też będzie pięknie. Tylko nie od razu ... Ja dwa lata jestem tutaj, masę ogrodów zwiedziłam (czytaj wątków), zapinowałam setki fotek, by potem oglądać, analizować i na dodatek dobre duszyczki dzieliły się nasionkami, sadzonkami, roślinkami, dobrymi radami
Nadal nie mam trawnika wszędzie, ale rabatki już zapełnione ku mojej radości
Do tego słoneczko przy robieniu fotek i można czarować
Stipa w słońcu wygląda cudnie Wysiejesz ją zimą i będziesz się zachwycać
Bawarka 23:00, 30 sie 2016

Do góry

Hortensjada 22:59, 30 sie 2016

Do góry
Kasik napisał(a)

Dzięki bardzo.

Muszę się zastanowić, bo i miejsce i przemarzanie, no i ten "umiar" w kwitnieniu

Jedyną dębolistną w naturze ( wprawdzie troszkę inna odmiana), która zrobiła na mnie wrażenie jest egzemplarz z Wojsławic

Bawarka 22:57, 30 sie 2016

Do góry

Hortensjada 22:55, 30 sie 2016

Do góry
violinek napisał(a)
Bozenko mam problem i prosze o pomoc
Moje hortki rosna na graniczacej z sasiadami rabacie - tuz przy siatce ,
w ostatnich dniach sasiedzi postawili u siebie tuz przy siatce 50 cm.na wysokosc krawezniki ....widok juz mam nie ciekawy w przerwach miedzy hortkami a najbardziej martwi mnie okres bezlistny ( plakac mi sie chce )
Szukam czegos zimozielonego , rosnacego do wysokosci 40-50 cm - tylko w celu zaslonienia muru , cos kwasolubnego , cos co toleruje towarzystwo hortek ..cos co mi pomoze widziec kwiaty a nie szary beton .
Bede wdzieczna za kazda sugestie i pomoc
Ps. pewien pomysl chodzi mi po glowie ...ale poczekam na podpowiedz profesionalistki
Pozdrawiam V.

Żadna ze mnie specjalistka, zimozielonych mam jak na lekarstwo, przemierzyłam wielokrotnie swój ogród z myślą o Twoim pytaniu Właściwie widzę tylko 3 rozwiązania
Bukszpanowy rządek ostatecznie utrzymywany na wysokości troszkę ponad 50 cm , żeby przykryć krawężnik
Bluszcz-po części jako roślina okrywowa- trudno go jednak utrzymać w ryzach
Trzmielina - różnorodność odmian pozwala dobrać kolorystykę wg gustu, mi osobiście bardzo podoba się ze złocistymi obrzeżami, tania, idealna do przycinania, pomyślałam o uformowaniu jej na kształt ćwierćwałka Na dodatek znosi zacienienie jakie później dają hortensje
Oczywiście nie posiadam żadnych fotek obrazujących te pomysły więc pokażę mój szalejący powojnik Summer Snow ( biedne tuje )

Ogródek Iwony II 22:54, 30 sie 2016

Do góry
Znalazłam dziś troszkę czasu i przesiałam taczkę kompostu. Dało się ładnie za pomocą skrzyneczki. Dumna jestem, jak nie wiem co Wyściółkowałam kawałek rabaty. 8 wiaderek 10-litrowych, czyli worek dobrej ziemi z taczki
Taką skrzyneczkę wzięłam:

Przesiany kompost. Jak jest suchy, lepiej sie przesiewa. Mokry sie mielił, kiepsko szło ...

Zgnieciony pozostawał plastyczny

A to odpadki, co zostały. Będę przekładać z masą zieloną i obornikiem warstwami
Yuuupi, udało się Do tej pory w dołki jako zaprawa nie przesiewałąm kompostu.
Jestem w polu 22:53, 30 sie 2016

Do góry
Witam panie powyzej. Tez musze zadaszenie zrobic nad moim co prawda niewielkim tarasem, ale slonce tak operuje, ze nie da sie tam wysiedziec. Bylo juz dwoch fachowcow ale jakies miernoty, zrobili pomiary i na tym sie skonczylo, ale w przyszlym roku mam nadzieje, ze inwestycja zostanie zrealizowana.
Mam dosyc spora altane, zdjecia z zeszlego roku, tylko ostatnie trawy z 2016 , wiec obecnie juz obsadzona roslinami hortensja pnaca no i roza raz taka. Przewaznie siedzimy w altanie obserwumemy ryby w oczku. Mam spory ogrod ok 4000 m2 wiec jest co robic.
Teraz sa piekne trawy i hortensje, zielone zabki rechocza, jaszczurki wygrzewaja sie na slońcu. W tym roku wyjatkowo pieknie kwitna roze bez przerwy.
Mam duzo zdjec, ale jeszcze nie zgrane.
Pozdrawiam

bold text
Bawarka 22:52, 30 sie 2016

Do góry
Z wypadu nad jezioro...
Calujemy sie ?

Gwiazdy niczyje...

Ogródek Iwony II 22:51, 30 sie 2016

Do góry
Jak Wy to robicie, że macie tak pięknie?

Ogród Anety 22:48, 30 sie 2016

Do góry
anetta napisał(a)

Jesteś zadowolona z tego połączenia? Czy coś byś zmieniła teraz? Mam tawuły przed płotem i chciałam posadzić te drzewa do nich. Zastanawiam się jak to wpłynie na ogród - czy kolor liści nie będzie przytłaczał.
Jestem w polu 22:48, 30 sie 2016

Do góry
Warmia napisał(a)
Jakiś czas temu pisałam, że musimy zadaszyć taras. Nie jest jeszcze skończone, ale pokażę Wam to co zostało zrobione.

Marti super wyszło i mebelki nie będą uciekały na ogród BRAWA DLA WYKONAWCY
Ogródek Iwony II 22:46, 30 sie 2016

Do góry
ogrodomaniaczka napisał(a)
Witaj Iwonko, wpadam z rewizytą . Piękną metamorfozę przeszedł Twój ogród

Witaj Moniko. Dziękuję. Rozgość się proszę

Zaczęliśmy przedłużać "pergolę". Jeszcze listewki trzeba dorobić. Do dołu. Góra już zakryta

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 22:46, 30 sie 2016

Do góry
violka171 napisał(a)
to co obiecalam dać jak wroce do domku,niebieska piekność tylko co to jest??????
Hania mówiła że nie ma niebieskiej lwiej paszczy hm....ta na żywo jest niebieska ale czy to lwia paszcza ?????no biało niebieska

Violetko, to jest tojad.I jak sama nazwa wskazuje to jad, czhyli bardzo trująca roślina nawet śmiertelna. Nie pozwól dzieciom nawet jej dotykać, ale fakt ładny kolor. Są jeszcze białe tojady i mocno granatlowe, U mnie wrósł w bukszpan przy domku. też mam takiego pstrego. tylko odwrotne kolory czapeczka granatowa a brzegi białe.
Bawarka 22:44, 30 sie 2016

Do góry
Pod koniec lata bardzo czesto lapie maczniaka

z ktorym radze sobie doskonale karmiac go woda zmieszana z mlekiem Maczniak szybciutko sie wynosi

nastepna

Bawarka 22:41, 30 sie 2016

Do góry
Lubie ten moment klonow...

Roza Chopin, u mnie urosla do ponad 2 metrow. I po co sie grzecznie pytam???
Kiedys jej nie chcialam, dwa krzaki wykonczylam...a teraz ...niech juz sobie bedzie( Dla tych bardzej dokladnych w patrzeniu na fotki...przekwitniete kwiaty juz oberwalam. Dzisiaj. )

Kwiat ladny, pachnacy.

Moje ukochane miejsce na ziemi 22:35, 30 sie 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Kupiłam taką hortkę 3 lata temu.
Podobno grandiflora moim zdaniem jakaś ona inna jest.
Tylko jaka ???

Ażurowych o takim wyglądzie jest mnóstwo, nie podejmę się określenia, oczywiście nie Grandiflora. Na Twoim miejscu nie dociekałabym jakie dokładnie masz odmiany ale cieszyła się , że pięknie kwitną Pozdrawiam serdecznie
Bawarka 22:34, 30 sie 2016

Do góry

mniam mniam
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 22:32, 30 sie 2016

Do góry
to co obiecalam dać jak wroce do domku,niebieska piekność tylko co to jest??????
Hania mówiła że nie ma niebieskiej lwiej paszczy hm....ta na żywo jest niebieska ale czy to lwia paszcza ?????no biało niebieska

Bawarka 22:30, 30 sie 2016

Do góry

Pomponella. Roza ktorej nie lubia opuchlaki.
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:30, 30 sie 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Jeszcze mam taką
Ładnie się przebarwia.

Ta natomiast wygląda ja drobna Vanilka, chociaż przez moment zastanawiałam sie czy to nie Grandiflora ale ona powinna mieć wyraźnie drobniejsze płatki i jednak przebarwia się równo a Vanilki nie- często występują kwiatostany w różnej fazie przebarwienia tak jak na fotce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies