Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Madzenka 09:04, 08 paź 2016

Bozga czy jeśli pościnam głowy Anabell na zime to im nie zaszkodzę ? Czy moge tak jak Ty poscinać ich pędy na ok 30 cm jeszcze teraz? Kazdą zimę wiatry wyrywają mi kwiaty anabell i fruwają po całym ogrodzie, denerwuje mnie to.
bozga 09:53, 08 paź 2016

Madzenka napisał(a)
Bozga czy jeśli pościnam głowy Anabell na zime to im nie zaszkodzę ? Czy moge tak jak Ty poscinać ich pędy na ok 30 cm jeszcze teraz? Kazdą zimę wiatry wyrywają mi kwiaty anabell i fruwają po całym ogrodzie, denerwuje mnie to.

Na pewno nic im to nie zaszkodzi, zresztą jest wiele osób , które tną hortensje jesienią z dobry efektem. Co do Anabelek to ja swoje przy tarasie jak już zrzucą liście obetnę nisko jak co roku do 10-15 cm nad ziemią bo po prostu muszę mieć miejsce na ewentualne zrzucanie śniegu z tarasu, przyjmują to bez kłopotu i unikam też w ten sposób uszkodzeń w miejscach niepożądanych. Nie zostawiam też nigdy kwiatostanów na hortensjach piennych, obciążenie śniegiem lub przymrożonym deszczem wyrządza znacznie większe szkody niż normalnie i może zniweczyć nasze wysiłki w kształtowaniu korony

Miłego dnia, u mnie pada, nadrobię więc zaległości domowe ( przede wszystkim sterta ubrań do prasowania)
Flower1 22:29, 08 paź 2016

bozga napisał(a)

Bożenko cudne kolory u Ciebie! uwielbiam te widoczki pozdrawiam serdecznie.
Iwk4 23:10, 12 paź 2016

Bożenko, czy można jeszcze przesadzić limki?
Rosną niefortunnie w korzeniach dużej tuji i się duszą. Muszę zapewnić im lepsze miejsce.
Mirka 23:04, 13 paź 2016

Bożenko czy mogę jeszcze przesadzić hortensje Anabel i co w dołek dać? Mam jeszcze w doniczkach tegoroczne Ukorzenione hortensje i nie wiem czy wysadzić, zadołować czy w piwnicy przechować.Co radzisz?
sarenka 08:05, 14 paź 2016

Mirka napisał(a)
Bożenko czy mogę jeszcze przesadzić hortensje Anabel i co w dołek dać? Mam jeszcze w doniczkach tegoroczne Ukorzenione hortensje i nie wiem czy wysadzić, zadołować czy w piwnicy przechować.Co radzisz?
u mnie Limelight i Annabelle czekały na to aż deszcz przestanie padać,a dziś przymrozek ....ehh
Krys 10:38, 14 paź 2016

Codziennie podziwiam Twoj piekny ogród i wzdycham ,moze kiedys choc troszke uda mi sie osiagnac taki efekt ,
bozga 11:25, 16 paź 2016

Witam serdecznie w ten pochmurny i mglisty dzień ( przynajmniej u mnie)
Narodowy dzień sadzenia cebul- sobota u mnie się nie odbył bo po pierwsze byłam w pracy a po drugie i tak padało ( jestem wredna bo byłam zadowolona z tego faktu, skoro ja jestem w pracy to nich pada - muszę popracować nad tą cechą charakteru

Co do pytań to Anabelki i Limki spokojnie można jeszcze przesadzać do końca października a te z doniczek możemy wsadzać właściwie cały rok jeśli tylko ziemia nie jest zamarznięta. Sadzenie do gruntu dotyczy też małych sadzonek, na pewno nie przemarzną i nie ma potrzeby chować ich do piwnicy

Tak w rzeczywistości wygląda na dzień dzisiejszy ogródek
Margerytka40 11:28, 16 paź 2016

Bożenko ja do Ciebie z zapytaniem . Dostałam teraz patyczki z hortek . Koleżanka źle mnie zrozumiała i zamiast wiosną poobcinała mi teraz . Na razie stoją w wodzie . Czy jest szansa żeby je ukorzenić ?
bozga 11:28, 16 paź 2016