jankosia - wiadomości na temat bluszczu zweryfikowane:
W Polsce bluszcz pospolity podlegał ochronie prawnej od roku 1946 do roku 2014. W 1957 ochroną ścisłą objęto okazy kwitnące . Jeszcze w 1961 roku pisano, że bluszcz kwitnie w Polsce tylko na 5 stanowiskach naturalnych. Gatunek nie jest zagrożony w skali krajowej, pod ochroną są tylko kwitnące okazy bluszczu rosnące na naturalnych stanowiskach. Bluszcz posiada status gatunku zagrożonego w Estonii i Wielkiej Brytanii.
A teraz ciekawostki o bluszczu:
Pierwszy raz zakwita dopiero w 8–10 roku życia. Okres kwitnienia przypada na wrzesień/listopad. Kwiaty bluszczu są obupłciowe, wydzielają zapach padliny, zwabiając muchy, jednocześnie wytwarzają nektar zwabiający pszczoły, trzmiele i motyle.
Mimo, że bluszcz jest rośliną trującą, kwiaty są bardzo miododajne, a miód bluszczowy ma niezwykle ciemny kolor i jest bardzo słodki w smaku.
Okres owocowania bluszcza pospolitego jest też bardzo nietypowy, owoce dojrzewają zimą na przełomie stycznia i lutego.
AnnaCh – jednym słowem: obie kochamy Tatry i tego się trzymajmy.
Kasya – fajne te moje miłorzęby, ale muszę je koniecznie trochę przyciąć na wiosnę, bo się jakoś dziwnie rozlazły. Musisz przyznać, że kulek to one raczej nie przypominają….a kulkami miały być !
yolka – szkoda tej „zielonej” ściany, ale cóż…trudno…rozpaczać nie będę….stało się. Ogród i tak mi się podoba i cieszy moje oko taki jaki jest…na pustą ścianę nie patrzę !
Luki – u mnie jest ok., Pani Jesień rozgościła się w „szmaragdowym” na dobre.