Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Kasya 11:29, 16 paź 2016

Nikita napisał(a)

miłorzęby eksplodowały ŹÓŁCIĄ

no sliczne juz..a moj nic, ambrowiec tez sie nie przebarwia
yolka 15:43, 16 paź 2016

Śliczniutkie żółtki, szkoda że winobluszczowej ściany już nie ma...
Luki 21:13, 16 paź 2016

Szmaragdowy dobrze się trzyma, ja z host mam już papkę
Nikita 23:13, 16 paź 2016

jankosia - wiadomości na temat bluszczu zweryfikowane:
W Polsce bluszcz pospolity podlegał ochronie prawnej od roku 1946 do roku 2014. W 1957 ochroną ścisłą objęto okazy kwitnące . Jeszcze w 1961 roku pisano, że bluszcz kwitnie w Polsce tylko na 5 stanowiskach naturalnych. Gatunek nie jest zagrożony w skali krajowej, pod ochroną są tylko kwitnące okazy bluszczu rosnące na naturalnych stanowiskach. Bluszcz posiada status gatunku zagrożonego w Estonii i Wielkiej Brytanii.
A teraz ciekawostki o bluszczu:
Pierwszy raz zakwita dopiero w 8–10 roku życia. Okres kwitnienia przypada na wrzesień/listopad. Kwiaty bluszczu są obupłciowe, wydzielają zapach padliny, zwabiając muchy, jednocześnie wytwarzają nektar zwabiający pszczoły, trzmiele i motyle.
Mimo, że bluszcz jest rośliną trującą, kwiaty są bardzo miododajne, a miód bluszczowy ma niezwykle ciemny kolor i jest bardzo słodki w smaku.
Okres owocowania bluszcza pospolitego jest też bardzo nietypowy, owoce dojrzewają zimą na przełomie stycznia i lutego.

AnnaCh – jednym słowem: obie kochamy Tatry i tego się trzymajmy.

Kasya – fajne te moje miłorzęby, ale muszę je koniecznie trochę przyciąć na wiosnę, bo się jakoś dziwnie rozlazły. Musisz przyznać, że kulek to one raczej nie przypominają….a kulkami miały być !

yolka – szkoda tej „zielonej” ściany, ale cóż…trudno…rozpaczać nie będę….stało się. Ogród i tak mi się podoba i cieszy moje oko taki jaki jest…na pustą ścianę nie patrzę !

Luki – u mnie jest ok., Pani Jesień rozgościła się w „szmaragdowym” na dobre.
Bogdzia 20:49, 18 paź 2016

Piękna jesień u Ciebie a te ,, kurczaki" to zachwycajace.
Krys 21:09, 18 paź 2016

A u mnie marikeny jeszcze zielone,a Twoje takie zółciutkie sliczne.
yolka 20:46, 22 paź 2016

"Cheloł" pokaż hostowisko, pewnie zółciutkie
Alicja169 20:25, 28 paź 2016

zakwitło coś co do tej pory było bluszczem…ale bluszczem raczej nie jest

Te bluszcze są cudne, w zestawieniu czerwieni i zieleni
Mam pytanie - bo też na długiej ścianie mam poprzeplatany partenocisus i hederę - czy jeden nie dominuje drugiego?
Nikita 08:29, 29 paź 2016

Bogdzia – „kurczaczki” jeszcze bardziej żółciutkie niż 2 tygodnie temu…i o dziwo nadal ulistnione! W tym roku w konkurencji: „jesienna kolorystyka ” są po prostu niedoścignione…bezprecedensowy zwycięzca!

Nikita 08:32, 29 paź 2016

Krys – Krysiu, nie wiem dlaczego tak jest….przecież strefa klimatyczna ta sama u ciebie i u mnie. MARIKENY chyba troszkę później się przebarwiają niż moje TROLLE. I właśnie dlatego moje miłorzęby od wczesnej jesieni żółciutkie jak jajecznica a marikeny jeszcze zielone…a na dodatek niekiedy nie zdążą się z wybarwić przed pierwszymi przymrozkami i szybciutko gubią liście.
Na pocieszenie moje jesienne hortensje…w porównaniu z twoimi to raczej hortrensiunie