Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:49, 26 wrz 2016

Do góry
Zbysiu....mnie on bardzo zachwyca i co rok zakwita

na bodziszku korzeniastym jesień powoli widać, czerwienieje

Yolka...Jolu, dziękuję bardzo okazji nie zabraknie

na skalniaku mam takie miniaturki marcinki, lubię je, wysokość 10cm

Anda...dziękuję w trawy teraz najbardziej ruszam, demoluję częściowo u siebie; kupiłam w Wojsławicach 5 miskantów Memory, 1 sztukę miskanta Malepartus, 5 molinii Transparent i 3 molinie Windspiel.
Wywalam miskant cukorwy, niestety, zbyt inwazyjny i dół nie podoba mi się o tej porze.
plewiłam tu, kant zrobiony, to i można pokazać
Amazon Mist eM przyciął, ostatni raz w tym roku, wyjątkowo 3 razy w tym roku było, bo rósł jak głupi

a dalej hosty i marcinki w ładnym kolorze, rok temu jesienią dzieliłam i sadziłam
brakowało mi tu koloru o tej porze
Ogród z pergolą 12:46, 26 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

No, to się wywnętrzniłam. Aniu - wrzuciłam wszystkie pomysły, nawet te kiepskie, bo może ktoś coś dostrzeże i wymyśli jak je poprawić.
Ostatni pomysł mi się podoba: jest nowoczesny i prosty do wykonania, bez żadnych ścieżek i płyt

(przestaję się dziwić, że jak pytam się o plan ogrodu u Anbu, to jej powieka zaczyna drgać)

To mi się podoba Asiu
Na moje drgające powieki nie patrz To taki żart, wielokrotnie pisałam Ci że podobają mi się Twoje poczynania
Masz ODWAGĘ I TALENT!

Ja od początku twierdziłam, że na różance od Aniu za mało zimozielonych, wyszło kłębowisko. Boshe napisałam to, mam nadzieję że Ania się nie obrazi
Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, dlatego każdy lubi to co ma
Ja bym tam jeszcze jakieś kule powciskała
Elinkowy ogród 12:45, 26 wrz 2016

Do góry
Plose...

Moze byc?
Elinkowy ogród 12:39, 26 wrz 2016

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:38, 26 wrz 2016

Do góry
annabuko1...te zwykłe rozchodniki chyba najlepiej mi się podobają
wiem, że nie wszyscy je lubią, ale o tej porze to ważny akcent w ogrodzie.

Haniu....powoli jednak widać, złota przybywa ale i tak na tę porę, to po trasie pełno jeszcze zielonych drzew, dzięki

wdzięczna roślina do cienia, nazwy nie pamiętam

Zawitka....dziękuję moje ulubione pierogi to ze szpinakiem i serem

w tych płytkich donicach, zimę do -15 przetrwały bluszcze, barwinek i nawet siewki Amazon

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 12:34, 26 wrz 2016

Do góry
i roślinki powysadzane w większości
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:31, 26 wrz 2016

Do góry
Basilikum....ciekawe w takim razie co? jeśli nie rozchodnik
tu Clara Curtis z trudem żyje, za sucho, ale i tak tam zmieniam, coś będę wymyślać.
a moje nowe tak kwitną

i wiciokrzew przenosiny przeżył, zakwitł, choc mączniak na liściach

Sylwia...będę tam rozwalać, posadzę tam miskanty Memory, kupiłam 5 sztuk.
Cedrówka chińska na razie szybko rośnie i zakwitła kolejna siewka roczna

Polinka....a tam niekwiatowa, w skrzyneczkach zawsze coś maszlen siałam rok temu, kwitł, potem sypałam nasiona od razu do donicy, jak przekwitał i w tym roku znowu kwitnie, więc jak na jednoroczny, to jakby na stałe może być.
anabelki w donicy wciąż świeże kwiaty puszczają
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 12:27, 26 wrz 2016

Do góry
Wziełam się za porządki przy tarasie czyli mała demolka

te żółte sznurki to niby donica, która jest dsunięta od tarasu jakieś 30 cm
donicy w tym roku nie będzie, ale natura próżni nie znosi no to na tych 30 cm zasadze sobie tulipany co wykopałam w tym roku
donica nie jest na całą szerokość rabatki tylko na 60 cm i potem przy trawniku zaś zostaje tylko mały 30cm pasek więc może tylko podsadzę go bukszpanem ciętym w niski żywopłot?!
Elinkowy ogród 12:26, 26 wrz 2016

Do góry
Masz cieplutkie wygrzane sloncem , polecialami zrobilam
Widok na sasiada

I jego deren na moich ivonee a juz z metr scieliscmy badyli

I widok na moj pusty naroznik szambowej stojac twarza do plotu
Ogród z pergolą 12:26, 26 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Ania, Ty mnie ubijesz na miejscu.
Kombinowałam cały weekend nad Twoim pomysłem i już mi czacha dymi.
Pokażę Ci mniej więcej swój strumień (nie)świadomości, łącznie z pomysłami które odrzuciłam, żebyś wiedziała co i dlaczego (to będzie długi post).

Jak wrzuciłam swój pomysł na pełną ścieżkę, razem z przesunięciem obelisków w kluczowe punkty kompozycji, to mniej więcej mi to grało, nawet bez zimozielonych.
Jak próbowałam przerobić ten pomysł na ścieżkę z luźno ułożonych płyt, z obeliskami zostawionymi na obecnych miejscach, to nic mi nie grało.
Założyłam, że to byłyby te kwadratowe płyty, z których masz zrobione schodki z tarasu. Odcinki ścieżek powinny być mniej więcej w proporcji 1 do 2:

Ale ze skarpą tak jak teraz, bez tarasów, nadal za mało struktruy, będzie busz. No to dodać te bukszpany czy cisy strzyżone:

Nie zgrywają się z oknami. No to może żywopłociki:

Ale znowu z tymi oknami się nie zgrywa. No to olejmy zasady kompozycji i dopasujmy długości odcinków do okien. Zrobi się miejsce na dwie kwatery otoczone buksowymi żywopłocikami:

Robi się zbyt formalnie, a za mało nowocześnie. Poza tym, co pomiędzy płytami: goła ziemia? kora? żwirek? macierzanka? wszystko do luftu.
To zrezygnujmy z tej ścieżki, Kamila miała fajny pomysł. Jakby pociągnąć najwyższy schodek i ułożyć te płyty w L-kę. Można by podkreślić tarasy liniami z buksów (ileż razy można użyć słowa "żywopłociki" w jednym poście?!):

Ale patrząc na to zdjęcie - co z drugą stroną tarasu? I jak to się ma w ogóle do całego nowoczesnego ogrodu? Nie no: dogranie stylu, struktury, proporcji, wkomponowanie w to okien, obelisków i roślin zimozielonych przerasta mnie.

No to reset. Jakie ja widziałam nowoczesne rabaty? Wąskie linie nasadzeń pomiędzy betonowymi płytami. A Ania planowała szachownicę na froncie....
No to może tak:
zrobić dwa grube pasy zimozielone, strzyżone poziomo, a nie zgodnie ze spadkiem skarpy (czyli bloki miałyby nierówną wysokość: najwyższe byłyby w najniższym miejscu skarpy) a pomiędzy nimi, na zasadzie kontrastu byłby busz różano-bylinowy. Styknęłoby?

No, to się wywnętrzniłam. Aniu - wrzuciłam wszystkie pomysły, nawet te kiepskie, bo może ktoś coś dostrzeże i wymyśli jak je poprawić.
Ostatni pomysł mi się podoba: jest nowoczesny i prosty do wykonania, bez żadnych ścieżek i płyt

(przestaję się dziwić, że jak pytam się o plan ogrodu u Anbu, to jej powieka zaczyna drgać)

Podziwiam i uczę się takiego spojrzenia na zasady kompozycji.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 12:21, 26 wrz 2016

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:21, 26 wrz 2016

Do góry
Aniu....to my dziękujemy, grupa się powiększa

Runianka....dziękuję, rower owszem ale całą rabatę kolejny raz na nowo będę robić, w sumie rozgrzebałam w kilku miejscach, ot skaczę, jak skoczek

mam i ja kolejne dalie
żółte lecz różne
jak ktoś będzie chętny, kłącza oddam na jesień

Typografia ogrodu 12:19, 26 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
o Boże...

Nie o boże, tylko fajna babka Ja też Cię upubliczniam

Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 12:19, 26 wrz 2016

Do góry

Krzyś, ależ mu do twarzy z hortkami

jeszcze raz dziękuję za cudną niedzielę
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 12:16, 26 wrz 2016

Do góry
Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 12:14, 26 wrz 2016

Do góry

główny zarządca imprezy Madżen

zbiórka do grupowego i droga pod górę, na zwiedzanie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:14, 26 wrz 2016

Do góry
Witam,

Bardzo proszę o pomoc.
W końcu wymarzony grujecznik jest i u mnie. Znalazłam dla niego takie oto miejsce. Za ogrodzeniem zachodzi słoneczko i przepięknie prześwieca roślinki rosnące od tej strony. Myślę ze listki grujecznika będą tam wyglądać zjawiskowo
Bardzo proszę o opinie czy w tym miejscu będzie pasował?? Czy murek obsadzić czymś zimozielonym (może cisami?) Jakie zachować odległości? oraz jakie towarzystwo widzielibyście dla niego? Gleba w tym miejscu niestety gliniasta. Zatem mączka, przekompostowana kora oraz zeszłoroczne q-py bydlęce czekają na rozpoczęcie prac.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dzionka

Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 12:11, 26 wrz 2016

Do góry
Dziękuję wszystkim za wspólne spotkanie pogoda dopisała, gorzej już z tym obiadem było...totalna porażka...
Było mnóstwo nowych osób, które znam z forum, ale nijak w realu nie mogłam dopasować, . Fajnie, że coraz więcej ogrodomaniaków i do tego w różnej konfiguracji wiekowej.
Danusiu, dzięki za to forum

Arboretum, jak zawsze zachwycające, zdjęcia które wstawiliście również; zakupy chyba u większości udane
U mnie kilka fotek, grupowych. Potem zapomniałam, że mam aparat

Niebieski z daleka widoczny
Sebciu dzięki za pomoc przy miskantach pewnie by i ich zabrakło, gdyby nie Ty

ale wiewiórkowy kolor też rzuca się w oczy
Elinkowy ogród 12:08, 26 wrz 2016

Do góry
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 12:08, 26 wrz 2016

Do góry

Tu wyżej zrobię chyba palisadę

A to zaczątek rozplenicowo-rozchodnikowej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies