Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

mimi 22:45, 09 paź 2016

Witajcie, jestem zachwycona waszymi pięknymi ogrodami a w szczególności realizacjami Danusi - niebo na ziemi

Chciałabym choć namiastkę tego w moim ogrodzie, w związku z tym moje pytanie, co mogę wsadzić między rododendrony, chodzi mi o jakieś drzewko, które dobrze by się z nimi czuło. I co w nóżki rododendronom dać?
Izka 22:58, 09 paź 2016

Witam, czy mogę prosić o pomoc w sprawie kupna odpowiedniego drzewa. W jednym narożniku ogrodu mam szpaler hortensji limki z wysoką trawą i śliwa pisardi. Jednakże wysokie tuje sąsiadów sprawiają że śliwy wcale nie widać pomimo wysokiego szczepienia. Ginie. Chcę ją przesadzić pod inny szpaler hortensji a w jej miejsce posadzić inne drzewo. Pani z ogrodniczego polecała klona jesionolistny lub tulipanowca albo kulistego ambtowca. Sama nie wiem jakie drzewo będzie komponow o się z hortensjami. Działka ma 700mm. Będę wdzięczna za podpowiedź. Dzięki
.
Gardenarium 08:11, 10 paź 2016

Pokaż zdjęcie tego miejsca.

Instagram Ogrodowiska
Wioletta 09:36, 10 paź 2016

Witam,
Chciałam ponowic swoje pytanie ze strony 562 dodałam tam nowe zdjęcia pokazujące rzut. Gdzie i jakie drzewa dodać, by przełamać ten obszar trawnika?
O jednym drzewie myślę na początku sciezki(bliżej furtki).Czy buk dawky gold by tu pasował?
EwaT 14:47, 10 paź 2016

Witajcie! Mam do zagospodarowania kawałek ogrodu od strony południowo-zachodniej. Miejsce tuż za tarasem, z malutkim warzywniakiem w formie skrzyni. W przyszłym sezonie będą w niej jedynie zioła - tymianek, szczypiorek, pietruszka.

Zaplanowałam obsadzenie tego fragmentu w następujący sposób:
1- obwódka z bukszpanu z żółtymi przyrostami
2- żywotnik zachodni szmaragd
3- lawenda lub szałwia albo kocimiętka - co najlepiej?
4- jakieś srebne trawy - może miskant morning light?
5- róża o różowych pełnych kwiatkach np.
6- grusza wierzbolistna utrzymana w formie takiej prawie kolumny - czy da się ją tak utrzymać?
7- powojnik o różowych kwiatach

Co o tym myślicie?

Będę wdzięczna za pomoc.
Gardenarium 16:43, 10 paź 2016

Mam wrażenie że rabata jest za duża, lawenda (3) na pewno niepotrzebna tutaj. Zrób rzut z góry z wymiarami.

Zobaczymy czy się zmieści wszystko.

Instagram Ogrodowiska
kami 19:54, 10 paź 2016

Czy jeśli w piwonie mocno różowe z różowymi pinki winky i zawilcami japońskimi posadzę trzy wiśnie kiku shidare szczepione na 2,20m w odstępach co 4m to będzie dobrze?
Ewentualnie z czym posadzić wiśnię kiku.

I jeszcze z czym posadzić dwie brzozy youngi szczepione na 1,60m, to był impuls niskiej ceny i są.
Katarzyna13 20:12, 10 paź 2016

Kochani zerknijcie proszę na zdjęcie czy taki układ drzew będzie ok? Myślałam o 6 szt grujecznika. 3 szt po jednej stronie i trzy po drugiej stronie. Tylko nie wiem jak blisko siebie mogą rosnąć. Nie pamietam kto ale pisal ze ma posadzone co 1.5m i nie jest zbytnio tym faktem zadowolony. A chciałabym żeby jedno drzewko zachodziło na drugie.
Dodam że murek po prawej stronie ma 2.70 a po lewej 2.90.

kamila66 22:31, 10 paź 2016

Jamroczek napisał(a)

Dzieki za odzew☺ o pęcherznicy też myślałam, są takie w formie szczepionej

Pęcherznica źle wygląda zimą. Drzewa o takiej szerokości jak piszesz to fastigiata, porozglądaj się może jakiś buk Ci wpadnie w oko. Obserwuje od jakiegoś czasu ciętego w kulę klona flamingo, nie osiągnął nigdy 2,5 metra.
iwona1980 09:13, 11 paź 2016

Dzień dobry
Jakie drzewka mogę posadzić za rododendronami.Myślałam o śliwie wiśniowej Nigra, co myślicie o tym rozwiązaniu.
Proszę doradzcie .