Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród na glinie 11:26, 24 sie 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Tak wyszło ślicznie i pomarańcz pasuje. Jeżówki zachwycające. Chcę krwawnik oczywiście Mogę podjechać któregoś wieczora.

Wg mnie to super że rabatka w pudrowym różu u każdego trochę inna

kolor może się trochę spasował
ale M mówi, że bałagan
chyba dlatego, że po 1 roślinie z gatunku
coś będę musiała zmienić tutaj, ale dopiero jak ścieżkę wokół studni ułożymy, bo nie mam ram
celem moim było by rozplenica grała główną rolę
ale krwawnik na nią włazi, z drugiej strony jeżówka...
Ogród na glinie 11:09, 24 sie 2015

Do góry

rozplenica mnie zaskoczyła, była taka malutka, a teraz tyle kotków ma

Mój ogród 10:05, 24 sie 2015

Do góry
Upały wprawdzie zelżały, ale deszczu dalej nie ma, przynajmniej u nas. Ratuję jak mogę, trawa już całkowicie wyschła, ale zostawiam to już losowi. To jest tzw.dzika trawa i odżyje jak dostanie deszczu. Najdzielniej sprawują się trawy i one teraz zdobią ogród. Podjęłam decyzję, z niektórych bylin niestety muszę zrezygnować. Jeżówki, tojeście i inne byliny nie dla mnie. Jeżówki wyglądają żałośnie. Pokaże to co jeszcze jakoś wygląda, bo smutnych obrazków wam oszczędze.
Trawa już dawno nie przypomina trawy.

Trawy, są dla mnie, rozplenica pięknie wygląda.

Idzie jesień, miechunki nabierają kolorów.

Wariacje z Red Baronem

Troszeczkę koloru.

Rudbekie, chociaż też potrzebują wody, jednak jak już podleje nie tracą na wyglądzie.

Wielkie uznanie dla kokoryczki, trzyma się mocno.

Trzmiele buszują na werbenach.

Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 08:18, 24 sie 2015

Do góry
Witajcie. W jakiejś odległości i kombinacji posadzić rozplenice z jeżówką. Która powinna być posadzona bardziej z tyłu? Rozplenica z tego co podają dorasta 50-70 cm a czasem piszą że 120cm z jeżówka jest podobnie. Czy ktoś mógłby napisać jak to wygląda w rzeczywistości? Rozplenica to hameln a jeżówka tomato soup.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:54, 23 sie 2015

Do góry
AlKa napisał(a)

Cudnie co to za pędzelki zwisają pod hortkami?
to rozplenica rubrum, posadziłam ją tam przypadkowo ale podoba mi się to zestawienie niestety nie zimuje u nas...
Typografia ogrodu 21:35, 23 sie 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)
Matko jak mnie wzrok nie myli ty masz len nowozelandzki? na tarasie? czy to rodzaj jakiegoś miskanta purpurowego czy innej trawy a tak w ogóle to jesteś mistrzem trzymania w napięciu, wiesz?

napięcie to wywołuje powolne ładowanie zdjęć a nie ja. Misiałam betony przemycić wśród roślin

To nie len a zwykła rozplenica vertigo
Pokażę nasz ogród 21:08, 23 sie 2015

Do góry
Anias napisał(a)

Asiu, co to za roślinki na tych zdjeciach?
Zachwyca Twoj ogród!!!

Aniu na zdjęciach jest trzmielina japońska (Trzmielina japońska 'Microphyllus Aureovariega). rozplenica japońska hameln, lawenda, powoli rysuja się kostki z bukszpanu i funkie (odmiana o wąskich liściach). Rośliny w tej rabacie strałam się sadzić w prostokątach i kwadratach, Taka inna rabata nawiązująca do prostokątów w warzywniaku.
Oprócz nich w rabacie są róże okrywowe i perovski.
Tu są inne zdjęcia, może więcej dojrzysz:

Od nowa ... na przekór wszystkim 20:38, 23 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)

ha ha trochę się tego nazbierało

tuje szmaragd
tuje szmaragd na pniu
perukowiec podolski
berberysy Maria
berberysy ciemne
cisy
pęcherznice kalinolistne 'Diabolo'
ligustry
bez fioletowy
Wierzby hakuro na pniu
miłorząb
śliwa wiśniowa Nigra
catalpa
grujecznik japoński
hortensje bukietowe limelight
hortensje bukietowe anabel
hortensje bukietowe vanille fraise
hortensja ogrodowa
akebia pięciolistkowa
wiciokrzewy
clematisy
bluszcz hedera
bukszpan kule
bukszpan obwódki
rododendrony
trzmielina emerald gold
trzmielina emerald gaiety
krzewuszka
róże pnące
róże rabatowe
tawuła
graby
miskanty 'Morning Light'
rozplenice hameln
turzyce ptasie łapki
proso rózgowate heavy metal
trawy cytrynowe (chyba)
turzyca gold fountains
miskant rotsilber
kłosówka miękka
kosmatka igel
turzyce frosted curls
carexy the beatles
carexy ice dance
stipa
kostrzewa sina
red baron
molinia arundinacea
trawka nn
miskant olbrzymi (?)
konwalnik
turzyce evergold
trzcinnik karl foerster
rozplenica japońska
miskant zebrinus
trawa hakone
niedźwiedzie futro
kłosownica leśna
rozchodnik
kopytnik
mikołajek
werbena patagońska
budleja
tawułki
bergenie
szałwia omszona Deep blue
margaretki
żurawki
hosty
przetacznik
miodunka
dąbrówka rozłogowa
tojeść rozesłana
kocimiętka
jeżówki
łubin
onętek(kosmos)
Hortensja NN
lilie
lawenda
parzydło leśne
runianka japońska
ostróżki
czosnki białe
czosnki fioletowe
czosnki krzysztofa
czosnki główkowate
czosnki hair
piwonie
Perowskia

he he nie masz mieć powinnaś
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 19:56, 23 sie 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Moudry ma kwiatostany grafitowo-fioletowe, w miarę przekwitania stają się coraz ciemniejsze, sprawiają wrażenie czarnych.
Hameln ma kwiatostan srebrnawy do różowawo-białego, w miarę przekwitania przebarwia się na brązowawo, kształtem podobny jest do kwiatostanów pszenicy.
Na tej fotce 'Moudry'
http://www.funkie.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&category_id=10&product_id=262&option=com_virtuemart&Itemid=85#
Tu 'Hameln'
http://www.funkie.pl/zdjecia-roslin/zdjecie.php?file=../images/stories/sklep/trawy/pennisetum/hameln/rozplenica_japonska_Pennisetum_Hameln_6.jpg&nazwa=rozplenica%20japo%C5%84ska%20-%20Pennisetum%20Hameln

AHA czyli w donicy "Moundry", a w gruncie "Hameln" ło "rany julek" co stronka w necie to zdjecia inaczej pokazane Dziekuję Asiu za linki tu jest pokazane czytelnie (dla takiego laika trawkowego jak ja)
Ściskam!
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 18:37, 23 sie 2015

Do góry
Moudry ma kwiatostany grafitowo-fioletowe, w miarę przekwitania stają się coraz ciemniejsze, sprawiają wrażenie czarnych.
Hameln ma kwiatostan srebrnawy do różowawo-białego, w miarę przekwitania przebarwia się na brązowawo, kształtem podobny jest do kwiatostanów pszenicy.
Na tej fotce 'Moudry'
http://www.funkie.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&category_id=10&product_id=262&option=com_virtuemart&Itemid=85#
Tu 'Hameln'
http://www.funkie.pl/zdjecia-roslin/zdjecie.php?file=../images/stories/sklep/trawy/pennisetum/hameln/rozplenica_japonska_Pennisetum_Hameln_6.jpg&nazwa=rozplenica%20japo%C5%84ska%20-%20Pennisetum%20Hameln
Ogród na wzgórzu :) 17:11, 23 sie 2015

Do góry
Rozplenica ma pierwszego "kotka"

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 16:52, 23 sie 2015

Do góry
Rozplenica 'Moudry', ten miskant to raczej ML. U mnie w ubiegłym roku też tak kwitł.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 16:33, 23 sie 2015

Do góry
Tak przy okazji - mam wielką prosbę - może ktoś pomoże mi w rozpoznaniu poniższych roślin? Nie mam pewności co do ich nazwy, a lubię wiedzieć co rośnie w moim ogródku

czy to rozplenica Hameln? dostałam wczoraj w prezencie

Czy to jest to samo co wyżej??? Ma jaśniejsze kotki ale może mniej "dojrzałe"?

I na koniec to pewnie miskant ale nie mogę go zidentyfikować kupiony wczesną wiosną jako ML ale to raczej nie ML, ma takie delikatne kwiatki kłoski, liście mają jedną białą pręgę na środku (ML ma na srodku i na brzegach delikatne pregi)są lekko zwinięte do środka jak ML i dość szorstkie no nie mogę tej roślinki dopasować do żadnej nazwy?

tu widac lepiej kwiat - tak pośrodku
Lawendowy zawrót głowy 13:39, 23 sie 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Rozplenica penniseetum villosum Tak bylo w lipcu teraz jest jedna wielka zielona kula ktora zaslonila wszystkomszalwie i buksiki

pierwsze zdjęcie jest the best:
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:28, 23 sie 2015

Do góry
Rozplenica może nie kwitnąć bo.. ma mało słoneczka, wiec zakwitnie później.
Może ten typ tak mieć...
Może za młoda
Zakwitnie każda wcześniej czy później... chyba, że to nie rozplenica

co my ... ludzie swoich czasów z czasem robimy ? ... gdzie on nam się zagina ? i znika ? ...

I oto jest pytanie..... się pytam gdzie????
Ogród Mirelli 09:28, 23 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Nie znałam tej rozplenicy - ładna jest,ale Amelio nie sądzisz, że by było za czerwono? Bo czerwone berberysy,fioletowe wrzosy i ta rozplenica purpurowa? Chyba jednak jak rozplenica to zostanę przy Hameln

Zdecydowanie za czerwono mam nadzieję że w pracy byłaś że tak długo siedziałaś
Lawendowy zawrót głowy 08:06, 23 sie 2015

Do góry
Rozplenica penniseetum villosum Tak bylo w lipcu teraz jest jedna wielka zielona kula ktora zaslonila wszystkomszalwie i buksiki

Ogród Mirelli 03:50, 23 sie 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)

a może dla odmiany ta Rubrum? jest purpurowa.

Nie znałam tej rozplenicy - ładna jest,ale Amelio nie sądzisz, że by było za czerwono? Bo czerwone berberysy,fioletowe wrzosy i ta rozplenica purpurowa? Chyba jednak jak rozplenica to zostanę przy Hameln
Jestem w polu 23:23, 22 sie 2015

Do góry
Warmia napisał(a)
To teraz Wam pokażę co wymyśliłam w związku z tym moim tarasem. To jest początek tarasu po stronie lewej. Ta rabata ma ok. 6 m, potem są schody i dalej jest znowu rabata (to jest koniec tarasu i tam też jest trzmielina na pniu z rozplenicą). Mam nadzieję, że w miarę widać co jest na rysunku (proszę się nie śmiać z moich wypocin, bo i tak mam stresa).

Kopiuję bliżej, żeby łatwiej było się połapać

Ja się nie znam jeszcze, ale jak patrzę na ten rysunek, to myślę, że zestaw golden globe, trzmielina, rozplenica, hosty powinien być powtórzony dalej kilka razy plus coś pomiędzy.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:12, 22 sie 2015

Do góry
Rozplenica Viridescens i nowo zakupiony rozchodnik też mają się dobrze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies