Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe wariacje 12:06, 28 paź 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Przed i po Tak mnie naszło Aż sama nie wierzę jaką ja przeszłam zmianę...
Zdjęcie jak z katalogu, perfekcyjny kadr, można patrzeć bez końca... Niesamowicie to skomponowałaś. Taras marzenie

Tort pychota, prawdziwie jesienny Moi synowie są pomiędzy twoją Córcią, 21, 23
Zawsze robię im dwa torty w lipcu.

Ja też jestem jesieniarą Lubię wrzesień, październik, uwielbiam listopad a grudzień to wiadomo Pogoda nas rozpieszcza, mam teraz więcej energii niż w upalne dni. Choć bywa moment, że śpię i śpię

Myślę nad drzewem na twoją zieloną ścianę... Po latach z bordowymi liśćmi moim top jest nadal buk. Kolumnowy albo Fountain dla odważnych No i klony, to wiadomo

Z zielonych najzdrowszym u mnie jest buk Dawyck gold (mimo nazwy gold, jest bardziej zielony, pięknie się przebarwia).

I miłorząb - należy do iglastych - ale dla mnie to liściaste drzewo Uwielbiam! Teraz kupiłabym w formie naturalnej, ja mam kulę na za niskim pniu.

Z drzew których nie mam podoba mi się ambrowiec i grujecznik - też w klasycznej, naturalnej odsłonie.

Tulipanowiec, grab, pissardi, umbra, wiąz - nie kupiłabym ponownie.

Klony tnie Madzia, jestem ciekawa ich formy za kilka lat.

Po latach stwierdzam, że drzewa cięte bywają kłopotliwe, ponieważ nadmiernie przyrastają.
Powinnam podcinać je w sierpniu, ale jest to kłopotliwe ze względu na busz na rabatach.
No i gałęzie spadają cięższe bo z liśćmi.

Pozdrawiam Anetko kiedyś bardzo często podczytywałam twój wątek, potem gdzieś mi umknął, a i ja rzadziej bywałam na forum.

Grzebiuszka ziemna 11:59, 28 paź 2023

Do góry
W wątku Basi Mirka napisała:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8119-ogrod-basi?page=782&quoted_post_id=4069030#reply
mirkaka napisał(a)
(...)
Basiu, na pierwszym zdjęciu masz rodka który jest zaatakowany opuchlakami.
Zanim się rozlezą po innych, możesz go wykopać i dokładnie przejrzeć korzenie, i ziemię w jego dole. Podłóż pod niego deseczki, dokładnie nimi obłóż całego rodka i codziennie rano delikatnie podnoś i sprawdzaj czy nie ma na ich spodniej stronie dorosłych osobników. Z mojego doświadczenie lepiej sprawdzają się małe deseczki, łatwiej je podnosić. (...) W międzyczasie podłóż pod niego deseczki, może jeszcze jakieś dorosłe się uda wyłapać.
Trzymam kciuki
Mirko dzięki za sposoby, też skorzystałam i obłożyłam deseczkami. Pozwoliłam sobie powiększyć zdj Basi żeby uwidocznić te zgryzy:

Przyjrzałam się dokładnie i mam podejrzenia, że to jednak nie karczownik poobgryzał mi korzonki wielu roślin a opuchlaki właśnie, tym bardziej, ze wybiłam z 50 sztuk grubych larw ze starego pnia przy zmianie miejsca, co już mnie zupełnie przekonało...chociaż jest wiele gatunków podobnych i trudno je rozróżnić. Ale taki sam zgryz lub podobny mam na liściach brunery:

żeleźniaka:

i pierwszy raz mam pogryzioną szałwię lekarską w taki sposób (gdyby to sprawka ślimaków byłyby co roku):

Byłabym wdzięczna gdybyś spojrzała, dziękuję zawczasu

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 09:25, 28 paź 2023

Do góry
Leje i leje... W końcu miłorząb złapał żółty kolor i chociaż on robi za słoneczko w ogrodzie
Wzgórze chaosu 00:37, 28 paź 2023

Do góry

Wschody słońca w tym tygodniu były obłędne. Feria barw.

Wzgórze chaosu 00:36, 28 paź 2023

Do góry
Kurczakowa glediczja łapie brąz.
Sięga coraz bliżej nieba. Boje się zbliżyć do niej z sekatorem...

Do góry
Po remoncie rabaty klon wyszedł na prowadzenie. Czerwona gwiazda. Jestem zadowolona z przycięcia dołu. Nabrał lekkości.

Do góry
Na froncie nadal dużo zieleni.

Do góry
Klon Shirasawy znów przypalony na górze. Coraz bardziej kusi mnie przenieść go na północną skarpę.
Wchodziłby w okno jadalni

Tak się wybarwia w miejscach, gdzie nie miał zbyt wiele bezpośrednich promieni słoneczntych.

Do góry

Do góry

Do góry
Rdesty Golden Arrow kwitną nieprzerwanie.
Policzyłam, że mam ok 15 kęp, zdecydowanie wolą półcień, rozproszone słońce. Tam są najpiękniejsze.

Do góry

Do góry

Judaszowiec już prawie bez liści. Teraz czerwone owoce derenia przyciągają wzrok.

Do góry
Kolejna sobotnia opowieść jesienna.
21 października. Piękny, słoneczny dzień.
W piątek wieczorem było 20 stopni. W sobotę w ciągu dnia 24. Szalona temperatura jak na tę porę roku.
Ale przyjemnie było w szortach wsiąść na rower i jeździć do późnego wieczora.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 00:36, 28 paź 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
Październikowy poranek z przymrozkiem, zdj z 10 października.

Piękny ogród, piękne zdjęcia. Marcinki zachwycają.
A te łany hortensji? Cudeńko.
Moja ostoja 23:59, 27 paź 2023

Do góry
Adela napisał(a)
I jeszcze kilka zdjęć:

Elu, te hortensje są przepiękne. Jakie nasycone kolory. A ta na trzecim zdjęciu bardzo delikatna, ciekawa.
Elu cięłaś coś?
Ja zaczęłam ciąć przed zimą jałowcowy szpaler za płotem.
Ogród bez roweru 21:33, 27 paź 2023

Do góry
Mary napisał(a)

Marysiu, jaka to odmiana kwiściąga? Myślałam, że on na słońce, a u Ciebie jakby w cieniu?

Doczytałam do końca. Dzików nie zazdroszczę Pomysłu na pozbycie się odrostów akacji nie mam.
A generalnie to ślicznie u Ciebie
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 21:30, 27 paź 2023

Do góry
Sonka napisał(a)
Ogrodowo

Piękny widok, różaneczniki, hortensje i drzewa ogromne, właściwie to ogród niczym park.
Pozdrawiam.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 21:16, 27 paź 2023

Do góry
zawitka napisał(a)
Tak jeszcze kwitną róże.

Mnóstwo masz jeszcze kwiatów. Róże cudne, te jesienne zachwycają, bo ostatnie przed zimą.
Wszystkiego po trochu 20:46, 27 paź 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ogrodowe piękne wcale nie są przejaskrawione liście by były też bardziej zielone to pewnie po deszczu robione.

Też mam takiego Marcinka pnącego 4 rok, ale dopiero od zeszłego roku zaczyna rosnąć u mnie się płozy po płaskim. Jak dla mnie ma jedną wadę zaczyna za późno kwitnąć dobrze, że mrozu nie ma a jak był to go nie złapał.

U mnie żaden ciemiernik nie ma kwiatów nie wiem co robić strajkują czy co.

Czekam na paczkę z marcinkami we wtorek ma być.
W tym roku bardzo ładnie kwitna.
Niektóre muszę przesadzi. Bo wysokie i łysieją (schną) od spodu. Źle to wygląda.
Albo posądzać je niższymi.

Wszystkim jakimś zazdroszczę u mnie nie za bardzo rosną mimo starać i pielęgnacji.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies