Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 20:39, 27 paź 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)

Mirka, ależ cudnie przebarwiona, jest moc, prawdziwie jesienny kolor. Hortensje masz imponujące.
Zauważyłam też śliczne białe marcinki, płożące???
W kamiennym kręgu od początku 19:57, 27 paź 2023

Do góry
Pogoda grypowa,więc trzeba wzmacniać się witaminami ☺️
W kamiennym kręgu od początku 19:54, 27 paź 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Cudeńka

Teraz takie skrzaty czekają, by wskoczyć na wianek
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:42, 27 paź 2023

Do góry
TAR napisał(a)
Pieknie, czy w Cytadeli te biale drzewa to platany? Super wygladaja.

Tak, to platany. To najczęściej spotykane drzewo w przestrzeni publicznej. Przy morzu rosną palmy, a na miejskich ulicach cudnej urody platany.

Trudno obok nich przejść obojętnie.

W parku była też fajna alejka z jakieś odmiany topoli. Początkowo sadziłam, że to brzozy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:29, 27 paź 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Też mnie zaintrygowały żółte wstążki. U nas są symbolem miesiąca endometriozy, a w Hiszpanii? - tu pomógł nieodzowny wujek Gugel.
Konkluzja: żółta wstążka jest symbolem walki o autonomię Katalonii (w tym oczywiście jako znak poparcia dla skazanych, o których piszesz).

EDIT: Wspaniałe widoki pokazujesz, ale co robić - najbardziej mnie zauroczyło stoisko z cuksami

Nie znałam symboliki żółtej wstążeczki w Polsce, choć z samą chorobą miałam osobisty problem. Na szczęście skutecznie zażegnany.
Wstążeczka widoczna na balkonach zaintrygowała mnie już w naszej malutkiej miejscowości. Wraz z katalońsją flagą pojawiała się na wielu balkonach. Po wczorajszej wyprawie do Barcelony zachciało mi się doszukać powodów

Nie tylko widok słodyczy powodował oczopląs kolorystyczny. Podobnie prezentowały się desery owocowe i stoiska z owocami. Trudno też przejść obojętnie obok stoisk z owocami morza i wędzonkami.

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:26, 27 paź 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Ale ze mnie gapa

Tak wyglądają liście, tak są przesuszone, ale o tej porze to normalne

Wszystko jasne, dziękuję
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:19, 27 paź 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Wiola, ale na zdjęciu pokazałaś kwiatostany. A ja jestem ciekawa, jak wygladają źdźbła. Też są zupełnie wyschnięte?

Ale ze mnie gapa

Tak wyglądają liście, tak są przesuszone, ale o tej porze to normalne

Małymi krokami-Ogród Wioli 12:21, 27 paź 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Wiola, jak u Ciebie wyglądają źdźbła tej molinii? U mnie kwiatostany piękne, ale źdźbła zupełnie suche. I nie wiem czy to prawidłowy objaw o tej porze roku, czy zasuszyłam je niechcący... Mam je pierwszy sezon, nie znam ich zwyczajów .

Moje wygaldają tak..
Są takie suche jakby ,ale ładne

Ogrodowe wariacje 10:56, 27 paź 2023

Do góry
Mam posadzone klony w orientalnym zakątku i o ile ten czerwony dissectum garnet jest wolno rosnący-(to ten co był złamany), to drugi sango kaku wystrzelił nie wiadomo kiedy. Mam obawy, że wybrałam złe miejsce. Nie chodzi o warunki bo tutaj jest półcień i utrzymuje się wilgoć, ale poczytałam, że on całkiem spory może urosnąć. Czy wzrost klonów palmowych można ograniczać cięciem? On-sango kaku mi tu idealnie pasuje teraz.
Na wiosnę mur będzie zasłonięty pergolą, nie wyrobiliśmy się w tym sezonie. Jeszcze dojdzie misa wodna. Siedząc na tarasie świetnie rośliny odbijają się w lustrze i do tego jak jest ładny zachód słońca to jest bajecznie Tutaj lubię czerwień

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:53, 27 paź 2023

Do góry
Spacer po Barcelonie zakończyły odwiedziny w Parku Cytadela. Piękne miejsce.

W parku jest staw. Można wypożyczyć łódkę i popływać.

Ale to, co rzeczywiście zaparło mi dech w piersiach, czekało na mnie przy wyjściu z parku

Passeig de Lluís Companys- zachwycający miejski deptak zakończony Arc de Triomf- łukiem wybudowanym jako główne wejście wystawy światowej w 1888 roku.

Ogrodowe wariacje 10:42, 27 paź 2023

Do góry
Wyciszenie na forum duże, ale to oczywiste o tej porze Trochę dziwna tegoroczna jesień, mnie się nic nie chce robić, nawet liście leżą i nie ma kto posprzątać Za oknem szaro/buro.

Miałam wybrać drzewo w miejsce gdzie aż się prosi i dalej nie jest wybrane

Świdośliwy się powoli przebarwiają, a szałwia dalej nie czuje, ze trzeba ze sceny zejść

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:41, 27 paź 2023

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu, baaardzo się cieszę, że spełniasz marzenia
I ja się Gaudim fascynuję, ale to dopiero jakieś 30 lat Więc mam jeszcze czas żeby dotrzeć do Barcelony, bo jakoś się nie złożyło do tej pory
A Ty - korzystaj ile wlezie

Przed Tobą jeszcze mnóstwo czasu na realizację marzeń. Mnie już trochę wiek pogania. Korzystam póki jeszcze ogarniam rozkłady jazdy, mapy i rezerwacje.
Mam w sobie trochę żalu do historii, że z powodu jej zawirowań tak długo świat był dla mnie zamknięty. Zwłaszcza, że objęło to te lata w moim życiorysie, kiedy człowiek jest skłonny do realizacji najbardziej zwariowanych pomysłów.
A Gaudi wart jest zainteresowania. Wczoraj odwiedziliśmy Palac Guell.

Przy okazji spaceru po La Rambla, której powierzchnia zdawała się falować pod stopami, zajrzeliśmy na historyczne targowisko La Boqueria.

Na końcu deptaka Krzysztof Kolumb wskazywał nam kierunek dalszych wypraw.

Na Wzgórze Montjuic wjechaliśmy kolejką. Piękny teren spacerowy z cudowną panoramą miasta i portu. Wyczytałam, że Gaudi nie chciał, by projekt wzniesiony ludzką ręką przewyższał dzieło Boga, dlatego Sagrada Familia jest kilka metrów niższa niż wzgórze Montjuïc. Z tego wzgórza pozyskiwano materiał na budowę niektórych elementów bazyliki.

Z innych ciekawostek miejskich. Na wielu barcelońskich balkonach, także w mniejszych miejscowościach pojawiają się tajemnicze żółte wstążeczki. Zaintrygowały mnie.

W 2017 roku odbyło się kolejne starcie Barcelony z Madrytem. Uwięziono wtedy wielu katalończyków, a wyroki nie były niskie, od kilku miesięcy do 13 lat więzienia. Na znak solidarności z więźniami politycznymi umieszcza się właśnie te wstążeczki.
Barcelończycy ponoć chętniej używają francuskiego niż hiszpańskiego , a kataloński kojarzy mi się z norweskim.

Moja ostoja 10:29, 27 paź 2023

Do góry
Adela napisał(a)
I jeszcze kilka zdjęć:

Przepiękne, czy barwisz je czy tak same z siebie są kolorowe?
Wilczy ogród 10:25, 27 paź 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

zachwycające zdjęcia
Ptasi gaj 10:18, 27 paź 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Tak to prawda. Mam wybudowany dom ok 200m2 powierzchni użytkowej + garaż. W lecie każdego tygodnia jadę w czwartek po południu do niedzieli włącznie. W tym czasie staram się wszystko obrobić na rabatach razem z podlewaniem.
EM w doskoku kosi trawniki i jakieś techniczne robótki, czyści oczko, podlewa.
Odpoczywam jak piele, przycinam.

Ostatnio eM malował cały dół i tak wyszło kolor jak na kominku szwedzki turkus bardzo ładny kolor.

Elu, super salon, podziwiam
Ogród też cudownie zadbany, i teraz kolorowy jesiennie
Zacisze Alicji 10:05, 27 paź 2023

Do góry
Alija napisał(a)

Lidka! Bardzo dziękuję, miło, że się podoba. Suszy nie widać, bo sierpień u nas wyjątkowo mokry, deszczu było dużo.
Zakątek z krzesełkami i stolikiem mam za domem.

Wspaniały placyk, sposób ułożenia nawierzchni i te agapanty. Moje w tym roku bardzo słabo zakwitły, chyba im za dobrą ziemię dałam
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:54, 26 paź 2023

Do góry
Czy u Was też róże tak mają że korzenie mają ubogie? W zasadzie cała ziemia z nich spada nawet jak jestem bardzo delikatna. A te krzaki rosły w tych miejscach parę lat i były zupełnie ładne. Ale może to normalne dla róż? Kiedys w lipcu musiałam przesadzić i też całkiem obleciała z ziemi, ale to zupełnie nie wpłyneło na jej stan. Oby te też dały radę.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:53, 26 paź 2023

Do góry
A to dzisiejszy transport #1, później doszedł jeszcze transport #2 ale sadziłam po ciemku więc zdjęć brak. Pogoda kiepska bo prawie ciągle siąpi deszcz... ale jest ciepło i nie leje deszcz!

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:51, 26 paź 2023

Do góry
Rozpoczełam przeprowadzkę. Póki co małe rośliny, ale w sumie siętego zbiera. Te większe dzielę od razu. Penwie przed przyszłą jesienią miejsca docelowego nie zobaczą, ale jeśli chcę miećto muszę tej jesieni i zimy przeprowadzić do przechowalnika na działce.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:01, 26 paź 2023

Do góry

Tak wyglada w zbliżeniu mój jeden, podobny do Twojego, trochę inny od moich pozostałych, może po prostu młodszy
Dalie będę miała, rozrosły mi się bardzo, więc zapas mam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies