Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

GorAna 18:59, 31 sty 2024

Basieksp napisał(a)

Mamy z poliwęglanu, już 4 rok. Podstawę mamy z drewna, nie chcieliśmy z betonu, drewno napewno będzie do wymiany, ale pomyśleliśmy, że będzie cieplejsze niż np. bloczki betonowe. Jak będziemy wymieniać tą podstawę, to zrobimy ją odrobinę mniejszą, tak by poliwęglan zachodził poza nie, teraz opiera się na tych belkach i woda na nie spływa, nasz błąd. Poza tym to jesteśmy z tunelu bardzo zadowoleni, pod uprawy sprawdzą się W tym roku eM chce kupić i zamontować dwa okienka, z takim automatycznym otwieraniem się, warto je zamówić od razu. My mamy tylko dwoje drzwi na szczytach, jak jesteśmy w pracy to nie ma kto pilnować ich otwierania, a okienka powinny same się regulować
Tu mam zdjęcie jak ją postawiliśmy Teraz dookoła jest podsypana ziemią.
Są te różne grubości profili i poliwęglanu. Grubsze, wiadomo mocniejsze. Poliwęglan grubszy to i cieplejszy

Basiu, dziękuję bardzo, takie praktyczne rady są bardzo cenne. Już przeglądaliśmy w necie podobne oferty. Na dniach podejmiemy decyzję i kupimy
Postawimy na bloczkach betonowych, bo drewno wiadomo, wieczne nie jest.
Buziaki
Magara 23:19, 31 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Czy miałaś nadmiar nadziemnej części? Nać Ci nie żółkła przypadkiem? Jak ma za dużo wody to tak wtedy się dzieje i nie ma dużej bulwy.

Nie, nadmiaru naziemnej części też nie było i nie żółkła
Po moim wczorajszym przyznaniu się do traumatycznej porażki rzodkiewkowej dziś sobie o tym dumałam pokonując kilometry samochodem - no jak można rzodkiewki nie umieć wysiać????
Jedyne co mi przyszło do głowy to kompost. Zawsze jesienią przesiewam i dodaję kompost, zarówno do skrzyń warzywnych, jak i do foliaka - od kiedy się pojawił. Kompost stanowi warstwę wierzchnią. Rzodkiewki się głęboko nie sieje. Może ten kompost (mój własny) to dla niej za dużo dobra???
Muszelka 23:27, 31 sty 2024

Raczej nie, Magarku. U mnie w skrzyniach tylko kompost.
Muszelka 23:30, 31 sty 2024

Przed siewem sypię do rowka popiół.
LIDKA 08:41, 01 lut 2024

Ja mam w skrzyniach ciut ziemi z przewagą kompostu. Dawałam mączkę bazaltową.
Rzodkiewka się udaje. Lubie nasionka na taśmie bo roboty mniej.
Basieksp 10:03, 01 lut 2024

Też mam dużo kompostu w skrzyniach.
Magara 23:40, 02 lut 2024

No to ja już zupełnie nie pojmuję własnej nieudolności w temacie rzodkiewek
Margo2 00:37, 03 lut 2024

Magara napisał(a)

Nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale ja mam tak samo.
Wyrasta tylko posiana wiosną i to tez bez szaleństw, a potem juz nie wschodzi w ogóle.
Podejrzewam słaba ziemie do korzeniowych. Chyba jest za luźna, one chyba lubią bardziej gliniastą
Basieksp 00:38, 03 lut 2024

Magara napisał(a)

U nas rosną, ale nie są to takie "markietowe" olbrzymy powiedziałabym, że raczej średniej wielkości się udają, jak większe to albo jakiś robak się znajdzie albo pękają. Także wielkich sukcesów rzodkiewkowych też nie mam, ale coś tam na śniadanie zawsze jest chociaż ja lubię też sobie wysiać rzeżuchę, też trochę ostra w smaku z twarożkiem chyba jutro ją wysieję, chociaż na kiełki
Kordina 00:46, 03 lut 2024

Basiu to kiedy masz urodziny? Przyznaj się
Magarku a spróbuj rzodkiewki sople, one dość dobrze rosną, ale są to rośliny krótkiego dnia i mokrości