Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 22:54, 20 wrz 2016

Do góry
To już ostatnie, bo na fotki szkoda trochę marnować czas, ostatnie ciepłe dni- a tu tyle jeszcze do zrobienia

Bardzo dziękuję wszystkim Gościom A ciepłe komentarze sprawiają, że człowiek cieszy się z roboty podwójnie
Ogród, mydło i powidło. 22:52, 20 wrz 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Piękne akcenty i zestawienia kolorystyczne, m. Memory przeprzepiękny, cebulowo zaszalałaś, ale wiosną będzie oszałamiająco

Dzięki! staram się z tymi zestawieniami ale nie wszędzie wychodzi , tam gdzie mi się nie podoba to nie pokazuję . Memory faktycznie cudny szczególnie, że to jego pierwszy rok u mnie.
Mam nadzieję że wiosną będzie ok, cebulek dużo ale trochę się nornic boję bo wyjątkowo szaleją u mnie w tym roku .

rozark napisał(a)
O tak, będzie szał kolorów

Na front domu wybrałam czerwienie i fiolety (plus czarne tulipany z odrobiną bieli) a wgłębi gdzie jest bardziej naturalistycznie królują różowe róże, choć trochę to przypadkiem wyszło bo wolę fiolety i błękity .

Anda napisał(a)

A to dobry patent Też go zastosuję
Piękne trawy masz i róże też jeszcze ślicznie kwitną

W zeszłym roku już to praktykowałam, jedyny problem miałam z tym, że bez bardzo szybko rośnie i sznurki trzeba wciąż przewiązywać bo wrastają - ale właśnie kupiłam sobie taką elastyczną linkę do podwiązywania a wcześniej nigdzie nie mogłam jej dostać.
Traw mam jeszcze niewiele ale będzie więcej a róże kwitną niezmordowanie .

Ja też zimna nie lubię i mam nadzieję, że zdążymy się jesienią nacieszyć .

anbu napisał(a)
Witam się Kasiu

Macham Aniu .

KasYu zdjęcia różyczek:

Tu wstąpiłam po drodze i kupiłam kompost, druciki i linkę do podwiązywania drzewek.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:50, 20 wrz 2016

Do góry
Na zewnątrz niesamowity ziąb (tym bardziej odczuwalny gdy temperatura z dnia na dzień z 30 spadła do 10) a do tego ciągnące się mgły i mżawka.
Dzisiaj po pracy zamierzałam trochę popracować w ogrodzie... ale tylko wyściubiłam nos i zaraz wróciłam do domu
Ciepełko wróóóóć!
Hortensjada 22:46, 20 wrz 2016

Do góry
Choroby i szkodniki choin kanadyjskich, choina kanadyjska - Tsuga canadensis 22:40, 20 wrz 2016

Do góry
Kochani, ja też mam problem ze swoją choiną.
Przesadziliśmy ją na miejsce, gdy miała ok. 1,5 m przed pięcioma laty, zanim zaczął powstawać ogród. Później okazało się, że nie pasuje do koncepcji ogrodu, ale postanowiliśmy ją zostawić, aby zasłaniała okno sąsiadów i dawała trochę cienia latem, gdy taras jest mocno nagrzany. Zamierzamy uformować ją na kształt parasola.
Dziś ma ok. 4 metry, ale jest bardzo rzadka, prawie ażurowa. Ponadto pod koniec sierpnia zaczęły żółkąć i opadać igły od środka drzewa.
Mam dwa pytania:
1. Czy żółknięcie jest efektem choroby? Jeśli tak, to jakiej?
2. Co powinnam zrobić, aby ją zagęścić?

Hortensjada 22:40, 20 wrz 2016

Do góry
Dzisiaj przytaskałam z działki całkiem dorodny egzemplarz trzmieliny o bardzo złocistych liściach bo stwierdziłam, że lepiej będzie się prezentowała z powrotem w ogródku przydomowym. Jak nie uschnie w najbliższych dniach to ją pokażę, raczej jestem dobrej myśli bo właściwie rosła w popiole- dopiero przy takich robotach człowiek uświadamia sobie jak strasznie jest sucho.

A hortensje jeszcze ładne
Zacznę jednak od bluszczu niech i on ma swoje 5 minut

Ogród z uśmiechem 22:35, 20 wrz 2016

Do góry
Szmaragdowy Zakątek 22:34, 20 wrz 2016

Do góry
Nikita napisał(a)

Chwilę później odpoczynek na plaży

...i to jest super odpoczynek a fota sama mówi za wszystkie komentarze
Pozdrawiam fajowe dziewczyny
Ogród z uśmiechem 22:32, 20 wrz 2016

Do góry
I litera W:

William Morris

wyhodowana przez Davida Austina róża krzaczasta. Kolor ni to morelowy ni to leciutko łososiowy, czy też koralowy. Kwiaty ma rozetowe, średnicy około 8 - 10 cm, złożone z ponad 40/ nawet do 120/ bardzo aromatycznych płatków. Płatki zewnętrze kwiatu są wyraźnie większe niż te wewnętrzne i nieco jaśniejsze . Kwitnie przez cały sezon. Wysokość ok. 1 - 1,5 m. Wypuszcza długie pędy. U mnie trochę złapała we wrześniu grzybka ale ten rok jest niestety wyjątkowy w tym wzgledzie

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:30, 20 wrz 2016

Do góry
Kolejny zapis dla pamięci - dokupione krokusy: białe, biało-fioletowe i fioletowe (po 20-25 szt.). Czekają na posadzenie ale to dopiero w X-XI

Zdjęcie fatalne ale na szybko zrobione w co.
Ogród z rzeźbą 22:29, 20 wrz 2016

Do góry
Moje nieustająco kwitnące, cudne, uwielbiane przeze mnie, do zanudzenia dla Was już pokazywane jeżówki Green Jewel w zabawie aparatem (możecie pisać, że nuuuuda, że już były tyle razy itp., itd, ale co ja na to poradzę, że one ciągle kwitną i do tej pory nie ścięłam ani jednego kwiatka!):

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:27, 20 wrz 2016

Do góry
Ewo, mam już zdjęcia może teraz będzie łatwiej coś w tym temacie zadziałać.
Wszelkie opinie i sugestie mile widziane!

Tutaj może dołożę jeszcze dwa derenie białe sibirica?
I będzie tak.

Oraz 3 derenie białe comus alba

Poniżej zdjęcia. Mam nadzieję, że wszystko dobrze opisałam.

Druga prośba o pomoc. Czy takie ustawienie będzie OK ?
Szukam jakiegoś fajnego drzewa o bordowych liściach, które będzie pasować z akacją żółtą.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Hortensjada 22:27, 20 wrz 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Śliczne ma pióropusze ta pampasowa ale rozłazi się rozłogami

Ja mam jednak troszkę inne doświadczenie z tą trawą, mój pierwszy egzemplarz wymarzł mi po 3 latach, tutaj fotka z drugiego roku po posadzeniu- prezentowała się wspaniale, szkoda, że nie mogę przytoczyć fotki z następnego roku ale zginęla w płomieniach ogniska na działce razem z telefonem, który niepostrzeżenie wypadł mi z kieszeni- a ja nieświadoma cieszyłam się, że z trudem rozpalane ognisko nagle tak dość wybuchowo nabrało blsaku

Nie zauważyłam, żeby się rozłaziła, rosła w zwartej kępie, nie widzę też żeby w donicy miała taką tendencję. Oczywiście w donicy rośnie znacznie skromniej, mam już plan,żeby na wiosnę znowu spróbować z gruntem, zresztą i tak już jej ciasno w donicy i trzeba ja stamtąd wyciągnąć
Ogród bez roweru 22:23, 20 wrz 2016

Do góry
Po przesadzeniu zaczęły się pokładać. Dalej rosły, a ich liście robiły się coraz drobniejsze. Dolne części przysychały i traciły liście.

Przez całe lato były najbardziej szpetną rośliną na rabacie. No, ale postanowiłam ich nie usuwać, bo byłam ciekawa jak zakwitną.

Dzisiaj wyglądają nadal okropnie, ale zaczynają kwitnąć, więc jeszcze się wstrzymam z eksmisją.

Rododendronowy ogród II. 22:22, 20 wrz 2016

Do góry
Bogdzia, dzięki za wszystko...towarzystwo i śmiech. Musisz z nami jeździć, bo dzięki tobie te wyjazdy mają swój urok.
Buziaki !!!
Nieśmiałe pierwsze kroki 22:21, 20 wrz 2016

Do góry
I jeszcze raz z poprawkami.
Kulą w płot 22:19, 20 wrz 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)

Grateczki, 1 setka za Tobą

Mira :*
Ogród z uśmiechem 22:17, 20 wrz 2016

Do góry
Ogród z uśmiechem 22:15, 20 wrz 2016

Do góry
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:13, 20 wrz 2016

Do góry
Małgoś, dzięki za wszystko... towarzystwo, śmiech i pogaduchy. I jeszcze muszę z osobna podziękować, za to że znowu byłaś naszą "kierownicą".
Buziaki wielkie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies