Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

hanka_andrus 12:55, 03 paź 2016

Irenko, to właśnie pigwowiec odmiana "wspaniały".

Tak kwitł 5 maja br. u mnie on jest wysoki ponad 2,5 m

gobasia 13:42, 03 paź 2016

on Haniu jest naprawdę wspanialy...czy ty go przycinasz ,czy on sam z siebie tak wysoko rośnie?
Milka 13:48, 03 paź 2016

hanka_andrus napisał(a)
Irenko, to właśnie pigwowiec odmiana "wspaniały".

Tak kwitł 5 maja br. u mnie on jest wysoki ponad 2,5 m

Piękny Haniu, robi niesamowite wrażenie, dopóki swoich nie cięłam, też były ok, ale zbyt inwazyjne, nic by mi nie rosło poza nimi, ale i tak mi odrasta. Jeden nie tnę, to jest grzeczny
hanka_andrus 15:04, 03 paź 2016

Pigwowiec Został posadzony na podwyższeniu przy domku, 30 lat temu jako patyczek. No i daliśmy mu rosnąć jak chciał. Przycinaliśmy tyle, żeby nam w chodzeniu nie przeszkadzał. Cęściowo zacieniony dołem bo w nogach ma bukszpan kulkę i paprocie. Wyciąga sie więc do słońca. Czasem ma więcej owoców, czasami mniej.
Ale nawet jakby nie miał, to samo kwitnienie jest fantastyczne. Po prostu ogień.

W tym roku muszę kilka pędów usunąć, bo za bardzo się wygięły na przejście.

Najładniej wygląda jako soliter, sąsiadka ma ode mnie sadzonkę i już jest z tego też duży krzew, i ma na środku trawnika. Pięknie to wygląda i z kwiatami, i z owocami.

zbigniew_gazda 18:57, 03 paź 2016

Pigwowiec piękny. Mój ma tylko metr wysokości. Masz Haniu poczucie humoru masz.
hanka_andrus 20:52, 03 paź 2016

No tak Zbyszku, żeby nie ten śmiech, toby człowiek zdechł!
A tu dziś przypomnę moją różę NN - nareszcie trafiłam na jej zdjęcie w necie. Zwie się Haendel- na cześć niemieckiego kompozytora

http://i2.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2016/09/r%C3%B3%C5%BCa-Handel.jpg?resize=640%2C480
violka171 21:34, 03 paź 2016

hanka_andrus napisał(a)
No tak Zbyszku, żeby nie ten śmiech, toby człowiek zdechł!
A tu dziś przypomnę moją różę NN - nareszcie trafiłam na jej zdjęcie w necie. Zwie się Haendel- na cześć niemieckiego kompozytora

http://i2.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2016/09/r%C3%B3%C5%BCa-Handel.jpg?resize=640%2C480

OOOOOOOOOOOOOOOO Matko!!!!!!!!!
dlaczego nie kwitłas jak mnie nie było ,(czyż aż tak ślepa jestem) ???????????no sie pytam dlaczego!!!!!!!
ALEŻ CUDEŃKO!!!!!!!!!!!!
hanka_andrus 22:36, 03 paź 2016

Violu, ładna jest, ale łapie plamistość, W tej chwili badyl bez liści mam. Zobaczymy jak w przyszłym roku się będzie spisywać.

elka_ 22:37, 03 paź 2016

hanka_andrus napisał(a)
1/Pigwa jest drzewem, pigwowiec krzewem
2/owoc pigwy jest duży, wielkości sporego jabłka lub gruszki.pigwowca wielkości małych jabłuszek.
3/ I te i te są kwaśne i mają komory nasienne zabezpieczone twardą ziarnista otoczką.
4 kwiaty pigwy otwierają się wiosną najpóźniej ze wszystkich drzew owocowych i siedzą na szczytach gałązek. Są blado różowe. Pigwowiec kwitnie dość wcześnie i kwiaty są czerwono karminowe, zależnie od odmiany , zebrane w pęczki na różnych miejscach na gałązkach.

We właściwym momencie pytasz, akurat jestem w kuchni przy tych owocach. Po lewej pigwa po prawej pigwowiec, w środku czerwone jabłko dla porównania.

No po takim wykładzie nikt już się pomylić nie może, dzięki ci Hanusiu , też zawsze miałam dylemat w rozpoznawaniu.

Muszę przyznać, że takiego drzewa pigwy jak Twoje, to jeszcze nie widziałam.

Teraz chcę przeprosić, bo obiecałam odwiedzić Cię w czasie mojej bytności w Sarbinowie, nic z tego nie wyszło, bo byłam tam bez swojego autka, a na dodatek z kontuzjowaną nogą, więc wyprawy na szerszą skalę musiałam ograniczyć, przepraszam.
Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będę w Twoich stronach i nasze spotkanie się ziści.
Pozdrawiam serdecznie
Napia 23:32, 03 paź 2016

Haniu, wpadłam się tylko przywitać. Zaległości muszę nadrobić, ale już nie dzisiaj, bo rano do pracy
Pozdrawiam ciepło i troszkę słońca życzę