Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Toszka 15:55, 03 paź 2016

dolomit po niemiecku to dolomit...der Dolomit

Dolomit to ogrodniczo zmielona skała składająca się w 90% z wapnia i magnezu.

Tak więc piasek nie zastąpi dolomitu, ale może być dodatkiem rozluźniającym przy ciężkiej gliniastej ziemi lub przy sadzeniu małych siewek lub sadzonek
Anda 16:11, 03 paź 2016

Toszka, o skład mi właśnie chodziło, bo że dolomit to Dolomit to jest jasne. Znalazłam Dolomitkalk z 30% MgCo3 i 60% CaCo3. To chyba to
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 16:12, 03 paź 2016

a nie chcesz Ewa dać tam kratki/płotek/żaluzja do wyboru (ładną szarą u nas widziałam) i na niej róży pnącej? Wąskie, ażurowe i pachnące... 3 w jednym.
Ładny różowy climbing Giardina, A Shropshire Lad - obie pachną

Do tego po bokach buki bordowe strzyżone... tu jestem nieobiektywna bo cisów nie lubię po prostu i jak mam wybrać to wolę tuję i jej strzyżenie niż cis.
Anda 16:24, 03 paź 2016

eee_taam napisał(a)
30m długi i 7 szeroki taki ogród masz? ...gdzieś wstawiałaś zdjęcia z szerokich kadrów? ...bo aż jestem ciekawa jak to wygląda bo to całkiem sporo ziemi jest a ty zawsze piszesz ze masz mały ogródeczek

Oj tam, nie wstawiałam szerokich kadrów bo nie ma się czym chwalić. U mnie praktycznie tylko plac zabaw w ogrodzie. Zresztą... zobacz sama. Zdjęcia komórkowe, więc sama naga prawda
Mam rabatę wschodnią po prawej, zachodnią po lewej, w głębi szpaler hibiskusów, a potem już tylko mini-warzywnik w dwóch skrzyniach i szopka, a za szopką kompostownik i pojemnik 1000L na wodę.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:25, 03 paź 2016

anna_t napisał(a)

A ja bym podpytala czy zamiast dolomitu moze byc piasek..?
Jak glupie pytanie to prosze pominac

Toszka wyżej napisała, że piasek tylko w celu rozluźnienia gleby, ale nie zastąpi dolomitu.
MirellaB 16:26, 03 paź 2016

Czytam jak przygotować miejsce pod cisy. Moje całe 6 sztuk cisów posadziłam w ziemię ogrodową wymieszaną z rodzimą i wszystkie rosną bez problemu. To jeszcze czasy kiedy nie znałam O.
Anda 16:31, 03 paź 2016

inka74 napisał(a)
a nie chcesz Ewa dać tam kratki/płotek/żaluzja do wyboru (ładną szarą u nas widziałam) i na niej róży pnącej? Wąskie, ażurowe i pachnące... 3 w jednym.
Ładny różowy climbing Giardina, A Shropshire Lad - obie pachną

Do tego po bokach buki bordowe strzyżone... tu jestem nieobiektywna bo cisów nie lubię po prostu i jak mam wybrać to wolę tuję i jej strzyżenie niż cis.

Nie chcę tam żadnej róży. One przeważnie większe rosną i jeśli zrobię tam wąskie bo tylko ok. 1,5m przejście, to róża zabierze mi to miejsce. Poza tym mam tam bardzo mocne wiatry zachodnie. Buki bardzo mi się podobają, zwłaszcza bordowe, ale na razie nie mam na nie miejsca.
Anda 16:33, 03 paź 2016

MirellaB napisał(a)
Czytam jak przygotować miejsce pod cisy. Moje całe 6 sztuk cisów posadziłam w ziemię ogrodową wymieszaną z rodzimą i wszystkie rosną bez problemu. To jeszcze czasy kiedy nie znałam O.

Wiesz, jeśli nie użyjesz tych dolomitów i mączek, to nie znaczy, że cisy nie urosną Wszystko można, nic nie trzeba Przynajmniej ja tak to rozumiem
Basilikum 16:42, 03 paź 2016

poczytalam cisowa dyskusje
na tym komorkowym pieknym zdjeciu to gdzie cisy maja byc?
i co to za chalupy. Ta niebieska to twoja a te inne?

Toszka tak pieknie opisalas swoj ogrod, ze chetnie bym fotki zobaczyla. Sa gdzies?
Anda 16:51, 03 paź 2016

Basilikum napisał(a)
poczytalam cisowa dyskusje
na tym komorkowym pieknym zdjeciu to gdzie cisy maja byc?
i co to za chalupy. Ta niebieska to twoja a te inne?

Toszka tak pieknie opisalas swoj ogrod, ze chetnie bym fotki zobaczyla. Sa gdzies?

Cisy mają być po lewej przy drabince, czyli tu
(fotka zeszloroczna)

Ta niebieska jest szara a te inne sąsiadów. Tu każdy ma taki wąski ogród
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies