No i bukszpany - jeszcze nie wygląda to pięknie, ale oczami wyobraźni....
od frontu pod oknem kuchni (brakuje kilku kulek i lizaka, ale będą jeszcze w tym roku) - tego stożka muszę poczochrać, aby się ładniej prezentował
Czereśnia najszybciej traci liście. W tym roku jesion osłabiony też już je zrzuca i brzozy wysuszone. Ale cała reszta jeszcze się trzyma. Hortensje 'Limelight' dopiero "szarzeją".
Serby posadzone od strony 2 sąsiadów, brakuje mi jeszcze od strony sadu- nie zmieściły się... tam gdzie widać luki - rosną albo inne odmiany albo brzozy - nie chciałam jednolitych ram...będzie kolorowy akcent - niestety na razie różnica wysokości spora....
No to teraz od początku (wybaczcie za zdjęcia ale komórka i pogoda robia swoje):
sobota - załadowaliśmy 12 serbów, 2 koreanki, 3 miłorzęby i 6 bukszpanów (5 stożków i kulka) Tyle się zmieściło.... Już tęsknię,a by tam wrócić:
W sumie, to mam jeszcze jeden pomysł:
Cisy - o wysokości ok. 1 m - dać przy krawężniku
a buksy - o wysokości ok. 30,40 cm - dać od strony trawnika.
Nawet tą cienistą można by wtedy włączyć:
Ciemnozielone to cisy, a jasnozielone to buksy.
Zaraz, tam przecież płytko jest... Cisy sobie poradzą? Sylwiu, przypomnij sklerotyczce, jaka tam głębokość.
No i w tej opcji dla berberysów nie ma tu miejsca. Trzeba je będzie eksmitować gdzie indziej.
Sylwiu, przepraszam, rozrysowałam już wcześniej dwie opcje, ale źle, a potem wypadło mi z pamięci.
Cisy: o ile byłam za zasłonięciem gospodarczego, o tyle taki mały żywopłot cisowy w ogóle mi się nie widzi. Za mały jest żeby spełnić swoją funkcję i będzie wyglądał trochę od czapy w samym środku. Z Twoich wcześniejszych wyjaśnień zrozumiałam, że on ma być pod samą ścianą gospodarczego (nawet się zdziwiłam, że masz tam miejsce), dlatego nie protestowałam.
Bukszpany: można je posadzić dookoła, jako obwódkę, wtedy będzie bardziej tradycyjnie, a można też posadzić je tylko przy krawężniku, zostawiając rabatę otwartą od strony trawnika. Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.
Natomiast, co mi się wydaje ważne: obie rabatki - ta zaznaczona na planie jako 1 i ta wąska pod ciskami, według mnie powinny zostać potraktowane jako całość. Jeśli obwódka bukszpanowa, to w L-kę, jeśli tylko przy krawężniku, to też trzeba się zdecydować - albo bukszpany albo cisy.
Ewo czy to liście magnolii takie piękne, zielone.
Czy ładnie żółknie na jesień?
Bożenka mówi że niej magnolie nie są za piękne jesienią, liście raczej bure niż żółte. Jak u Ciebie? może to zależy od odmiany...