Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

makadamia 09:16, 11 paź 2016

W sumie, to mam jeszcze jeden pomysł:
Cisy - o wysokości ok. 1 m - dać przy krawężniku
a buksy - o wysokości ok. 30,40 cm - dać od strony trawnika.

Nawet tą cienistą można by wtedy włączyć:

Ciemnozielone to cisy, a jasnozielone to buksy.
Zaraz, tam przecież płytko jest... Cisy sobie poradzą? Sylwiu, przypomnij sklerotyczce, jaka tam głębokość.

No i w tej opcji dla berberysów nie ma tu miejsca. Trzeba je będzie eksmitować gdzie indziej.
wrobelki 15:23, 11 paź 2016

Ja bym dała obwódkę tylko od strony chodnika żeby jej nie zamykać ale ja się na projektowaniu nie znam
sylwik69 16:24, 11 paź 2016

makadamia napisał(a)
W sumie, to mam jeszcze jeden pomysł:
Cisy - o wysokości ok. 1 m - dać przy krawężniku
a buksy - o wysokości ok. 30,40 cm - dać od strony trawnika.

Nawet tą cienistą można by wtedy włączyć:

Ciemnozielone to cisy, a jasnozielone to buksy.
Zaraz, tam przecież płytko jest... Cisy sobie poradzą? Sylwiu, przypomnij sklerotyczce, jaka tam głębokość.

No i w tej opcji dla berberysów nie ma tu miejsca. Trzeba je będzie eksmitować gdzie indziej.

Praca wykonana.troszkę zmarzłam ale nie padało.Fotki innym razem,bo już ciemno,ale wierzcie że sadzonki pięknie ukorzenione!
Makadamia bardzo Ci dziękuję za Twoja wizję!Cis odpada na całości jako żywoplot-ma rozległy system korzeniowy,potwierdziła to Toszka.Tam jest tylko albo aż 80 cm ziemi.Bardziej skłaniam się do bukszpanu.Posadziłam 100szt sadzonek po najdłuższym boku rabaty nr 1 tak jak to sugerowałaś i w kwadratach na wprost ścieżki z tarasu,dlatego że tam miałam przygotowane podłoże z obornikiem i mączką/kształt liter U/Zabrakło sadzonek na stworzenie rabaty w kształcie L,ale można to nadrobić wiosnąTwoja koncepcja jest interesująca ale czy nie uważasz,że jeśli nie będzie cisa to może L zrobić z zimozielonych carexów i jako przedłużenie także na rabacie nr3.Obawiam się tylko aby bukszpanowe obwódki nie zdominowały ogrodu.Carexy mam w przechowalniku
sylwik69 16:26, 11 paź 2016

wrobelki napisał(a)
Ja bym dała obwódkę tylko od strony chodnika żeby jej nie zamykać ale ja się na projektowaniu nie znam

Od stronu chodnika też będzie tylko wyzszadziękuję
anbu 16:27, 11 paź 2016

Ostatnia propozycja Asi bardzo fajna
wrobelki 16:40, 11 paź 2016

To ja na 1 dałaś od strony chodnika buksy na obwódkę to może pociągnąć je w tą L, a te carexy od środka, jak one zimozielone to będzie cały rok fakne niskie wykończenie? tak jak na rysunku Asi

Edit: miało być fajne
makadamia 16:48, 11 paź 2016

Sylwiu, nie ma obawy, że bukszpany zdominują Ci rabatę.
Ale oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby tą wewnętrzną obwódkę zrobić z traw lub żurawek.

Osobiście skłaniam się ku bukszpanom z obu stron, a pomiędzy nimi zwiewne nasadzenia. Taka pomniejszona wersja tego ogrodu. Możesz również zajrzeć do wątku "ogród z pergolą" gdzie na podobny pomysł zdecydowała się Ania.
Ale to tylko moje preferencje - Twój pomysł również jest fajny.
sylwik69 17:10, 11 paź 2016

zielony-wszędzie bukszpan
czerwony-carexy zimozielone
niebieski-posadzone dzisiaj 100 szt bukszpanu

Czekam na sugestie,co myślicie?zamiast carexów też bukszpan czy może coś innego?
sylwik69 17:15, 11 paź 2016

wrobelki napisał(a)
To ja na 1 dałaś od strony chodnika buksy na obwódkę to może pociągnąć je w tą L, a te carexy od środka, jak one zimozielone to będzie cały rok fakne niskie wykończenie? tak jak na rysunku Asi

Edit: miało być fajne

Od strony chodnika nic nie mogę zadziałać,bo muszę przenieść berberysy i trawy a nie mam gdzie...carexy poobserwuję przez zimę
sylwik69 17:17, 11 paź 2016

anbu napisał(a)
Ostatnia propozycja Asi bardzo fajna

O tak!Asia ma talent przestrzenny