Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 11:13, 06 paź 2016

Moje mazanie!tak to widzę

Rabata nr 1 na oczyszczalni dł 11 m,szer 4,70m i boki 5,30m,6,60m
polinka 11:22, 06 paź 2016

Sylwia a na czym stanęła, rabata po przeciwnej stronie, ta przed siatką?
Myślę, że dobrzy by było zrobić jakieś powtórzenie roślin z tamtej rabaty.
makadamia 11:26, 06 paź 2016

Jupiii! Jest porządny plan!

Dwa pytanie:

- ile miejsca przeznaczyłaś na cisa (w sensie - jaka grubość)?
- czy obwódkę bukszpanową planujesz dookoła tej rabatki? Czy berberys zostaje czy pójdzie gdzie indziej?

sylwik69 11:42, 06 paź 2016

polinka napisał(a)
Sylwia a na czym stanęła, rabata po przeciwnej stronie, ta przed siatką?
Myślę, że dobrzy by było zrobić jakieś powtórzenie roślin z tamtej rabaty.

Tam znajdą się 3 drzewa kolumnowe w skarpetkach lub obwódkach.Jest tam tylko 1m szer,na żywopłot szkoda miejsca,rośnie tam szpaler hortensji a przed nimi lawenda,szałwia,kocimiętka.Oprócz hortensji resztę można zmienić i wykorzystać na innych rabatach.Lawenda kwitnie już 3 raz i chciałabym jej więcej w ogrodzie,bo super tu rośnie.Jeśli masz sugestie lub inne wyobrażenie przedstawionych rabat,będę wdzięczna za podpowiedzi
Polinko na pewno trzeba powtórzyć hortensje,sprawdziły się!wciąż białe i kwitną
sylwik69 11:50, 06 paź 2016

makadamia napisał(a)

Dwa pytanie:

- czy obwódkę bukszpanową planujesz dookoła tej rabatki? Czy berberys zostaje czy pójdzie gdzie indziej?

Cis raczej wąska odmiana,jaką polecasz?Odm.Wojtek będzie chyba dobra?Berberys chyba będę musiała usunąć,tylko gdzie?Toszka sugeruje zimozielone.Berberys czerwony z trawami jest piękny,może znajdzie miejsce na płd stronie?mam dużo sadzonek miscanta Adagio rośnie do 60cm wys.
No właśnie nie wiem co z tą obwódką?mogłabym już teraz część sadzonek umieścić na 2 bokach rabaty nr1,które są wolne.Co sądzisz?
anbu 13:24, 07 paź 2016

makadamia napisał(a)

Dwa pytanie:

Mi się osobiście nie podoba gdy rabaty są całe otoczone obwódką, kojarzy mi się coś takiego z różankami :/
Ja lubię obwódki częściowe, chyba bym tak to nazwała
Sylwia, ot tak tylko wtrąciłam, nie musisz się mną sugerować
sylwik69 00:03, 08 paź 2016

anbu napisał(a)

Mi się osobiście nie podoba gdy rabaty są całe otoczone obwódką, kojarzy mi się coś takiego z różankami :/
Ja lubię obwódki częściowe, chyba bym tak to nazwała
Sylwia, ot tak tylko wtrąciłam, nie musisz się mną sugerować

Rozumiem i bardzo chętnie poznam Twoje spojrzenie na tą rabatę,ależ ja chce się sugerować zdaniem innych!po to tu jestemśmiało..
sylwik69 22:07, 10 paź 2016

Zrobiłam plan...a tu taka ciszajutro mam wolne i choćby nie wiem co muszę zadołować bukszpan
AniMa 08:44, 11 paź 2016

sylwik69 napisał(a)
Zrobiłam plan...a tu taka ciszajutro mam wolne i choćby nie wiem co muszę zadołować bukszpan

Nie martw się, że cisza...jakiś taki ogólnie cichy tydzień ostatnio...Pokaż buksa, lepiej
makadamia 09:07, 11 paź 2016

sylwik69 napisał(a)

Moje mazanie!tak to widzę

Rabata nr 1 na oczyszczalni dł 11 m,szer 4,70m i boki 5,30m,6,60m

Sylwiu, przepraszam, rozrysowałam już wcześniej dwie opcje, ale źle, a potem wypadło mi z pamięci.

Cisy: o ile byłam za zasłonięciem gospodarczego, o tyle taki mały żywopłot cisowy w ogóle mi się nie widzi. Za mały jest żeby spełnić swoją funkcję i będzie wyglądał trochę od czapy w samym środku. Z Twoich wcześniejszych wyjaśnień zrozumiałam, że on ma być pod samą ścianą gospodarczego (nawet się zdziwiłam, że masz tam miejsce), dlatego nie protestowałam.

Bukszpany: można je posadzić dookoła, jako obwódkę, wtedy będzie bardziej tradycyjnie, a można też posadzić je tylko przy krawężniku, zostawiając rabatę otwartą od strony trawnika. Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.

Natomiast, co mi się wydaje ważne: obie rabatki - ta zaznaczona na planie jako 1 i ta wąska pod ciskami, według mnie powinny zostać potraktowane jako całość. Jeśli obwódka bukszpanowa, to w L-kę, jeśli tylko przy krawężniku, to też trzeba się zdecydować - albo bukszpany albo cisy.

Mam nadzieję, że zrozumiale się wysłowiłam