- ile miejsca przeznaczyłaś na cisa (w sensie - jaka grubość)?
- czy obwódkę bukszpanową planujesz dookoła tej rabatki? Czy berberys zostaje czy pójdzie gdzie indziej?
Tam znajdą się 3 drzewa kolumnowe w skarpetkach lub obwódkach.Jest tam tylko 1m szer,na żywopłot szkoda miejsca,rośnie tam szpaler hortensji a przed nimi lawenda,szałwia,kocimiętka.Oprócz hortensji resztę można zmienić i wykorzystać na innych rabatach.Lawenda kwitnie już 3 raz i chciałabym jej więcej w ogrodzie,bo super tu rośnie.Jeśli masz sugestie lub inne wyobrażenie przedstawionych rabat,będę wdzięczna za podpowiedzi
Polinko na pewno trzeba powtórzyć hortensje,sprawdziły się!wciąż białe i kwitną
Cis raczej wąska odmiana,jaką polecasz?Odm.Wojtek będzie chyba dobra?Berberys chyba będę musiała usunąć,tylko gdzie?Toszka sugeruje zimozielone.Berberys czerwony z trawami jest piękny,może znajdzie miejsce na płd stronie?mam dużo sadzonek miscanta Adagio rośnie do 60cm wys.
No właśnie nie wiem co z tą obwódką?mogłabym już teraz część sadzonek umieścić na 2 bokach rabaty nr1,które są wolne.Co sądzisz?
Mi się osobiście nie podoba gdy rabaty są całe otoczone obwódką, kojarzy mi się coś takiego z różankami :/
Ja lubię obwódki częściowe, chyba bym tak to nazwała
Sylwia, ot tak tylko wtrąciłam, nie musisz się mną sugerować
Sylwiu, przepraszam, rozrysowałam już wcześniej dwie opcje, ale źle, a potem wypadło mi z pamięci.
Cisy: o ile byłam za zasłonięciem gospodarczego, o tyle taki mały żywopłot cisowy w ogóle mi się nie widzi. Za mały jest żeby spełnić swoją funkcję i będzie wyglądał trochę od czapy w samym środku. Z Twoich wcześniejszych wyjaśnień zrozumiałam, że on ma być pod samą ścianą gospodarczego (nawet się zdziwiłam, że masz tam miejsce), dlatego nie protestowałam.
Bukszpany: można je posadzić dookoła, jako obwódkę, wtedy będzie bardziej tradycyjnie, a można też posadzić je tylko przy krawężniku, zostawiając rabatę otwartą od strony trawnika. Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.
Natomiast, co mi się wydaje ważne: obie rabatki - ta zaznaczona na planie jako 1 i ta wąska pod ciskami, według mnie powinny zostać potraktowane jako całość. Jeśli obwódka bukszpanowa, to w L-kę, jeśli tylko przy krawężniku, to też trzeba się zdecydować - albo bukszpany albo cisy.