Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 09:29, 11 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

Piękne a moje białe wymarzły albo wygniły, mam tylko rózowe.

Te zawilce rosną albo pod jodłą albo pod cisami, więc chyba w zimie mają sucho i zacisznie. Ale jak byl wiosenny przymrozek to widziałam, że szedł pod jodłą, bo zwarzył wtedy czosnki. Ciekawe są te miejscowe uwarunkowania zimowe dla roślin: tu wieje i mrozi, tam zalewa a gdzie indziej wysusza i pali.

Mi tylko kostrzewa Mairea próbowała wygniwać w zimie ale wiosną ją odrodziłam.
abiko 09:30, 11 paź 2016

Piękne jesienne obrazy. Urzekły mnie białe zawilce, ja nie mam do nich szczęścia

Żółwik ukośny.. nie znałam.
09:39, 11 paź 2016
Pszczelarnia napisał(a)
A tymczasem jesień.

to mnie zachwyciło ...marza mi się takie rasowe kule z cisa ...w trawniku
Pszczelarnia 09:40, 11 paź 2016

abiko napisał(a)
Piękne jesienne obrazy. Urzekły mnie białe zawilce, ja nie mam do nich szczęścia

Żółwik ukośny.. nie znałam.

To jeszcze zawilce spod Bonici. A chelone obliqua to taka "pokrzywa", dobra nawet do cienia na rabacie bylinowej.

sylwia_slomc... 09:50, 11 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Taka bajka na dobranoc, żółwik ukośny dla Ciebie:

Czy żółwika okrywasz na zimę?
mira 10:00, 11 paź 2016

Myślałam ze na talezu mam dużo jarmużu a teraz nie wiem czy nie jarmuza chyba jednak jarmużu w każdym razie pycha bylo.

Dali biala z pierwszej fotki chyba mam musze zanurkowac pod nie to podam ci nazwę jak i dla takiej drobnej. Ta biała byla u mnie najwyzsza i pozna.

Twoje planowanie mnie rozbraja - chyba mam zly czas i nic dobrego w ogrodzie nie widzę tylko mokre flaki wiec grzeje sie u ciebie.

Pozdrawiam
Pszczelarnia 10:01, 11 paź 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Czy żółwika okrywasz na zimę?

Mam go 1 sezon - nie zamierzam. A trzeba? Ew. liście go trochę przykryją.
pestka56 10:06, 11 paź 2016

Napasłam oczy
Pszczelarnia 10:10, 11 paź 2016

mira napisał(a)
Myślałam ze na talezu mam dużo jarmużu a teraz nie wiem czy nie jarmuza chyba jednak jarmużu w każdym razie pycha bylo.

Dali biala z pierwszej fotki chyba mam musze zanurkowac pod nie to podam ci nazwę jak i dla takiej drobnej. Ta biała byla u mnie najwyzsza i pozna.

Twoje planowanie mnie rozbraja - chyba mam zly czas i nic dobrego w ogrodzie nie widzę tylko mokre flaki wiec grzeje sie u ciebie.

Pozdrawiam

Z tych mokrych flaków próbuję ułożyć kompozycję do zdjęcia:

Planowanie - a tak podchodzę już któryś raz do tego. Ale próbuję się mobilizować i Magnolia coś mi skreśliła, pokażę.

Miro, wyrzuciłam leszczynę, realizuję plan posadzenia (dosadzenia) jeszcze 2 Pissardi/Nigr do jednej już istniejącej.

Jak jedną posadziłam, okazało się, że cisowe półkole nie ma racji bytu i "na już" trzeba wysadzić/przesadzić 6 dorodnych cisów. Dobrze, że będą miały dobre miejsce "pod płotem a nie w warzywnikowej przechowalni. I tak w kółko jest w starym ogrodzie: kołowrotek.

07_Rene 10:34, 11 paź 2016

Nasyciłam się Twoją jesienią. Twój ogród jest dla mnie bardzo harmonijny. panuje równowaga między drzewami, bylinami i roślinami iglastymi. Chciałabym mieć tak kiedyś u siebie...

Moim zdaniem jarmuż - jarmużu ale jarząb - jarzęba (to ten sam schemat odmiany co ząb - zęba)