Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:39, 15 lut 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Bajeczne ujęcie. I jeszcze ta ławka zapraszająca żeby przysiąść.
Potrafisz utrzymać w ryzach hortensję pnącą? Bardzo mi się podoba, miałam posadzoną w niedobrym miejscu, musiałam usunąć. Ale jak gdzieś ją widzę to odzywa się we mnie przemożna chęć posiadania . Odstrasza mnie jedynie i hamuje moje zapędy jej wielkość docelowa.
Sezon 2017 u Hanusi 19:38, 15 lut 2024

Do góry
Jolu, miło mi to widzieć u was-

Ranniki dobrze się czują u nas. kwitną w lutym i zapylają jak nie w dzień
to w nocy. I rozsiewają się w obrębie kępki, a czasami w innym miejscu, wdzięczny kwiatek
Na dolnych fotkach masz podgląd na siewki w pierwszym roku, i w drugim-.
Pierwsze--tylko 2 liścienie
Drugie-roślinka bez kwitnienia-sam kołnierzyk zielony
Trzeci rok od wysiania- z kwiatkiem

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 19:34, 15 lut 2024

Do góry
Protea królewska, od nasionka z zeszłego roku. W pomieszczeniu jest stała temperatura 10 stopni, służy roślinie. Wolno rośnie, ale tak naprawdę nie znam tempa jej wzrostu. Bardzo podoba mi się ta karminowa łodyżka i skórzaste listki. W tym wypadku nie ma co liczyć na kwiaty, zresztą roślina w naturze to okazały krzew, potrzebuje też dużo światła o co u nas trudno w okresie zimowym.

Ten z kolei krzew to ostatni mój nabytek. Loropetalum chin. 'Red Blush'. Jak zobaczyłam te kolory, no, musiałam kupić Jak przywiozłam go do domu miał jeszcze resztki kwiatów, podobnych w budowie do kwiatów forsycji, tylko w jaskrawym biskupio- różowym kolorze.

Mam plan aby umieścić go w miedzianej, dużej donicy. Identyczne podstawki już mam No i krzew Donicę się zrobi.

Dobrze przezimował, to roślina zimozielona, lubiąca kwaśne podłoże, musi nabrać sił. Jest kolorystycznie tak atrakcyjny przez cały sezon, nie tylko jesienią. Osiąga do 1,5 metra wysokości, ale niekoniecznie u nas.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 18:52, 15 lut 2024

Do góry
Joku napisał(a)
U ciebie nawet uprawa pomidorów prezentuje się elegancko . Fajne są te kręcone podpory.

To był początek lata, jeszcze przed chorobami grzybowymi, jak pomidory zaczynały chorować (opryski z mlekiem średnio się sprawdzały) to i kręcone podpory traciły na atrakcyjności

Popatrz na sarracenię, w OB Roma, rosły tam w małym bagienku,

a tu na moim parapecie.

Nie spodziewałam się, że zakwitnie po roku, że w ogóle zakwitnie. A tu taka niespodzianka.
Podlewam często, tylko deszczówką, do podstawki też, nawożę muchami he he. Dzisiaj włożyłam dwie, takie w hibernacji, bo nie ma co liczyć, że same siądą na przykrywce liścia. Latem roślina stała na zewnątrz i sporo owadów schwytała, widać to na liściu z lewej, taka czarna smuga. Muszę obmyślić jakieś przenośne, ładne bagienko dla niej
Ogród w malinówkach 18:27, 15 lut 2024

Do góry
Pogoda pozwala na drobne prace ogrodowe. Zdjęć brak, bo kończę po zmroku

Dziś zajrzałem do szałwi i już nad ziemią były młode pędy. Tak samo pod suchym buszem u kocimiętek. Brzydko to wyglądało.

Ostatecznie przyciąłem szałwie, kocimiętki, rozchodniki, werbeny i seslerie
Ogród z koniczynką 18:19, 15 lut 2024

Do góry
Rumianka napisał(a)

I tu też. Piękne są.
Ogród z koniczynką 18:08, 15 lut 2024

Do góry
Rumianka napisał(a)
Pierwiosnki w rzeczywistości są bardziej fioletowe...

I ja też znalazłam. I to jakie piękne.
Ogród z koniczynką 16:28, 15 lut 2024

Do góry
basia3012 napisał(a)
Elisko, przeszperałam 187 stron. Zobaczyłam cudne "bratkowo", przepiękne hafty, zakupy ale pierwiosnków niet. Trudno, poczekam jeszcze 3 miesiące i będą.

Basiu, gratuluję wytrwałości w szperaniu stron... Oto pierwiosnkowo chyba sprzed 2 lat
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:09, 15 lut 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ogarniałam rabatę wjazdową
czyli moje przedpłocie
zobaczcie ciemierniki cuchnące jedne koło drugich, jedne mróz załatwił drugie sie uchowały, te same warunki glebowe świetlne, jednakowe stanowisko

U mnie cuchnący wygląda również mało okazale - czarne liście.
Co ze swoimi zrobiłaś? Wycięłaś przy ziemi?
Mój ma zielone kwiatostany a liście wstrętne.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:30, 15 lut 2024

Do góry
A przed momentem listonosz dostarczył mi paczuszkę, w niej śliczny

Od Joli
Buziaki Jolu ogromne. W chorobie zrobiłaś mi tym czajnikiem cały dzień Kochana
W realu jest jeszcze ładniejszy
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:28, 15 lut 2024

Do góry
Zapomniałam pokazać jakie cudo nabyłam
Szarobiałego ogrodowe początki. 12:17, 15 lut 2024

Do góry
Mówią, że od przybytku głowa nie boli

Mnie boli.

Szarobiałego ogrodowe początki. 12:12, 15 lut 2024

Do góry
Piękna jarzębina samisiejka (prawie 3 m) urosła za płotem.
Przesadziłam wczoraj do ogrodu i mam nadzieję, że przeżyje.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:34, 15 lut 2024

Do góry
Jak po doktorach jeździłam trafiłam na nasiona, wzięłam tylko do warzywnika na razie

Przepatrzyłam torebki cukinii i niestety na żadnej z nich nie ma czy są to nasiona F1 czy inne....
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:31, 15 lut 2024

Do góry
cztery dni temu było widać, ze w hostach coś się zaczyna dziać, czyli w sumie szybko od wysiewu bo siałam w ostatnich dniach stycznia

dzisiaj już tak, myślę, że to hosty nie chwast

Ponieważ myślałam, że nic z tego nie będzie wsiałam na gęsto, mus będzie przerywać i pikować bo nie liczyłam za bardzo na sukces, a na razie wygląda, że będzie blisko 100 % wschodów, choć nie wschodzą równomiernie.
I zdziwiona jestem iż z tak maleńkiego nasioneczka( bo samo nasionko bez tego jakby motylka jest wielkości łebka od szpilki to te kiełki dość spore i mocne.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:26, 15 lut 2024

Do góry
Judith napisał(a)
No i to rozumiem .
Pięknie jest! Widzę, ze hortensje przycięte, Magarka pisała ostatnio, ze tez się przymierza. Ośmieliła mnie, tez będę przycianac przy okazji sprzątania kolejnych rabat.
Przebiśniegi są piękne, ja wciąż nie mam . A garażowej rabaty w ogóle nie kojarzę . Pokażesz jej zdjęcie z lata?

kwiecień-kwitnie świdośliwa Lamarca

lipiec- zaczynają hortensje

sierpień

październik

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:24, 15 lut 2024

Do góry
Remontowo
doklejona reszta płytek pod kominek, tu już nie pomogłam bo gorączka mnie brała

w kuchni był mały fragmencik do doklejenia

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:15, 15 lut 2024

Do góry
schludniej się zrobiło

Z tej naszej pracy też się bardzo cieszę. Rozsypały się meble , placyk i tak do likwidacji bo gdzieś muszę rośliny z pod domu przesadzić przed budową, więc zabraliśmy część kamyka już teraz

i odświeżyliśmy ścieżki
już się dawno prosiły, bo babcia jeszcze jak mieszkała wygrabiała kamyk razem z liśćmi drzew, a plastry drewniane już się rozsypały
nomen omen dla porównania plastrów w bacówce te z wiśni wytrwały mimo powodzi ze dwa lata dłużej niż tam na suchym dębowe.
Efekt mi się podoba

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:14, 15 lut 2024

Do góry

Pierwszy raz to Emuś wycinał w jakimkolwiek oczku, ja już czułam, że coś mnie bierze

zawsze ogarniałam oczka jesienią, ale w tym roku jesienią miałam covid, a potem brak energii i zaraz zasypało nas śniegiem. Sprzątanie oczka wiosną to masakra, wszystko zgnite
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:13, 15 lut 2024

Do góry
dereń jadalny

czosnki ozdobne

rabarbar

przycięte drzewka w sadzie

widok na pozimowy obraz nędzy i rozpaczy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies