Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Pokażę nasz ogród 20:16, 05 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ogród zachwyca obfitością, a trawy to masz na ten rok niepoprawne u większości zdechlaki, u Ciebie bujne i już wysokie

Ci bo usłyszą . Miałam kijka zdechlaków, ale powoli się wzięły i nadrabiaja .
Ogród w skali mikro cz.II 19:37, 05 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Trafiłem, zobaczyłem, kupiłem ale nie wiem co bo nad funkami rozbrzmiewał napis "Funkie mix"
Elaty jeszcze nigdzie nie widziałem na żywo ani w żadnym ogrodniczym itp
Do reszty się dogadamy przecież sezon się dopiero rozkręca

Funkie mix ...., nooo tak podobnie jak tawulki mix albo zurawki kochamy to
Tez elaty nie widziales..ojjj...niedobrze .. Bede szukac, bo mi prerie fire wymarzla... Zreszta podobnie jak little bunny hameln rosnie tuz obok i ma sie dobrze , a little mi szlag trafil.. Nic z tego nie kumam

W kwestii laweczki odezwe sie
Tu ma być ogród :) 18:02, 05 cze 2016

Do góry
Czy mogę dodać coś więcej
Od lewej Ascot i Munstead Wood.

Mnie takie połączenie się podoba i takie też posiadam, ale jeszcze troszkę bladawców obok rośnie.

Uff jak patrzę na werbenę to cieszę się, że 90% takich samych placków już za mną
Strasznie podoba mi się ogrodzenie z szpalerem Umbr, a mogłem też sobie takie zrobić w kilkakrotnie mniejszej skali
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:00, 05 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Bylinowa w pełnej okazałości,
...
Jednak to teraz dla mnie gra pierwsze skrzypce
Siedzę i podziwiam!!!!!
Ogród Małej Mi - sezon 2016 13:12, 05 cze 2016

Do góry
Tak se patrze na to zdjęcie z skoszonym trawnikiem... powiem szczerze, że przygoda katalpy z wiatrem na dobre jej wyszła, teraz znakomicie się prezentuje, tulipanowiec też niczego sobie dodaje ciekawej zieleni całości
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:53, 05 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jestem tym zachwycony

Oj, nie tylko Ty, boskie zdjęcia i gra kolorów!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:48, 05 cze 2016

Do góry
Ewo zawsze można zobaczyć na żywo Strasznie dużo czasu tracę by się napatrzeć na nią, ale za to najbardziej o nią dbam

Edyto człowiek i tak stwierdzi jak posadzi, że coś te rośliny powoli rosną i w sumie niby wiedziałem, że wszystko troszkę większe niż w zeszłym roku, ale wczoraj sam się zdziwiłem.
Iryski fakt stoją na razie w doniczkach, ale wsadzę je tam na pewno, w miejscu orlików, które wiosną wypadły, miały wrócić na swoje miejsce, ale irysy lepiej pasują.

Agato jak już zarośnie mi widok na sąsiadów to będę się rozkładał z leżaczkiem przy rabacie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:45, 05 cze 2016

Do góry
Sebek co ja będę mówił . Oba czosnki sadzone jesienią 2015, pierwszy to gladiator

Żeby nie było na obu zdjęciach dotykam dłonią kwiatu

Do tego 4 letni Globmaster nadal jest większy od Gladiatora, ale nie wykopuję ich i na dodatek dzielą się co jakiś czas i tak z 3 cebul w tym miejscu jest już 9, a na żyznej glebie nie tracą na wielkośći

Jeszcze z tydzień będą kwitły o ile nie dłużej.
Mój ogród pod górkę... 12:10, 05 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No ja się tak nie bawię, mieszkasz stosunkowo niedaleko, a róże szaleją u Ciebie jak goopie, ja nawet jednego kwiatka jeszcze nie widziałem, podejrzewam ogrzewanie na twoich górkach
Podejrzewam, że zbyt mocno pociapałem moje róże wiosną

Ale za to u Ciebie szaleje tyle innych pięknych roślin
Nie Ty pierwszy podejrzewasz ogrzewnie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:25, 05 cze 2016

Do góry
Aniu zdecydowanie Globmaster wygrywa, ale za jednego można mieć przynajmniej 5 Gladiatorów, więc nie wiem co bardziej opłacalne
Na zdjęcia z drugiego ogrodu będzie trzeba jeszcze poczekać, nie mam na niego czasu, a jeszcze troszkę zostało do zrobienia.
Ta wspomniana piwonia pachnie inaczej niż pozostałe, cudowny zapach.

Kasiu róże trenują moją cierpliwość bo wszędzie widzę róże, a u mnie tylko pąki i jakoś im nieśpieszno, może na przyszły weekend czegoś się doczekam.

Gosiek zaczynam się martwić bo w niektóre miejsca już trudno wejść, a gdyby trawy nie padły to już nie miałbym gdzie nogi postawić
Pokażę nasz ogród 11:19, 05 cze 2016

Do góry
Ogród zachwyca obfitością, a trawy to masz na ten rok niepoprawne u większości zdechlaki, u Ciebie bujne i już wysokie
Mój ogród pod górkę... 11:17, 05 cze 2016

Do góry
No ja się tak nie bawię, mieszkasz stosunkowo niedaleko, a róże szaleją u Ciebie jak goopie, ja nawet jednego kwiatka jeszcze nie widziałem, podejrzewam ogrzewanie na twoich górkach
Podejrzewam, że zbyt mocno pociapałem moje róże wiosną
Białe płótno - pomóżcie mi je pomalować ;) 11:10, 05 cze 2016

Do góry
Marti_01 napisał(a)
Hej Z tym bluszczem to szkoda, a bukszpany w takim razie pójdą do gruntu. Czy jeśli znajdę taki bukszpan kulisty na pniu to muszę zwrócić uwagę na wysokość pnia czy w tym przypadku nie muszę? Czytałam ostatnio, że zwracano na to uwagę przy kupowaniu drzewek szczepionych, a nie wiem czy takie bukszpany się szczepi czy nie... Chciałabym choć jednego cisa na pniu, ale w szkółkach w okolicy takich okazów nie mają, a w necie też nie znalazłam O trzmielinie tez pomyślałam, ale bardziej jako kulce między bukszpanami, żeby wypełnić luki.

Co do żywopłotu z cisów, to to meeega mi się podoba ale kosztować będzie swoje, więc pewnie na niego będę musiała poczekać :/

Co do wypełniaczy, to dzięki Tobie Kasiu dowiedziałam się co mam w ogrodzie Jasnotę mam, ale niestety nie za dobrze rośnie. Jest licha i ma kiepskie przyrosty. Mam też małą kępkę białych, bardzo niskich floksów i ślicznie kwitnie i szybko się rozrasta, więc może ją gdzieś zastosuję, ale nie wiem z czym mogłabym je połączyć, żeby nie przytłoczyły rabaty, poza tym coś wyższego, "pierzastego" też bym tam widziała, ale nie wiem co... może jakaś trawa? przetaczniki? nie wiem...

Lubię elementy stylu schabby w ogrodzie, więc możliwe, że jak znajdę ładne donice plastykowe to wykorzystam Twój patent

Wpadłam jeszcze na pomysł, żeby posadzić białe róże pod płotem przy furtce tak, żeby się pięły po nim i ożywiły wejście. Mam jednak obawy, czy podołam pielęgnacji, bo kompletnie się na nich nie znam, a nawet mi kiedyś przeszkadzały w ogrodach. Sama się teraz zaskoczyłam Poza tym jestem zachwycona judaszowcem kanadyjskim o purpurowych liściach i też mam w planie go w tym ogródku posadzić, żeby pięknie witał gości wiosenną porą.

Białe róże pnące- świetny pomysł. jestem oczarowana eden rose! mam ją pierwszy rok, wrzucę zdjęcia, jest cudowna.

Jasnota lubi półcien, floksy- u mnie kiepsko rosną, zanikają na zimę.Trudno u mnie znaleźć bukszpan na pniu, ale Marzenka go ma wiec pewnie gdzieś do dostania. Cis na pniu- drogi zdecydowanie, ale warto mieć.Może tujki na pniu po prostu- ja posadziłam w donicach przy wejściu i przezimowały, podobają mi się.
Swoje cisy kupowałam po 24 zł kopane, wczesną wiosną w castoramie. Mają je co roku, przynajmniej u mnie. Dorodne okazy w pobliskiej szkółce 60-80 cm maja po 45 zł.
Białe płótno - pomóżcie mi je pomalować ;) 01:32, 05 cze 2016

Do góry
Hej Z tym bluszczem to szkoda, a bukszpany w takim razie pójdą do gruntu. Czy jeśli znajdę taki bukszpan kulisty na pniu to muszę zwrócić uwagę na wysokość pnia czy w tym przypadku nie muszę? Czytałam ostatnio, że zwracano na to uwagę przy kupowaniu drzewek szczepionych, a nie wiem czy takie bukszpany się szczepi czy nie... Chciałabym choć jednego cisa na pniu, ale w szkółkach w okolicy takich okazów nie mają, a w necie też nie znalazłam O trzmielinie tez pomyślałam, ale bardziej jako kulce między bukszpanami, żeby wypełnić luki.

Co do żywopłotu z cisów, to to meeega mi się podoba ale kosztować będzie swoje, więc pewnie na niego będę musiała poczekać :/

Co do wypełniaczy, to dzięki Tobie Kasiu dowiedziałam się co mam w ogrodzie Jasnotę mam, ale niestety nie za dobrze rośnie. Jest licha i ma kiepskie przyrosty. Mam też małą kępkę białych, bardzo niskich floksów i ślicznie kwitnie i szybko się rozrasta, więc może ją gdzieś zastosuję, ale nie wiem z czym mogłabym je połączyć, żeby nie przytłoczyły rabaty, poza tym coś wyższego, "pierzastego" też bym tam widziała, ale nie wiem co... może jakaś trawa? przetaczniki? nie wiem...

Lubię elementy stylu schabby w ogrodzie, więc możliwe, że jak znajdę ładne donice plastykowe to wykorzystam Twój patent

Wpadłam jeszcze na pomysł, żeby posadzić białe róże pod płotem przy furtce tak, żeby się pięły po nim i ożywiły wejście. Mam jednak obawy, czy podołam pielęgnacji, bo kompletnie się na nich nie znam, a nawet mi kiedyś przeszkadzały w ogrodach. Sama się teraz zaskoczyłam Poza tym jestem zachwycona judaszowcem kanadyjskim o purpurowych liściach i też mam w planie go w tym ogródku posadzić, żeby pięknie witał gości wiosenną porą.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:38, 04 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Aniu podobno jestem zbyt krytyczny względem siebie
Bukszpany powinno się ciąć gdy nowe przyrosty zaczynają przybierać ciemną barwę, niektórzy robią to wcześniej, ale wtedy bardziej pobudza się sierpniowe przyrosty, a wtedy nie zawsze jest czas na przycięcie i później z drapakami trzeba czekać do wiosny. Także bez pośpiechu, no i koniecznie w pogodę bez deszczu trafić
Czosnki widywane na forum to najczęściej Gladiator z dyskontów spożywczych, ewentualnie Purple Sensetion. Moje olbrzymy to prawdopodobnie odmiana Globemaster, ale pewien nie jestem bo dostałem od teściowej siostry, ale są bez porównania do tych wymienionych wcześniej, długość kwitnienia i wielkość bez porównania Niestety do zakupu są bardzo drogie.

Dziękuję Łukaszu
Rozumiem, że te Globemaster - to na plus w stosunku do innych? mus się temu bliżej przyjrzeć w końcu nie mogę zostać jedyna bez czosnków- no chyba że w przyszłym roku co innego będzie "modne" Luki jesteś zbyt krytyczny względem siebie Właśnie zaczęłam oglądać Twój drugi wątek z ogrodu u siostry - dopiero kilka stron i nie wiem co będzie dalej ale podziwiam Cię jak sobie świetnie z tym wszystkim radzisz i projektujesz - masz dar i talent Gratuluję
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:30, 04 cze 2016

Do góry
Busz różany na pierwszym planie cały w pąkach, do tego szałwiowe siewki szaleją i zapełniły pięknie przestrzeń między różami. Jak dobrze, że nie próbowałem przesadzać siewek

Reszta ogrodu jutro, chociaż tam bida
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:21, 04 cze 2016

Do góry

Rozbija się malutki kwiat nowej piwoni White Cap, kwiat na razie nie pokazał swojego piękna, ale zapach... zaskakuje bo pachnie intensywnie dziką różą, jak wyrywałem zielsko to się zastanawiałem skąd tam taki zapach

No i do znudzenia, będę męczyć tym widokiem bo pełno pąków jeszcze się nie rozbiło
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:16, 04 cze 2016

Do góry
Bylinowa w pełnej okazałości,

aż się boję bo w zeszłym roku o 9 czerwca wyglądała tak (pomijam stan zadbania )

Jednak to teraz dla mnie gra pierwsze skrzypce

Odmiana Karl Rosenfield
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:06, 04 cze 2016

Do góry
Jestem tym zachwycony

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:56, 04 cze 2016

Do góry
Aniu podobno jestem zbyt krytyczny względem siebie
Bukszpany powinno się ciąć gdy nowe przyrosty zaczynają przybierać ciemną barwę, niektórzy robią to wcześniej, ale wtedy bardziej pobudza się sierpniowe przyrosty, a wtedy nie zawsze jest czas na przycięcie i później z drapakami trzeba czekać do wiosny. Także bez pośpiechu, no i koniecznie w pogodę bez deszczu trafić
Czosnki widywane na forum to najczęściej Gladiator z dyskontów spożywczych, ewentualnie Purple Sensetion. Moje olbrzymy to prawdopodobnie odmiana Globemaster, ale pewien nie jestem bo dostałem od teściowej siostry, ale są bez porównania do tych wymienionych wcześniej, długość kwitnienia i wielkość bez porównania Niestety do zakupu są bardzo drogie.

Elu wieczorkiem to podobno niehumanitarnie, ale większość zobaczy jutro, więc się usprawiedliwiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies