Hej

Z tym bluszczem to szkoda, a bukszpany w takim razie pójdą do gruntu. Czy jeśli znajdę taki bukszpan kulisty na pniu to muszę zwrócić uwagę na wysokość pnia czy w tym przypadku nie muszę? Czytałam ostatnio, że zwracano na to uwagę przy kupowaniu drzewek szczepionych, a nie wiem czy takie bukszpany się szczepi czy nie... Chciałabym choć jednego cisa na pniu, ale w szkółkach w okolicy takich okazów nie mają, a w necie też nie znalazłam

O trzmielinie tez pomyślałam, ale bardziej jako kulce między bukszpanami, żeby wypełnić luki.
Co do żywopłotu z cisów, to to meeega mi się podoba

ale kosztować będzie swoje, więc pewnie na niego będę musiała poczekać :/
Co do wypełniaczy, to dzięki Tobie Kasiu dowiedziałam się co mam w ogrodzie

Jasnotę mam, ale niestety nie za dobrze rośnie. Jest licha i ma kiepskie przyrosty. Mam też małą kępkę białych, bardzo niskich floksów i ślicznie kwitnie i szybko się rozrasta, więc może ją gdzieś zastosuję, ale nie wiem z czym mogłabym je połączyć, żeby nie przytłoczyły rabaty, poza tym coś wyższego, "pierzastego" też bym tam widziała, ale nie wiem co... może jakaś trawa? przetaczniki? nie wiem...
Lubię elementy stylu schabby w ogrodzie, więc możliwe, że jak znajdę ładne donice plastykowe to wykorzystam Twój patent
Wpadłam jeszcze na pomysł, żeby posadzić białe róże pod płotem przy furtce tak, żeby się pięły po nim i ożywiły wejście. Mam jednak obawy, czy podołam pielęgnacji, bo kompletnie się na nich nie znam, a nawet mi kiedyś przeszkadzały w ogrodach. Sama się teraz zaskoczyłam

Poza tym jestem zachwycona judaszowcem kanadyjskim o purpurowych liściach i też mam w planie go w tym ogródku posadzić, żeby pięknie witał gości wiosenną porą.