Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

U Oci ... 11:39, 14 paź 2015

Do góry
ocia79 napisał(a)
Hej Jazzy, tak to Miskant Giganteus Takie monstrum mi urosło. Bardzo go lubię.

A nie rozłazi Ci się po ogrodzie? W sensie czy nie jest ekspansywny?
Tu ma być ogród :) 10:09, 14 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Rabata po prawej stronie drzwi wejściowych (po lewej stronie będzie bliźniacza): 3 x Miskant Variegatus, 3 x RH Cunningam White, 5x carex Aurea Elata, 6 x kula bukszpanowa, 1 x Miłorząb Mariken.

Myślę jeszcze co ostatecznie pomiędzy te buksy - jest tam po 50 cm wolnej przestrzeni, a pomysłów jest kilka: runianka, konwalnik, Evergold, Ice Cream, ptasie łapki, żurawki limonkowe ... co obstawiacie?

Edytko, zaciekawiła mnie aurera elata. Napiszesz mi o niej coś więcej ?
U Oci ... 09:09, 14 paź 2015

Do góry
Hej Jazzy, tak to Miskant Giganteus Takie monstrum mi urosło. Bardzo go lubię.
Biało różowy ogród za płotem. 21:33, 13 paź 2015

Do góry
Kasiu bardzo się cieszę, w przyszłym sezonie okaże się jaki będzie efekt

Olu liczę na twoją opinię i porady, w tym ogrodzie szczególnie
Trzmielina to w sumie problem, ale z tego co szukałem najbardziej podobna do Silver Queen

Iwonko w sumie ta strona ma być w bieli i zieleni, w kilku momentach przebije się jakiś akcent kolorystyczny.
Zobacz mam to połączenie u siebie, ta sama trzmielina i miskant ML

Co teraz myślisz?
Zawilce chcę dodać między miskanty posadzone co metr.

Magda spodziewam się zdziwienia skąd wzięły się tulipany i narcyzy oraz czosnki.

Mateusz planowałem 3 razy tyle, ale.... 'tego nie ogarniesz'
Ogród z lustrem 21:26, 13 paź 2015

Do góry
Piękne połączenie. Ten berberys i jarzmianki, no i miskant.
Życie w wiejskim ogrodzie 19:31, 13 paź 2015

Do góry
Mirella napisał(a)
Przemko podziwiałam Twoje piękne kompozycje jakie stworzyłeś i byłam zachwycona do wczoraj , paskudna aura wszystko zniszczyła, ubolewam , u mnie tylko miskant pokłonił się nisko , wiem że wiosna będzie u Ciebie cudowna za sprawą cebulowych, czekam na tę chwilę .pozdrawiam.

Oglądałem zdjęcia u Ciebie Nie spadło tak dużo śniegu jak u mnie a mieszkamy niedaleko siebie
Kompozycje jesienne należą do przeszłości niestety Będę musiał wykombinować coś nowego tylko nie wiem czy jest jeszcze sens bo jak będzie powtórka z ,,rozrywki,, to aż strach pomyśleć
Pozdrawiam
Ogród Renaty 18:52, 13 paź 2015

Do góry
Teresko, Ty jak zwykle czujna dziękuję za podpowiedź.
Zdjęcie skarpy mam przed wykarczowaniu i po
Zdjęcia z tel. Więc nie są dobrej jakości.

Skarpą zarośnięta

I po wykarczowaniu

Danusia poradziła tak:
Najlepiej jeśli zrobisz konkretne pola kolorystyczne. Polecam irgę, z bylin bergenie (mają ciemne liście zimozielone), do trzmieliny pasują tez niskie berberysy np. Bagatelle.

W te łany możesz wpleść trawy wysokie np. miskanty, ale nie za dużo, bo uwalą się potem na tych plamach niskich roślin.
Berberysów nie chcę bo one kłują, myślę o obwódce z trawki Hakonechloa macra ' Aureola'a na dole skarpy potem trochę wyżej bergenia i trzmielina a pomiędzy miskant variegatus a może inaczej doradźcie mi.
Ogród z lustrem 15:26, 13 paź 2015

Do góry
To miskant Variegatus... swoją drogą te zdjęcia super!
Życie w wiejskim ogrodzie 13:02, 13 paź 2015

Do góry
Przemko podziwiałam Twoje piękne kompozycje jakie stworzyłeś i byłam zachwycona do wczoraj , paskudna aura wszystko zniszczyła, ubolewam , u mnie tylko miskant pokłonił się nisko , wiem że wiosna będzie u Ciebie cudowna za sprawą cebulowych, czekam na tę chwilę .pozdrawiam.
Co się stało kwiatom ... 11:00, 13 paź 2015

Do góry
Ewa, śnieg narobił kłopotu w ogrodach, u mnie tylko miskant pokłonił się nisko , róże kwitną.
Z cebulkami jeszcze dasz radę ma się ocieplić.

Cyklamen .

Śnieg topnieje i dobrze

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:07, 13 paź 2015

Do góry
ag_zie napisał(a)
Witam się - pierwszy raz tu jestem i na śnieg się załapałam nie zazdroszczę! U nas zimno, wieje i pada deszcz! Pozdrawiam i będę zaglądać

Witam
Zapraszam w odwiedziny w bardziej sprzyjającej aurze

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie mam tego problemu bo się nie zastanawiam czy coś do czegoś pasuje tylko sadzę tam gdzie pasuje mnie Dlatego potem mam takie mixy, ale tak obserwując to nie tak źle wychodzą czyli intuicja się spisuje
A co do śniegu to.................lepiej nie gadać
robinię akacjową na pniu połamało
kulki gloube wyglądają jak śniegowe gniazda .....nie kulki
brzózki leżą biedy...........otrzepałam , ale i tak leżą
magnolie w przydomowym leżą
hibiskusy bagienne, ostróżki i inne byliny połamane
wierzba zamiast tunelu leży na chodniku
masa gałęzi od sąsiada u mnie
miskant powyłamywany....a już piękne kłosy rozwijał
Masakra i tyle, aż się płakać chce

Byłam u Ciebie, widziałam Przykre.

popcorn napisał(a)
Wow ile sniegu! Ale jeszcze bedzie ladnie. Prawda?

Mam nadzieje, bo robata nie skończona

Jana napisał(a)
u mnie było to samo, rano zaskoczenie i szybka jazda do mechanika wymieniać opony na zimowe żeby dojechać do pracy

Ja chociaż z oponami nie miałam problemu.

babka napisał(a)

Ten opis mi wystarczy

Gardener27 napisał(a)
Twoje miskanty chyba się podniosą Ewentualnie je powiążesz
Zastanawiam się nad werbeną Moja cała połamana i jakaś taka obmarznięta

Miskanty faktycznie sie podniosły, ale sa mocno poczochrane, koniecznie musze je związać. Werbena stoi jak stała
Za to bardzo martwię się o moje młode drzewa, bo ciężar śniegu nienaturalnie wygiął niektóre gałęzie, ale nie są złamane.
Magnolię parasolowatą na szczęście też uratowałam.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 20:16, 12 paź 2015

Do góry
Nie mam tego problemu bo się nie zastanawiam czy coś do czegoś pasuje tylko sadzę tam gdzie pasuje mnie Dlatego potem mam takie mixy, ale tak obserwując to nie tak źle wychodzą czyli intuicja się spisuje
A co do śniegu to.................lepiej nie gadać
robinię akacjową na pniu połamało
kulki gloube wyglądają jak śniegowe gniazda .....nie kulki
brzózki leżą biedy...........otrzepałam , ale i tak leżą
magnolie w przydomowym leżą
hibiskusy bagienne, ostróżki i inne byliny połamane
wierzba zamiast tunelu leży na chodniku
masa gałęzi od sąsiada u mnie
miskant powyłamywany....a już piękne kłosy rozwijał
Masakra i tyle, aż się płakać chce
Makowo na Kociewiu 20:06, 12 paź 2015

Do góry

Zielona napisał(a)
Kasiu, różanka znacznie lepiej się prezentuje bez pięknej, ale dużej niwakowej bryły.

Czy pod domem jest jakaś brukowana opaska? Jak szeroka?

W miejscu pomiędzy oknami możesz pokusić się o coś wyższego, wypełniającego przestrzeń i dodającego piętra: miskant ML X 3? a może na ścianie zamocować kutą podporę i puścić na nią pnącą różę?... Tak dumam na gorąco...

Martuś dziękuję Brakuje ML w dwóch miejscach i będzie posadzony, róźe w tyle będą wyższe - musza tylko urosnąć
Makowo na Kociewiu 19:35, 12 paź 2015

Do góry
Kasiu, różanka znacznie lepiej się prezentuje bez pięknej, ale dużej niwakowej bryły.

Czy pod domem jest jakaś brukowana opaska? Jak szeroka?

W miejscu pomiędzy oknami możesz pokusić się o coś wyższego, wypełniającego przestrzeń i dodającego piętra: miskant ML X 3? a może na ścianie zamocować kutą podporę i puścić na nią pnącą różę?... Tak dumam na gorąco...
U Oci ... 19:18, 12 paź 2015

Do góry
ocia79 napisał(a)
To zdjęcie wymiata! Czy ten potfór po prawej to miskant giganteus?
Kurcze, dawno tu nie zaglądałam
Macham jesiennie!
Pomysł na ogród 14:58, 12 paź 2015

Do góry
Drimeth napisał(a)
Bardzo ładny przedogródek
Czy dobrze widzę rozplenice japońskie? Czy to odmiana Hameln? Jak z jej zimowaniem? Nie przemarza?
Napisz proszę jaka to odmiana traw pod oknem kuchennym. Bardzo ciekawe kłosy.
Pozdrawiam.

rozplenice świetnie zimują bez najmniejszego problemu
związuję z nich na zimę chochoły i ścinam na wiosnę
co do odmiany to Toszka by lepiej ode mnie wiedziała - ale jak wrócę do domu to mogę poszukać dokładnej nazwy
co do miskanta to j/w - podobnie , ale wydaje mi się że to Miskant chiński Morning Light - Miscanthus sinensis Morning Light
obie informacje postaram się potwierdzić - a może Iwona zajrzy tu i podpowie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:48, 11 paź 2015

Do góry

1. Rozplenica japońska
2. bukszpanowe kulki
3. żurawka bordowa
4. trzmielina emerald gold
5. miskant 'Gracillimus"
6. śliwa wiśniowa Pissardii
7. hortensja bukietowa Limelight
8. świerk biały conica ewentualnie jakiś inny stożek.
9. jeżówki

Danusiu, zrobiłam nieco lżejszą wersję tego fr. rabaty, bez ekranu cisowego i roślin płożących, czy tak jest lepiej?
W ogródku Iwony 20:56, 11 paź 2015

Do góry
Jestem nareszcie, natłok obowiązków spowodował tą długą przerwę. Nie robiłam nawet zdjęć. Dopiero dzisiaj coś pstryknęłam, ale tak wiało że zdjęcia wyszły nie najlepsze. Pokażę to co się nadaje.

Owocki na jabłoni ozdobnej Royality.

Królują trawy. Z lewej rozplenica, z prawej miskant Variegatus.

Ogród na glinie 16:20, 11 paź 2015

Do góry
Małgoś, nadrobiłam wszystko.
Zobacz, co tobie by się podobało?
1.https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/1f/c1/d4/1fc1d49669148da2e832bbae30934893.jpg
2. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/6c/12/7f/6c127f729ef65ddbbaba802e5f0a31c4.jpg
3. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/f5/fe/d2/f5fed22906c2aaee5fb69e92d3a723a2.jpg
4. Tutaj na fotce masz trzcinnik 'Karl Foerster', a z przodu rabaty Molinia caerulea Variegata - ta ma bardzo ładne listki.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/62/b9/e2/62b9e20ee4ad922c307a12fd42891915.jpg
5.a tu trzcinnik podsadzony rozplenicami:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ec/0e/bd/ec0ebde9438b5060e38ee02a428111da.jpg
6. Najbardziej mi się podobają 3 trzmieliny w nogach z bronzitą. Ale masz obok trzmielinę niską, ja bym ją przesadziła gdzie indziej wtedy
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/93/11/46/931146dd923e4dd4c5b7b05704bf2a64.jpg
7. Może miskant Variegata?
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/fa/13/bc/fa13bc6cc4b4701cb71c797e044378c5.jpg
8. Albo Zebrinus?
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/2b/12/bd/2b12bdc9694bc03226742352084a570b.jpg
Bobo jest niższa, ale na szerokość się mocno rozrasta podobnie jak Litlle Lime Podobnie za duże będą na szerokość inne hortki, nawet,jak posadzisz jedną
Ogród Renaty 14:43, 10 paź 2015

Do góry
Kulki to bukszpan.
Dziewczyny proszę o radę na skarpie chcę posadzićo Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold" - różowieje gdy są niskie temp tak jak w ogrodzie zimozielony.
Danusia poradziła tak:
Najlepiej jeśli zrobisz konkretne pola kolorystyczne. Polecam irgę, z bylin bergenie (mają ciemne liście zimozielone), do trzmieliny pasują tez niskie berberysy np. Bagatelle.

W te łany możesz wpleść trawy wysokie np. miskanty, ale nie za dużo, bo uwalą się potem na tych plamach niskich roślin.
Berberysów nie chcę bo one kłują, myślę o obwódce z trawki Hakonechloa macra ' Aureola'a na dole skarpy potem trochę wyżej bergenia i trzmielina a pomiędzy miskant variegatus a może inaczej doradźcie mi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies