Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mała Eleczka 13:08, 30 lis 2016

Do góry
oliwka napisał(a)
Eleczko, pięknie wyglądają hortensje w tych donicach. Ja swoje zdołowałam przed zimą.

A powiedz mi, bo ja trochę nie ogarniam traw jeszcze: czy to znaczy, ze stipa po 2-3 latach źle zaczyna wyglądać ????

Jeszcze jej u siebie nie miałam. Latem dostałam nasiona od Lorki i chcę ją wysiać na wiosnę do gruntu, zeby sprawdzic czy mi sie bedzie podobać.

Hej

Ja swoją stipę posadziłam jesienią 2014. Jak dotąd nie mogę nic złego o niej powiedzieć jeśli chodzi o brzydki wygląd. Dziewczyny piszą, że zaczyna im się pokładać po kilku latach.
Stipa lubi też przemarzać. Tusiawka kiedyś napisała, że ta która jej mocno przemarzła zimą, brzydko wyglądała w następnym sezonie.

Mnie najbardziej irytują jej nasiona. Pod stipą zamiast kory mam mnóstwo nasionek. Wygląda to mniej więcej jak legowisko kota lub psa Jak dla mnie to jedyny jej minus. Bardzo ją lubię i jeśli zacznie się pokładać wymienię na młodsze modele(w końcu siewek mam w ogrodzie pod dostatkiem ).
Działeczka Asi :) 19:14, 29 lis 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Ścieżka lawendowa super Tam też mogłabyś jeżówki dosadzić wiosną. A obok tej dużej kulki to już dziewczyny napisały, dodać parę małych, do tego trawy - Stipa i jeżówki

Ewuniu, na wiosnę będzie polowanie na mniejsze kule, trawki i jeżówki
Działeczka Asi :) 19:10, 29 lis 2016

Do góry
Ścieżka lawendowa super Tam też mogłabyś jeżówki dosadzić wiosną. A obok tej dużej kulki to już dziewczyny napisały, dodać parę małych, do tego trawy - Stipa i jeżówki
Mała Eleczka 11:52, 29 lis 2016

Do góry
Eleczko, pięknie wyglądają hortensje w tych donicach. Ja swoje zdołowałam przed zimą.

A powiedz mi, bo ja trochę nie ogarniam traw jeszcze: czy to znaczy, ze stipa po 2-3 latach źle zaczyna wyglądać ????

Jeszcze jej u siebie nie miałam. Latem dostałam nasiona od Lorki i chcę ją wysiać na wiosnę do gruntu, zeby sprawdzic czy mi sie bedzie podobać.

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:42, 27 lis 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
U mnie stipa sieję się na potęgę. Obym nie klęła na nią, jak inni na werbenę
Pięknie te Twoje trawki wyglądają w takich eleganckich fryzurach.

właśnie Kasia ja sobie to samo po cichutku myślę ... dlatego tam gdzie chcę ją wykopać zawiązałam jej kłosy żeby się tak nie siały wariaty

dziękuję bardzo ... a wiesz jaka ja jestem ciekawa Twojego przedogródka!!!!!!!!!!!! kibicuje cały czas
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 08:07, 27 lis 2016

Do góry
U mnie stipa sieję się na potęgę. Obym nie klęła na nią, jak inni na werbenę
Pięknie te Twoje trawki wyglądają w takich eleganckich fryzurach.
Tu ma być ogród :) 11:41, 22 lis 2016

Do góry
natka098 napisał(a)

Ona zimuje?

Zastanawiam się kiedy się ją wysiewa. Podoba mi się bardzo.

Zależy jaka będzie zima i czy stipa rośnie w jakimś osłoniętym miejscu.
W ubiegłym roku jakieś 1/3 u mnie przezimowała, reszta padła.
Siałam około połowy marca, ale są dziewczyny, które robią to już z miesiąc wcześniej.
Tu ma być ogród :) 11:37, 22 lis 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tak to jest stipa, sadzona późno z własnych sadzonek, późno zakwitła, ale za to do teraz wygląda ładnie.

Ona zimuje?

Zastanawiam się kiedy się ją wysiewa. Podoba mi się bardzo.
Tu ma być ogród :) 11:31, 22 lis 2016

Do góry
natka098 napisał(a)
Te piękne trawki to stipa?

Tak to jest stipa, sadzona późno z własnych sadzonek, późno zakwitła, ale za to do teraz wygląda ładnie.
Tu ma być ogród :) 11:20, 22 lis 2016

Do góry
Tu ma być ogród :) 11:20, 22 lis 2016

Do góry
Ogródek Iwony II 21:24, 21 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ania, nie wierzę

Ale stipę rok temu zalałam chyba, po padła

No to uwierz. Ja na pewno już nic nie będę wysiewać w domu bo to bez sensu w moim przypadku. Nic nie wyrasta jak powinno (choć akurat stipa mi wyrosła ładnie ale nie zakwitła a to cały jej urok).
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 20:07, 21 lis 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Ale fajowo to wygląda!!U Ciebie stipa to roślina jednoroczna-czy rośnie gdzieś kolejny sezon?

ta w donicy pierwszy rok rośnie, ale tam na rabacie do przeróbki jest sporo dwuletnich które przesadzałam z innego miejsca jedne były słabsze drugie fajnie się zagęściły
Ogródek Iwony II 16:34, 21 lis 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka wysłane. Daj znać jak dojdzie.

Iwonka kilka pytań:
czy siewki stipy przetrwają zimę?
czy obcinać jeżówki, kocimiętkę, perovska?

Mirelko, dam znać

Wracamy do tematów ogrodowych
Co nas Danusia nie przegoni

Mirelko, ja zostawiam wszystko do wiosny
Teraz nie ścinam, bo po co? Wiosną porządki będę robić n a rabatach Wtedy przytnę. Ptaszki nasionek sobie poskubią. No chyba, ze jeżówki zaczynają gnić, to urwij im łebki, by choroby grzybowe się nie panoszyły

I nie wiem, czy robię źle, czy dobrze, ale zdrowym różom nie obrywam liści. Chore już opadły, to wyzbierałam i spaliłam.
Jak będą przymrozki poniżej 5 stopni - pewnie w grudniu, okopczykuję róże. I wykopię wtedy kilka sadzonek werbeny.

Jakoś u mnie nie widziałam siewek stipy, werbeny, tylko kocimiętka się wysiała
Ale u Ewy stipa przezimowała ... Zależy, jaka będzie zima. Moja nie dała rady zeszłej zimy
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 07:27, 21 lis 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
wszstkie stipy w donicy powiązane:

i czosneczki główkowate już wychodzą

Ale fajowo to wygląda!!U Ciebie stipa to roślina jednoroczna-czy rośnie gdzieś kolejny sezon?
Mały ogród, ale duuużo radości 21:16, 20 lis 2016

Do góry
Ooo! A jak Ci zimuje stipa? W jakim miejscu posadzona, że taka dorodna? I ze taka wielka!?
Od nowa ... na przekór wszystkim 21:16, 20 lis 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Widzę warkocze poplecione, trawszcza powiązane, super mi się jedna stipa rozczochrała muszę ją poprawić

Ps. Dużo masz materiału na wiesz co
ja powiązałam jaląś bawełnianą tasiemką i szpagatem haha, trzyma się na razie

Ja cię podziwiam za te "wiesz co" mój materiał jakiś felerny, cienki że drucik z ledwością przelezie, nie ma szans
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:55, 20 lis 2016

Do góry
Widzę warkocze poplecione, trawszcza powiązane, super mi się jedna stipa rozczochrała muszę ją poprawić

Ps. Dużo masz materiału na wiesz co
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:25, 20 lis 2016

Do góry
i rabatka do zmiany, przeprowadzają się na pewno: stipa która przeżyje, lawenda, i werbena co pożarła małe krzaki hortensji.

H - hortensje Vanilla Fraise sztuk 3
B - prawie kulki bukszpanowe sztuk 5
L - lawenda
w rogu jest świerk serbski

plan wstępny jest taki:
- płot zasłonią cisy
- hortensje zostają (ewentualnie je rozsadze rzadziej)
- bukszpany w lini zostaną (ewentualnie zmienię linię nasadzeń)
- przed hortensje pójdą rozplenice (jako nawiązanie do rabaty przed warzywnikiem)
- i myślałam o jednym gatunku może szałwia omszona na pozostałą wolną całość?!

na razie proszę nie patrzeć na prostokąt z klonem tam będą w około drzewka same silver screpte a po L-ce bordowe żurawki, małe bukszpaniki stamtąd wysadzę bo się zrobił bałagan

Beskidzkie marzenie 15:27, 19 lis 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Warkocz zrobiony ze stipy?
Widzę, że róże okryłaś i trawy też przykryte. Ciekawe czy dzięki temu stipa przetrwa
Fajne poduszki

Tak Mirelko ze stipy.
Powiem szczerze ze nie mam pojecia czy to okrycie cos da. E ubieglym roku nie okrylam i sporo traw mi wymarzlo, wiec w tym roku sie przylozylam zeby nie miec pretensji do siebie ze nie zadbalam nalezycie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies