Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:04, 14 lis 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ja powiazakam choć ich takich nie lubię... Kasia tej stipy to się nawiazesz
o matko....faktycznie...stipa tez.....a molinie nasze mikre?
Ogród Mirelli 20:41, 14 lis 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Śliczne zmarzlaki. Traw faktycznie dużo do wiązania. Moja stipa nie zakwitła więc w przyszłym roku już jej nie będzie w moim ogrodzie. Twoja za to pięknie zdobi ogród.

Ania moja z własnego wysiewu też nie zakwitła. Kupna kwitła i mam nadzieję, że się wysiała
Ogród tworzony z pasją 18:42, 14 lis 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Ja też nie będę wysiewac jednorocznych, za dużo z tym pracy. Stipa w tym roku marnie mi urosła, nie zawitla i nie powala mnie swoim urokiem. W każdym razie dużo odbiega od internetowych fotek.

Dokładnie
Ogród tworzony z pasją 18:17, 14 lis 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ja już nie będę bawić się w nasionka. Moja stipa wyrosła ładnie ale nawet nie zakwitła więc nawet nasion nie mam.

Ja też nie będę wysiewac jednorocznych, za dużo z tym pracy. Stipa w tym roku marnie mi urosła, nie zawitla i nie powala mnie swoim urokiem. W każdym razie dużo odbiega od internetowych fotek.
Ogród tworzony z pasją 17:50, 14 lis 2016

Do góry
Ja już nie będę bawić się w nasionka. Moja stipa wyrosła ładnie ale nawet nie zakwitła więc nawet nasion nie mam.
Ogród Mirelli 17:43, 14 lis 2016

Do góry
Śliczne zmarzlaki. Traw faktycznie dużo do wiązania. Moja stipa nie zakwitła więc w przyszłym roku już jej nie będzie w moim ogrodzie. Twoja za to pięknie zdobi ogród.
Pogubiłam się po drodze... 16:21, 14 lis 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Amelia stipę mam pierwszy rok. Czyli lepiej ją związać? Ty bardziej doświadczona jesteś
Mirellko tak wygląda pod śniegiem nie związana:

Lepiej związać, snopki fajniejsze niż nie wiadomo co pod śniegiem, zresztą dzięki związaniu trawa ma większe szanse przetrwania, ponieważ nie zalega na niej tyle śniegu, a przy roztopach mniej wody dostaje się do wewnątrz i może nie zgnije, to tyle z teorii w praktyce wygląda to tak że u mnie stipa się jeszcze nie uchowała przez zimę, wymarza ja się tym nie przejmuję to co mam na murku to samosiejki z tych co miałam w pierwszym sezonie, ja je wiąże tylko dla walorów estetycznych uff ale się rozpisałamrozwiałam twoje wątpliwości czy etam?
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 16:29, 13 lis 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Wow też tak spróbuję

te chude wyglądają średnio Renia ale grubsze wyglądają suuuper Ania zrobiła niezłą robotę!!!!!!!!!!!!!!! nawet stipa fajnie wygląda ale się wykręca więc ją będę musiała jakąś gumką wcześniej związać i dopiero snopka skręcić
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:03, 12 lis 2016

Do góry
Patrzę tak na swoją ścieżkę do placyku grillowego (kiedyś może powstanie tam jakaś altanka z grillem stacjonarnym i paleniskiem...) i dochodzę do wniosku, że jest łyso. Symetrycznie, minimalistycznie, ale łyso.

Jest tak:

W projekcie miała być wzdłuż ścieżki półpergola, a po bokach od kamyczków roślinki. Jednakże nie zdecydowalismy się na jej postawienie z różnych względów (niestabilność konstrukcji, trudności przy koszeniu i in.).
Posiedziałam trochę w etytorze i narysowałam co by tu można zrobić i wychodzi mi coś takiego:

Na tych wysepkach znalazły by się rabatowe róże (chyba nikogo to nie zdziwi? ), kulki cisowe lub bukszpanowe, szałwia, stipa, może niska trzmielina Harlequin, jś turzyce albo kostrzewa, może jeżówki...

Co myslicie o tym pomyśle i o doborze roślin?
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 21:43, 11 lis 2016

Do góry
Zielona napisał(a)

Kacha123 - dla Ciebie stipa w kucykach

Wiesz, z wszystkich powiązanych traw ona wygląda mi dość naturalnie.
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 21:38, 11 lis 2016

Do góry
beta napisał(a)

ta perspektywa mnie zachwyca

Ja też ją lubię. To mój widok z salonowego ona
A z lewej strony jest brzozowy zagajnik, któremu mój Mąż zafundował nowy look

Kacha123 - dla Ciebie stipa w kucykach

Mój ogród pod górkę... 21:15, 11 lis 2016

Do góry
Zielona napisał(a)

Zaczęłam tak pleść stipę, ale Mąż mnie wyręczył i sterczą zabawne kucyki związane w połowie wysokosci

Stipa chyba wdzięczna do plecenia. Mam dwóch synów, to wprawy nie mam
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:32, 11 lis 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Obejrzałam jesienne fotki. Fajnie świeci stipa na środkowej rabacie.

Trawy jesienią naprawdę zdobią ogród. Po raz pierwszy się o tym przekonałam. Stipa rozsiana po całej rabacie denerwuje mnie. Nie mam pojęcia czy młode siewki przetrwają zimę ale raczej nie. Ogólnie trawy polecam chcę mieć ich więcej.
Ukojenie 19:34, 11 lis 2016

Do góry
Tak skonczyl moja rabata od frontu:

Dobrze, ze tulipanow nie zasadzilam bo pewnie bym wykopywala

Stipa pod sniegiem:
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:16, 11 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Do 5 stopni powinno być dobrze, chodzi o to żeby miały namiastkę przebywania na wolnym powietrzu w klimacie np. Holandii

Więc Stipa jak najbardziej, trawa pampasowa też. Każda w zasadzie. Powinny mieć sporo ziemi, umiarkowaną wilgotność. Nadmierne zalanie spowoduje gnicie. Obserwacja.

Danusiu
, dziękuję bardzo. Cieszę się, że potwierdzasz iż może uda się uratować moje trawki. Będę prowadzić obserwacje i spiszę raport z ich zachowania.
Pozdrawiam świątecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:48, 11 lis 2016

Do góry
Do 5 stopni powinno być dobrze, chodzi o to żeby miały namiastkę przebywania na wolnym powietrzu w klimacie np. Holandii

Więc Stipa jak najbardziej, trawa pampasowa też. Każda w zasadzie. Powinny mieć sporo ziemi, umiarkowaną wilgotność. Nadmierne zalanie spowoduje gnicie. Obserwacja.
Zielonym do góry... 21:33, 09 lis 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
Krakus jak planujesz rabate rodkowa za rok to skorzystaj z porad Toszki odnosnie podloza z siarka
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=293

A po za tym jakie ty masz hektary...
Jezowka w rozchodnikach super

dzięki za namiary na wykład Toszki Ona zawsze profesjonalnie opowie co i jak.. mus siarkę załatwić...może z roboty się uda albo zapałki będę zakopywac ;P

jezowy tez mi się podobają mam nadzieję że za rok jak już wszystkie urosną (a nie tylko jedna) i jak się stipa tez uda to będzie fajnie

magnolia cos kiepskawo wyglądała po sezonie..miejmy nadzieję że na wiosnę sie popisze bo ja cebul nie kupiłem i tyko w Waszych ogrodach bede podziwiać ...
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 18:47, 09 lis 2016

Do góry
To ta stipa nie taka łatwa jak czytam

Ja jeszcze jej nie mam
Jak tam zimno ???Kurcze u mnie cały dzień śnieg z deszczem padał
Mój jest ten kawałek ogrodu 11:33, 09 lis 2016

Do góry
Werbenę miałam w tym roku pierwszy raz i ściełam już, bo się bałam, że się niekontrolowanie wysieje. Choć nie jestem pewna, czy nie za późno to zrobiłam.
Natiomiast stipa mi się rozsiała po sezonie 2015 i te samosiejki były w pewnym momencie większe i ładniejsze niż moje wyhodowane w domu.
Na tym zdjęciu w czerwonym kółku są samosiejki a poniżej kółka moje sadzonki.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 22:58, 08 lis 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Stipa w tym roku w moim ogrodzie zagościła pierwszy raz i bardzo ją polubiłam. Sporo miałam z własnego wysiewu i sporo kupionej. Ciekawa jestem ile przetrwa zimę i czy się wysieje

Mirelko moje zeszłoroczne zakopczykowane nie przeżyły
a tegoroczne jakieś takie leżące są
też bardzo lubię stipę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies