Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogród na glinie 13:58, 10 paź 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
hortensje

dzięki za głos
tylko co z patykami przy gruncie, które chyba będzie widać, bo floksy są niskie
Ogród na glinie 13:13, 10 paź 2015

Do góry
przyszły mi do głowy:
- 3 trzcinniki (ale ich nie lubię), a pobliżu są 2 miskanty Graziella, 3 turzyce Snowline, rządek turzyc Evergold, dalej brązowe turzyce - żebym się nie zatrawiła...
- 3 trzmieliny na pniu, ale po sąsiedzku jest żółta trzmielina niska i żółte evergoldy, do tego za 50 m na parkingu mam je zaplanowane
- 3 turzyce Buchanani?; są pionowe, nieco wyższe, ale na kulkowisku mam już brązową Bronzitę, choć jest niższa
- pierwotna myśl była z 3 różami na pniu, tylko że z nimi kłopot, bo przemarzają i niewiele jest tam miejsca na zakopczykowanie ich, musiałabym przykrywać też floksy, które zgniją pod ziemią...
- 3 skupiska werbeny patagońskiej?
- a może 3 róże przy gruncie? tylko one rosną dość krzaczasto, a tam jest wąsko, nie chcę, by się wylewały z rabaty
- hortensje Bobo? musiałabym je ciąć, by niezbyt szerokie rosły, ale jako że są wzniesione, nie przeszkadzałyby w koszeniu trawnika
- 3 ciekawe rozchodniki - zimą będą sterczeć, wiosną po obcięciu zastąpią je tulipany - mam na rozsadniku odmianę o ciemniejszych liściach, no i ciemny róż między żółtymi trzmielinami i turzycami dobrze by się zaprezentował, do tego nawiązuje do różowych żurawek, a ma inny pokrój - choć może wyjść przeplatanka różu z żółtym
- 3 różowe szałwie - historia podobna to rozchodników, choć różowe będą kwiaty i wcześniej zakwitną - brak mi na tej rabacie letnich kwiatów, kwitną tylko niepozornie żurawki i hosty

ale może jednak źle myślę o 3 sztukach
co tu posadzić?
mam do dyspozycji te floksy, które zadarnią podłoże
Ogród na glinie 13:03, 10 paź 2015

Do góry
zostały mi do rozsadzenia różowe floksy - ta odmiana ładnie wygląda latem, nie ma zaschniętych kwiatostanów, więc może zostać narazie na froncie

wzięłam się za nie dziś
porozsadzałam, i dodałam tulipany

Odnawiam ogród 10:24, 10 paź 2015

Do góry
Witajcie po dlugiej przerwie Przez lato w ogrodzie nie dzialo sie prawie nic. Wszystko zylo swoim zyciem. Teraz biore sie za kolejne punkty metamorfozy.
Wzdluż plotu gdzie rozly rosliny, oczywiscie bez ladu i skladu, zdjelam darnine wykopalam co niepotrzebne i wywalilam na smietnik. wyglada to teraz tak:
Na srodku jest stary pien porosniety jakims bluszczem, roza i forsycja. To bedzie usuniete, czekam tylko az maz naiberzemocy do pracy po lewej stronie beda roze, mam troche do przesadzenia i chce kupic dodatkowo okrywowe. Natomiast nie wiem co posadzic po prawej stronie. Siedza tam teraz floksy ktorych nie chce wyrzucac. Chce zeby tam zostaly, nie koniecznie w tym miejscu. Mam jeszcze mala rozowa hortensje i chcialabym ja gdzies tam wsadzic. Na calej dlugosci pod plotem beda tuje szmaragd, ale to na wiosne.

Pomozcie mi z ta rabatką ! Proszę !
Ogródek Iwony 23:53, 09 paź 2015

Do góry
W plecach są floksy, naparstnice i róża New Dawn.

Z góry wygląda tak:

Czy dać z tej strony obwódkę z bukszpanu, czy może dosadzić dwie małe kulki i podsadzić czymś?
Jak zrobić, by zachować spójność? Co radzicie?
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:27, 09 paź 2015

Do góry
Kalendarz kwitnienia bylin

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,

Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki

Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie

Lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

Sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.

Wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe

Październik - to co zaczęło we wrześniu
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:11, 08 paź 2015

Do góry

floksy obcięte i zrobiło się czerwono

U Agi - czyli słońce i piach 21:52, 08 paź 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Tabelka to to nie jest Ale proszę:

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,

Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie

Lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

Sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:19, 08 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

i to jest namacalno-widzialny efekt twojego tyrania w ogrodzie ....właśnie chodzi o to żeby klimatycznie było i widoczki cieszyły

PS> trawa się regeneruje .... u nie też już nie ma obciachu wielkiego

tylko te wąsy przy schodku są do wycięcia ...połóż rząd kostki przed stopiem będzie ci łatwiej

Tak jest ale mam miejsce, gdzie zmieniam po raz 3!!! dumam i dumam, mam tyle roślin i drzew do wykopania i ułożenia na nowo...powoli trawa lepiej, ale różnie, lasek i placyk ogniskowy najgorzej
położę kostke, bo mam, a wąsy nie ucięte, nic nie robiłam z takich rzeczy, ani kanty, ani chwasty, tylko sadzenie i wysadzanie, czasu brak, siły raz mam raz nie, więc idealnie nie będzie..

to miejsce na nowo
tu jeszcze nie ruszane

a tu już zaczyna się, stąd
no róża w środku rabaty z trawami wycięta do ziemi, teraz do wykopania, ale ziemia jak skała, ja nie dałam radę, może męzowi lepiej pójdzie
pigwowiec też po lewej do usunięcia, to będzie najtrudniejsze

i tu

i aż do tego miejsca za ta kostką
tam są 2 derenie, indygowiec, floksy, orliki, róza pnąca zostaje, pampasowa, i czort wie co jeszcze
z innej rabaty zabieram 4 sliwy na pniu
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 21:00, 07 paź 2015

Do góry
Tabelka to to nie jest Ale proszę:

Ogród na glinie 14:05, 07 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Może ktoś ma ochotę podzielić się ze mną niebieskimi i białymi bylinami: irysy, ostróżki, floksy (białe) i inne. Zwracam koszty przesyłki.

Małgoś, na wiosnę mogę ci co nieco podesłać, jakbyś chciała. Kosaćce, przymiotno, teraz już nie dam rady. Na dodatek zimno i sucho. Może lista troszkę urośnie do tego czasu

U mnie też bardzo sucho. Bukszpany przesadzałam, to na noc zamoczyłam w taczce pełnej wody, aby mocno się napiły. Trawa wygląda nieciekawie, po wertykulacji wrześniowej słabo odbiłą mimo jesiennego nawozu. Sucho, woda z węża to nie to samo, co deszcz. U mnie nawet prognozy deszczu nie zapowiadają .

Małgoś, jak wygląda twoja żurawka marmalade?
Ogród na glinie 10:14, 07 paź 2015

Do góry
Może ktoś ma ochotę podzielić się ze mną niebieskimi i białymi bylinami: irysy, ostróżki, floksy (białe) i inne. Zwracam koszty przesyłki.
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 05:47, 07 paź 2015

Do góry
Haniu, jak ten mączniak u Ciebie? poszedł sobie? u mnie co roku floksy mają mączniaka... i jak tam jesień w Twoim ogródku? pozdrówki
Ogród na glinie 09:42, 06 paź 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Matko no zgłupiałam totalnie. Floksy, bratki, tulipany - o co chodzi
Ale dobrze, że to pokazałaś, bo mam pytanie odnośnie czerwonych tulipanów - sadziłaś po ile cebul, że się tak ładnie rozrosły?

musiałabyś dokładnie przeczytać co napisałam i prześledzić na obrazkach by zrozumieć
floksy posadziłam gdzie było miejsce, a teraz muszę je jakoś uporządkować
niby dostają nowe miejsce, rozsadzam kolory, ale część znów rośnie tam, gdzie się zrobiło wolne miejsce...

w tej kępce jest 16 cebul - 2 paczki posadzone w okrągłym koszyczku
to miały być czerwone papuzie z biedronki, ale wyszły inne czerwone
Ogród na glinie 09:34, 06 paź 2015

Do góry
Matko no zgłupiałam totalnie. Floksy, bratki, tulipany - o co chodzi
Ale dobrze, że to pokazałaś, bo mam pytanie odnośnie czerwonych tulipanów - sadziłaś po ile cebul, że się tak ładnie rozrosły?
Ogród na glinie 09:16, 06 paź 2015

Do góry
słabo to widać, ale białe floksy niknęły przy wysokiej, żółtej trzmielinie

tu jeszcze widać te białe - ni w 5 ni w 10 do tego żółtego

dlatego postanowiłam je przenieść: białe i fioletowe
wykopałam je wczoraj, a tutaj zostały same w mocnym różu - powinny lepiej wyglądać z tą trzmieliną
oczywiście będę je dzielić tak, by zajęły puste miejsce
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:45, 01 paź 2015

Do góry
kwitnące floksy i nie tylko

W Kruklandii 20:57, 30 wrz 2015

Do góry
Ewik napisał(a)
Na klonach sie nie znam, ale pysznogłówek juz nie mam , póznym latem łapały własnie mącznika , różowe floksy też .

Pysznogłówek nie wyrzucę! Uwielbiam je!
Piękne są i ślicznie pachną.
Najwyżej będę pryskać I posadzę im tylko trawy do towarzystwa

Ale ten klon to spędza mi sen z powiek

A floksy to wiechowate łapią mączniaka?
Mam...ale nie zauważyłam. Może dlatego, że coś im liście zjadło do samych nerwów
Łubin jeszcze z białym nalotem.
Ach te grzyby....

W Kruklandii 20:31, 30 wrz 2015

Do góry
Na klonach sie nie znam, ale pysznogłówek juz nie mam , póznym latem łapały własnie mącznika , różowe floksy też .
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:54, 27 wrz 2015

Do góry
Kasiu(Kacha123) dorobię bylinową a tak już bez żartów dojdą 4 róże 3 miskanty, astry, jeżówki i floksy plus lilie, i wsio więcej miejsca nie będzie

Kasiu zrobię świeże zdjęcie, gdzieś miałem fotki, ale nie na obecnym komputerze powoli się rozrasta i za daleko nie wędruję.
Na pewno dotrę bo chcę odwiedzić mnóstwo miejsc, ale kilka rzeczy musi się u mnie zmienić Oczywiście u mnie również drzwi otwarte.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies