Świecznica u mnie kwitła w tym roku dwa tygodnie do mocnego przymrozku -7, który u mnie był bardzo wcześnie, pokwitła by jeszcze spokojnie ponad tydzień. Trawa to miskant NN kupowany jako gracek, ale zgodnie z aferą grackową nie wiem co mam
Rabata ze zdjęcia ma u mnie w sezonie słońce do 14 i na takiej samej wystawie miałem posadzone jeżówki i dość dobrze sobie radzą. Trzeba by tylko wybrać odmianę o sztywnych łodygach, żeby zbyt się nie wyginały do słońca. Jeżeli słońca jest tam mniej to kiepsko
Mam nadzieję Iwonko, wiele im brakuje ale hmmm cena czyni cuda i pobudza wyobraźnię
Chciałabym rabatkę "formalną" ale już na tym etapie utknęłam
pod płotem sąsiada chciałabym cisy, na razie szukam w okolicznych szkółkach i porównuje ceny
jasne patyki to Miskant Morning Light, zielone kółka to bukszpany, patyki fioletowe to parę krzaczków lawendy, które już są posadzone, róża na pniu i azalia do przesadzenia.
Biało zielona jest, nazwy nie odszukam, ładnie na złoto się wybarwiają, kawałek jej widać po lewej.
kicia Gosia siedzi na klonie Flamingo, uciekła przed Misią
miskant Zebrinus postanowił zakwitnąć
te 3 koło sosny do przesadzenia
na razie uciekam, córa z wnusia wpadły
Aniu, twój miskant wygląda jak mój Gracilimus. Na 90% to on.
Ironia losu. Ty chciałaś kwitnącego - masz gracka. Inni chcieli gracki- mają graizelle, hi, hi
Czego zdecydowanie nie przewidziałam:
1. nieznajomość charakterystyki roślin - miskant cukrowy przy domu, rabata tylko trawiasta- tej rabaty już nie ma! oprócz rozłażenia się: nie widać traw wiosną i zimą uginają się pod sniegiem, a powinno to być miejsce reprezentacyjne
2. Czas płynie szybko, rośliny rosną nie zawsze tak, jak byśmy chcieli; ścieżka trawiasta wśród żwirku była przez 2 lata, potem zarosła
3. zabezpieczenie roslin na zimę, ach ta estetyka
4.ogród cały czas się zmienia, czy tego chcemy czy nie, ten i inne zestawy miały krótkie życie
5. rośliny przynoszone z lasu - kocham je, ale niektóre potrafią być zbyt ekspansywne
6. Chciałam wszystko od razu, mając pieniądze jest to mozliwe, w innej opcji trzeba niestety dać sobie czas
A zmieści mi się to wszystko na rabacie?
Może Variegatus fajnie odznaczałby się tam? Niżej z przodu jest jasna turzyca ... gdyby dodać między trawy coś typowo zielonego? tylko co? Jeżówki? Gaura? Róże?
Agatko ja też się jak najbardziej zgadzam ... i tak sobie dłubię w tym ogródku i dłubię ....
Oooooo, chyba ktoś mnie podpuszcza. A ja już miałam pokazać moje wypociny stawowe....Tak poważnie, to przyznaję -przydałyby się jakieś męskie ręce do pomocy przy przewalaniu tych ton. Ale wiesz Agatko, ja skorpionica jestem. Jak wiem czego chcę to na czterech nawet, ale do przodu.
Pokaże za to niedobitki pomrozowe w jesiennych barwach.
Miskant Blütenwunder
Jabłoń Sargenta- przywiozłam z Rogowa. Mam nadzieję, że zaszczyci mnie jabłuszkami.
Irga błyszcząca
Jarzębina (wiem, wiem- Jarząb pospolity) chyba nigdy nie była tak ładnie przebarwiona
Danusiu przede wszystkim dziękuje za poświęcony czas.
Marnie opisałam ten mój rzut z góry bo to był rzut z góry chodzi o to żeby ta rabatka była z ukosa żeby zasłonić trochę ten bok za domem i plan faktycznie był wstępny. Tutaj zostawiłam zaznaczone to co już rośnie:
A tutaj jeszcze raz rzut z góry tej rabatki przed domem:
Mam nadzieje że teraz już lepiej opisałam i przepraszam za ten wcześniejszy mętlik.
Świerki kłujące mają dać kiedyś efekt drzewa na pniu tzn. pień 1,5m - korona ale zaczynam mieć wątpliwości czy to był dobry wybór ale nie udało mi się znaleźć żadnego zimozielonego liściastego drzewa na pniu, czy są wogóle takie drzewa nadające się na nasz klimat? Wpadłam tylko na laurowiśnie szczepiona ale już sama nie wiem czy myślisz że laurowiśnia szczepiona na pniu byłaby lepszym rozwiązaniem niż te świerki?
Lista roślin jakie mam już zakupione (wiem że nie wszystkie tu pasują ale chociaż część chciałabym wykorzystać) :
Dereń elegantissima duży 2m
Tamaryszek około 1,8m (w formę pienna)
Hortensje:
4szt Limelight
2szt Levana
2szt Wims red
2szt Bobo
1szt Little Lime
1szt Pinky Winky
kurcze miskant podobny do mojego, choć mój bardziej na boki rozłożony
ale czemu nie kwitnie?
to musi być jakaś pomyłka
widziałaś na zdjęciach porównawczych, mój jak był dużo cieńszy to już kwitł
Jolu, dziękuję pięknie za pomiary buksów. Musze dokupić w takim razie 4 kulki bukszpanowe na taką rabatę na drugi rząd. Efekt świetny.
Kochana jesteś. Nie dość, że pomierzyłaś, to jeszcze fotki poszukałaś.
Stipa w drugim rzędzie buksów?
Z tyłu masz Variegatusy?
Tak powinien wyglądać schemat nasadzeń?
1 - kulki bukszpanowe
2 - Imperata cylindryczna Red Baron
3 - Ice Dance
4 - Miskant Variegatus
Podepnę się tutaj ze swoim pytaniem dotyczącym śliwy-jak lepiej posadzić śliwę wiśniową, wysokość pnia-niestety tylko 1m. Na rysunku pokazuję wstępny plan. Szerokość rabaty w tym miejscu, gdzie ma być śliwa wynosi 2,5m od płotu do brzegu rabaty (żółta linia), 0.5 m ucieknie na żywopłot, zostają 2 metry. Lepiej śliwę przesunąć do przodu a z tyłu pozostawić trawy i hortensje czy też bardziej z tyłu ją wsadzić, np jakieś 1m od płotu? Bardzo proszę doświadczonych ogrodników o jakieś wskazówki.
legenda: