Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój przyszły ogród 00:21, 10 paź 2015

Do góry
A może być i tak, w opasce ze żwiru. Może mimo tego da się je posadzić nie po prostu rządkiem tylko bardziej rozrzucone? wymieszane z czymś trawiastym, ale nie na zmianę? Albo berberysy regularnie, żeby w sumie pasowały do reszty, a jakieś małe trawkopodobne rośliny nieregularnie między nimi, na skrajach opaski, rożnie? Może zielony konwalnik 'Minor'?

A za żwirek funkie? A tuje gdzie indziej?

Co do rabaty frontowej, można wymienić na rozplenicę, pewnie. Zawsze jak dodasz coś roztrzepanego, to trochę złagodzi te dwa układy po trzy sztuki. Ja bym jednak przesadziła stożki. Dla mnie to za mocne, za regularne jest.

Nie zmieści się miskant? szkoda. To może zamiast traw liliowce? Kwitłyby latem, ale zimą ich nie będzie.

A może nad palisadkę poszukać czegoś innego zwisającego? Może po prostu barwinek?
Ogródek Iwony 22:30, 09 paź 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko ja znowu o miskancie KF. Czy on ma srebrne czy białe pióropusze?

I jeszcze mam pytanie jak myślisz czy on by ładnie wyglądał przy śliwie wiśniowej, ale nie szczepionej na pniu tylko takim zwykłym drzewku?

Mirelko, Miskant Klaine Fontanne ma raczej srebrne pióropusze. A nowe przyrosty mają kolor miedziany. Potem bieleją. Do bordowych liści pasuje jak najbardziej. Ja też mam przy wiśniach posadzone KF.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:53, 08 paź 2015

Do góry
miskant Africa, coraz bardziej pokazuje kwiatostan, ale wolno to idzie

Novalis kwitnie i są kolejne pąki

rozplenicę Vertigo szron złapał i góra liści srebrzysta, środek nadal bordo
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:35, 08 paź 2015

Do góry
Fuksja napisał(a)

to miskant malepartus
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:18, 08 paź 2015

Do góry
Dzięki. Co to za miskant
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:35, 08 paź 2015

Do góry
Leonku i już jesień ...rozplenice żółkną i nadchodzi zimno wielkimi krokami..

Madżenka - +39 to za ciepło ...teraz ledwo po wyżej zera ... Nie wiem co lepsze

Agam - rozchodniki w moim odczuciu ładnie się komponują z brązami, ale nie każdy ten kolor lubi ... mnie on nie drażni

Aga_pe - jeśli Ci się podoba to przenoś do siebie bez skrępowania ..na zdrowie!

Luki - nie bądź taki skromny ... Twój ogród mieni się kolorami i to jest piękne ! Nad kosodrzewinami bawiącymi się w chowanego będę dumać na wiosnę , teraz nie widać problemu

Nulla - te wysokie trawy to miskant gracillimus ... teraz na jesieni kwitną ale nie wszystkie ...

Martaibartek - jeżówki o które pytasz to green jewel...

ewa 004 - szałwia ponownie zakwitła ale już nie tak spektakularnie jak w ubiegłym roku , właśnie planuję ją ściąć tylko czekam aż mi się zachce bo ostatnio ogrodowo się mocno ociągam

Zeta - praca w ogrodzie zawsze się znajdzie na leżaki tego lata tylko patrzyłam ale ja nie lubię leżeć i tylko dlatego stały puste ... Myślę nad delikatną modernizacją miejsca basenowego z uwzględnieniem przyzwoitego płaskiego placyka na leżaki ... Może wówczas bardziej będą zachęcać do wypoczynku...

galla - wydmuchuję brudy tornado jak mi się chce oczywiście ... teraz na tej rabacie główne skrzypce grają rozplenice , liści i igieł nie widać

Nicol21 - zdjęcia nocne to wyzwanie ... spróbuję kiedyś , może się wyrobię przez zimą ale nie obiecuję

ZielonaAnia- Rozchodniki mam drugi sezon (chyba) Również kupowałam malusie , ale one bez dokarmiania szybko się rozrastają . Chcę je jeszcze powielić w inne miejsca

Tu ma być ogród :) 10:32, 08 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Rabata po prawej stronie drzwi wejściowych (po lewej stronie będzie bliźniacza): 3 x Miskant Variegatus, 3 x RH Cunningam White, 5x carex Aurea Elata, 6 x kula bukszpanowa, 1 x Miłorząb Mariken.

Myślę jeszcze co ostatecznie pomiędzy te buksy - jest tam po 50 cm wolnej przestrzeni, a pomysłów jest kilka: runianka, konwalnik, Evergold, Ice Cream, ptasie łapki, żurawki limonkowe ... co obstawiacie?

Wiosną będą kwitły białe narcyzy przy buksach, po całości białe tulipany i myślałam o ciemiernikach, tylko gdzie je tam upchać?

Rabata będzie wysypana jasno-szarym grysem granitowym.

Przegapiłam tyle Twoich wpisów
Ja bym posadziła runiankę
Kiedyś będzie tu ogród 10:28, 08 paź 2015

Do góry
a co to za miskant?
Ranczo Edy 21:58, 07 paź 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Hej Edzia Dalej przesadzasz hehehehe trudno się powstrzymać co nie Nowy miskant super przecież trawek nigdy dość Bardzo kolorowa jesień u Ciebie, a wczoraj tak zamgliłaś, że i do mnie doleciało Dzisiaj za to mam 2 stopnie brrrrr Ciepłego słonecznego dnia życzę

Ewcia jak przesadzam to żyje przecież wiesz dosyć siedzenia !!!
chyba się udało bałam się o tą różową hortkę bo sporawa ale jeszcze nie zwiędła to może będzie dobrze trawy zrobiłam cztery z dwóch ha ha nie zrobiłam foty jeszcze bo działałam dziś z płotkiem udało mi się dokupić fajną mam kuzynkę właściwie to wszystkie mam fajne Także posadzone pomalowane i podlane jutro cyknę jakby co
Dziś wietrznie ale spoko w bluzie i czapie pomału sobie działałam dzięki za życzenia ciepłego dnia dożyczam na jutro dla nas żeby był słoneczny
Ogród tworzony z pasją 21:44, 07 paź 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Miskant fajny, ale ta jarzębinka jakie ładne ma korale

Jarzebina w tym roku ma dużo owoców. Fajnie, jest na co popatrzeć i ptaki mają co jeść
Ogród tworzony z pasją 21:41, 07 paź 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
Miskant śliczny
też kiedyś sobie kupię

Warto
Ogród tworzony z pasją 20:30, 07 paź 2015

Do góry
Miskant fajny, ale ta jarzębinka jakie ładne ma korale
Tu ma być ogród :) 19:21, 07 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Rabata po prawej stronie drzwi wejściowych (po lewej stronie będzie bliźniacza): 3 x Miskant Variegatus, 3 x RH Cunningam White, 5x carex Aurea Elata, 6 x kula bukszpanowa, 1 x Miłorząb Mariken.

Myślę jeszcze co ostatecznie pomiędzy te buksy - jest tam po 50 cm wolnej przestrzeni, a pomysłów jest kilka: runianka, konwalnik, Evergold, Ice Cream, ptasie łapki, żurawki limonkowe ... co obstawiacie?

Wiosną będą kwitły białe narcyzy przy buksach, po całości białe tulipany i myślałam o ciemiernikach, tylko gdzie je tam upchać?

też bym nic nei dodawała
Tu ma być ogród :) 13:02, 07 paź 2015

Do góry

Dwa ogrody 10:18, 07 paź 2015

Do góry
Suszy nie widać, rabata z hortensjami ładnie sie rozrosła
Kiedy dzieliłaś miskant ML, że mniejsze padły, bo się szykuje do tego zabiegu, ale chyba wiosną to zrobię.
Ranczo Edy 08:41, 07 paź 2015

Do góry
Hej Edzia Dalej przesadzasz hehehehe trudno się powstrzymać co nie Nowy miskant super przecież trawek nigdy dość Bardzo kolorowa jesień u Ciebie, a wczoraj tak zamgliłaś, że i do mnie doleciało Dzisiaj za to mam 2 stopnie brrrrr Ciepłego słonecznego dnia życzę
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:51, 06 paź 2015

Do góry
Póki co jest miskant yuka Jima czy jakoś tak są stipy w ilości wszystkie jakie miałam i zastanawiam się nad rozplenicami ale coś mi one tu nie pasują i nie wiem dlaczego
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:56, 06 paź 2015

Do góry
Naniosłam obwódkę z montany (jest dalej na prawo parę szt więc chyba będzie dobra taka kontynuacja).
Red Fox przed Artemis.
Wtedy pasowałyby te jeżówki blade różowe z prawej strony.
Miedzy rożami jest 1m odległosci - cos tam mi pasuje dodać... a może róża w burgundzie?

Spójrz Luki jak to wygląda.

Dla mnie teraz jest najważniejsze czy przesadzać cisy przed ten szpaler miskantów. Ogólne założenie miało byc takie że cięłabym je do pewnej wysokosci (to Hilli), powiedzmy 1,20, a miskant miał swobodnie przewieszać sie nad tym żywopłocikiem...
Ale teraz nie wiem czy to nie bedzie sztucznie wyglądało i nie wiem już czy na siłe nie chcę tych cisów przesadzać - bo gdzieś je musze przesadzić...

Drugi problem - czy już widzisz miejsce gdzie wpakowac perowskie i rdest?
W najgorszym wypadku pójda na rabate pod murem... ale podobają mi sie i jak tu rózanka bez perowski...?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:15, 06 paź 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Paulinka - dziękuję Ci za opis gracków i fajne pokazowe zdjęcia
Opis wydrukowałam i wklejam do zeszyciku

Więc jeszcze dopytam
1. To co ile radzisz je sadzić, żeby swobodnie mogły się rozrastać?
2. Jak radziłaś sobie z ich dzieleniem, bo już swoja masę miały?
3. Czy wiesz jak maksymalnie one się rozrastają? Chodzi mi o to co z nich będzie jak ich nie będę dzieliła, bo to dzielenie traw mnie w dalszym ciągu przeraża.

Myślę, że na bylinową zakupię właśnie Gracki i Miskanty Klaine Fontane, które widziałam u Iwonki i też mi się spodobały i oczywiście wystosowałam pytania tak jak do Ciebie Wiesz ja najpierw robię wywiad, należycie się przygotowuję do wyboru i sadzenia Tego mnie Ogrodowisko nauczyło - przemyśleć

Może głupie pytanie gracki to Miskant Gracillimus?

Mirelka nie ma za co Cieszę się, że na coś się przydałam.

Więc odpowiadam
1. Nie mam pojęcia co ile sadzić...ML sadziłam co metr ale one są mniejsze od grailimusów, choć nie wiadomo do jakich rozmiarów się rozrosną...Jeśli bardzo boisz się przesadzania to 1,5m powinno wystarczyć na kilka lat.
2.Dzieliłam siekierką ale dziewczyny radziły aby użyć zwykłej, ręcznej piłki do drewna i na wiosnę muszę sobie taką sprawić
3. Na wiosnę jak będę dzieliła swoje to mogę Ci zrobić dokładną fotorelację. Naprawdę to nic strasznego tylko ciężko trochę. Najpierw ścinam te trawy po zimie, póżniej wykopuję i dzielę
Mój ogród - trudne początki - Paula 13:45, 06 paź 2015

Do góry

Filemon24 napisał(a)
nie polecam mozgi trzcinowatej walor dekoracyjny mały a jest bardzo ekspansywna. Jak chcesz to mogę w przyszłym roku podesłać za darmo lepiej kup sobie w to miejsce coś lepszego a ja ci podaruje jak chcesz, tylko się przypomnij.
Pytałam eksperta od traw czy można sadzić napisał, że jeszcze można. Dzielić jednak nie radzę zostaw to na następny rok.

Dziękuje Ci za propozycje, jestem wdzięczna Kurde pytałam sprzedającego i nic mi nie wspominał żeby była ekspansywna w takim razie faktycznie chyba narazie sobie ją daruje. Tyko mówił że miskant olbrzymi bywa ekspansywny ale na niego mam przygotowane ograniczniki do wkopania w ziemie

margaretka3 napisał(a)
Dokładnie to samo chciałam napisać, kup, zasadź jak najszybciej, ale teraz już nie dziel. Wyjdzie trawkom na zdrowie. I na pewno nie zimuj ich w pomieszczeniu

Miałam na myśli pomieszczenie w nowym domu które M mi przerobił na coś ala szklarnie.

Iggia napisał(a)
Paula, uważaj z stipą i ophiopogonem - kiepsko zimują.
Ophiopogona trzeba nakryć włókniną, bo może wymarznąć.

A kurde pytałam sprzedającego o zimowe i twierdził że te trawy które wybrałam zimują bez problemu :-/

iwka napisał(a)
stipy teraz bym nie zamawiała, może zmarznąć, z konwalnikiem nie miałam problemu, nigdy nie okrywałam no i tak jak głosy wyżej nie trzymaj w domu bo zmarnujesz, posadź teraz bez dzielenia

Nie miałam na myśli trzymać w domu, M mi przerobił pomieszczenie na coś ala szklarenke.

Iggia napisał(a)
A co do Stipy - to może poproś kogoś o nasionka i na wiosnę sama posiej do doniczek. Ja tak będę robić, zobaczymy co mi z tego wyjdzie

Nie lubie się narzucać komuś bo źle się czuje z takim proszeniem a co do siana to mam 2 lewe ręce

Dziewczyny dziękuje za szybki odzew trawy mam zamówić wieczorem więc się nad tymi zastanowie.
Czyli jednak sadzić do gruntu? Szkoda bo liczyłam że je podziele i na wiosne juz będę miała sporo do obsadzenia.

A z tą stipą to może przemarznąć jak ja tak późno wsadzę czy ogólnie przemarza? Jakbym na wiosne kupiła to będzie ok czy lepiej wogóle zrezygnowac??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies