Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Co z drzewami w przyszłości? 14:17, 24 wrz 2016

Do góry
Ozz napisał(a)
Z drzewami nie ma ogólnie, trzeba konkretnie bo one jak żywe stworzenia mają swoje humory

Jeśli to byłaby np. topola, duża wierzba i rozgałęzienie między pniami byłoby V-kształtne i ,,szerokie" to nie jest to dobry znak. To samo z iglastymi, które w większości powinny mieć jeden ,,przewodnik", czyli pień.

Ale są drzewa, które z natury są ,,wielopniowe" i dobrze sobie radzą. Lipa się często rozgałęzia na pewnej wysokości. A już na przykład taki dąb potrafi mieć konary pod 90% od pnia i też się nic nie dzieje. Zależy jaki pokrój ma drzewo zapisane w genach.

Rośnie u mnie klon cukrowy od malutkiej sadzonki. Wsadzony ot tak sobie (niestety) zaczyna w końcu piąć się do góry ale przypomniałam sobie, że ma dwa pnie. Poszłam zrobić zdjęcie a tu okazuje się, że rozgałęzienie nie rośnie razem z pniem tylko zostało tuż nad ziemią. Czy coś będzie z tego egzemplarza?

a tu (na samym środku) cały podwójny patyk, lewy się rozgałęził. Najwyższa pora podkrzesać go od dołu i nadać mu jakiś kształt.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:16, 24 wrz 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
wspaniale a te pajęczyny są po prostu boskie

Bogdzia napisał(a)
Pajeczynki i mgly nastrojowe obejrzałam , cudne. Pozdrówka.

Urszulla napisał(a)
Jesień i jesień

kasiek napisał(a)

Ależ cudnie, zachorowałam na punkcie Twojego wrzosowiska Pajęczynki są urocze choć pająkow to ja się boje. Niesamowicie dużo dał Ci ten płotek z wikliny, piekne tło masz teraz. Mgła jest stworzona dla Twojego ogrodu - bajka

Dziewczyny dziękuję za odwiedziny
Ja jesieni nie lubię, pająków też, szczególnie w domu, ale ogród jesienny chciałam podkreślić szczegółnie,
nie wiem czy to mi się udało, ale to po to, żeby wiosna przyszła jak najszybciej i żeby ten czas umilał mi widoki

Ogródkowe rewolucje 14:14, 24 wrz 2016

Do góry
Znajoma wyrzucała bukszpany, bo są rude i brzydkie, więc je przygarnęłam i zrobiłam z nich obwódkę. Zobaczcie czy tak może być i czy coś z nich będzie? Na razie ich nie wsadzałam więc moge jeszcze pozmieniać, czy odległości sa ok czy je poprzesuwać

Jurajski Ogród 14:11, 24 wrz 2016

Do góry
Bogdziu, Basiu, Borbetko, Irenko, Agatko, Kasiu - bardzo dziękuję za odwiedzinki i takie sympatyczne słowa

Elinkowy ogród 14:07, 24 wrz 2016

Do góry
Udalo sie ostatni rysunek odreczny z grabami i swierkami fastigiata dotyczy lewej strony rabata ktora musze przerobic to prawy dolny rog i na niej jest zywoplot w projekcie i czesciowo w naturze taki jak na moim KOLOROWYM rysunku czyli derenie ivonki pecherznica i w rogu jodla
Czy teraz jest to czytelne
Ogród z pergolą 14:04, 24 wrz 2016

Do góry
Rabata jeszcze nie ukończona ale mam takie fotki

Do raju daleko - u Ewy 14:01, 24 wrz 2016

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)

Miał być ten tydzień ale termin jest ruchomy i czekam na info bo to wyjazd służbowy. Nie znam jeszcze konkretnej daty.

Łukasz, cieszę się, że to jeszcze nie przepadło Bo już się martwiłam, że byłeś.

Elinkowy ogród 13:57, 24 wrz 2016

Do góry
Rany julek Toszka ale sie namieszalo, tego miejsca nie ma na TEJ mapie to sa kadry i rysunek z innej czesci ogrodu dalam zdjecia zeby pokazac jak jest ze to da obrac mniej wiecej o charakterze ogrodu i pomoze dopadowac to frontowa rabate ktora jest przewodnim motywem watku . A Ty myslalam ze te graby i swierki fastigiata rosna z frontu?

Wkleje w takim razie projekt calego ogrodu moj rysunek odreczny dotyczy lewej czesci ogrodu tej strony gdzie jest to wciecie w dzialce. Tylko ja nie wiem jak obrocic zdjecie w wersji nie obroconej jest to na dole, a jak obrocisz w prawo to bedzie po lewej sorry jeszcze sie tej techniki ucze.tyle ze na projekcie sa inne drzewa np tam gdzie sa graby byly trzy swierki klujace posadzone w trojkat, gdzie zolte tuje i spartany byla akacja i cyprysik nutkajski a za zywoplot robily budleje...... .
NewLife w ogrodzie 13:49, 24 wrz 2016

Do góry
Najbliższy cis formowany jaki widzę z okna to mój...
Trzeba zacząć wszystko od początku 13:43, 24 wrz 2016

Do góry
Mam problem z cisami nie wiem co z nimi jest nie tak odstają gałęzie jakby chciały się wyłamywać
Zastanawiam się czy to jakaś choroba?
Ogród Nety- moje marzenie 13:38, 24 wrz 2016

Do góry
I jeszcze druga strona:

Tu koło ma promień 3 metry i nie wiem czy nie za mało. W planie Toszki krawedź koła dochodziła do skraju skarpy (czyli jakby za rozplenice) i nie było już miejsca na nasadzenia. Nie wiem Toszko czy to było zamierzone, czy nie. Jeśli zamierzone, to poprawię.

Ten środek chyba jeszcze do poprawki. Szerokość rabaty w tym miejscu wychodzi 4 metry od płotu (tuje przy płocie)

I jeszcze prawa strona- zabrakło mi węży

Trzeba zacząć wszystko od początku 13:37, 24 wrz 2016

Do góry
Do raju daleko - u Ewy 13:29, 24 wrz 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Dzieje sie , a ogród pieknieje w oczach

Dzięki, Ewo, za miłe słowa

Moja rabata z hortensjowo-rododendronowa z obwódką begoniową

Połowa działki - czyli mam powoli dość 13:26, 24 wrz 2016

Do góry

Zapraszam na pierożki ---- z mięskiem ;d
Ogród KasiWB - część II 13:17, 24 wrz 2016

Do góry
Pozdrawiam Was serdecznie!
Ogród KasiWB - część II 13:16, 24 wrz 2016

Do góry
Jeszcze kilka fotek z sierpnia, bo jednak było ładniej

Działeczka Asi :) 13:15, 24 wrz 2016

Do góry
asiak napisał(a)
Ułożyłam z kostki wstępny zarys rabat, które zaproponowała Toszka

Toszko, może tak być, czy coś poprawić?

Asiu Twój wątek pędzi jak szalony
Będzie bardzo elegancko Jak przyjdą rośliny to dopiero będzie szał
Dobrze, że przystopowałaś, uspokoiłaś się troszkę z tym sadzeniem. Wiosna przyjdzie ani się nie obejrzysz i będziesz miała radochę jak nic!
Wśród brzóz i dębów 13:14, 24 wrz 2016

Do góry
Witaj Agatko,
to "bajkowe" zdjęcie robiłam w promieniach zachodzącego słońca, kiedy nad lasem gromadziły się ciemnogranatowe chmury. Kontrast spotęgował efekt. Mam jeszcze kilka takich zdjęć.

Dwa pierwsze zdjęcia pokazują długi na prawie 20 metrów i głęboki na dwa metry wykop, skąd poprzedni właściciel czerpał piasek. Była myśl, żeby zrobić tam staw, ale w domu bywają malutkie dzieci (chwila nieuwagi i nieszczęście gotowe), więc odstąpiliśmy od tego pomysłu. Postanowiłam jakoś inaczej ten teren zagospodarować. "Wyrzeźbiłam" w zboczach półeczki, i posadziłam płożące jałowce. Na razie są jeszcze małe, więc uzupełniłam wolne przestrzenie z konieczności tym co miałam "pod ręką", ale to tymczasowo. Mam nadzieję, że kiedyś jałowce rozrosną się na tyle, że pokryją zbocza mojego "wąwozu".
Ogród KasiWB - część II 13:11, 24 wrz 2016

Do góry
Ostatnie kwiaty róży Princess Alexandra of Kent - róża godna polecenia, kwitła niemal cały czas

Będzie chyba zupa dyniowa ) te dwie sztuki są naprawdę duże ) w zasadzie to pierwsze moje dynie w życiu z własnego ogródka ) czy powinnam już je odciąć? czy trzeba czekać? nie mam pojęcia.... )

Do raju daleko - u Ewy 13:10, 24 wrz 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Amrowce łądne.
Ale cała rabata hortki jeszcze ładniejsza!!
Ale cudny skrętnik. Suuper!

Skoro się podoba, to zdjęcia dzisiejsze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies