Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Gożdzikowa - wiejski ogród 15:38, 23 wrz 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Maxi kolor u Ciebie jesienią ślicznie

i jak tu nie kochać szałwi,za taki kolor?

Ogród Loczka 15:35, 23 wrz 2016

Do góry
ewelaa74 napisał(a)

Czyżby jesień????
pozdrawiam

No niestety.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 15:23, 23 wrz 2016

Do góry
Jeszcze 2 godziny i będę mogła pracować bez szarpaniny .. bez telefonów, skakania z tematu na temat i emailii w ilości strasznej... dawno nie cieszyłam się tak na weekend

Idę po skarpetki, bo zmarzłam w nogi... jest jesień Brrrrrr

Z Pszenicznej ... 15:15, 23 wrz 2016

Do góry
Jest jeszcze drugie miejsce z trawami, ale tam dopiero czekają w kolejce na wsadzenie. Ale już niedługo.

Początek łączki rozchodnikowej

Kolejne czekają na wsadzenie

a reszta w rozmnażalniku
Z Pszenicznej ... 15:07, 23 wrz 2016

Do góry
Trawy od frontu. Już jest lepiej w tym roku, ale to jeszcze nie to, muszę ze 2-3 lata jeszcze uzbroić się w cierpliwość.

Z Pszenicznej ... 15:05, 23 wrz 2016

Do góry
Trawy pokazują, że są też na rabacie ozdobą
na razie jeszcze małe bo jednoroczne, ale postarają sie w przyszłym roku

listki ML

M. Ballerina

M.Rot silber

I mało co widoczny Posejdon. Na razie cieniutki, podwiązany pomarańczową tasiemką by wiatr go nie złamał, ale będzie gigantyczny. Czekam, by się porządnie rozrósł.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:05, 23 wrz 2016

Do góry
Z mojego orzecha zamiast liści to spada kudłate coś

Z Pszenicznej ... 15:00, 23 wrz 2016

Do góry
Liatrie i jeżówki zostawiam, może przybędzie coś z wysiewu

Proso - 3 szt Prairie Sky niedługo się rozrośnie, będzie pięknym tłem dla rdestu Na razie współgra z werbeną

Lawendowy zawrót głowy 14:58, 23 wrz 2016

Do góry
ewelaa74 napisał(a)

Uroczo

i z klasą

Witaj Ewciu miło Cie goscic )))
Z Pszenicznej ... 14:57, 23 wrz 2016

Do góry
W niektórych miejscach w ogrodzie nieomal letnio
Naparstnice cały czas kwitną Reszta też sobie radzi

Bambusy 14:53, 23 wrz 2016

Do góry
Niewiele się dzieje na wątku więc wrzucę jakieś w miarę aktualne zdjęcia

ale te zdjęcia malutkie , szkoda że nie można dawać większych...
Lawendowy zawrót głowy 14:45, 23 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Pszczółko Rohany dla Ciebie ))tak jak pisałam kupiłąm za małe , powoli rosna i ciagle maja mszyce ale je kocham )

Piękne one...jak z ich tempem rozwoju po latach ? może wiesz, skoro zdecydowałaś ? czy tylko cięcie i cięcie...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:43, 23 wrz 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

zwisające wcale nie muszą zakrywać murku - wygoogluj sobie żagwin albo flox szydlasty na murku, duży wybór kolorów, wiosną kwitnie, potem flox tworzy zielone poduchy. W łagodne zimy u mnie jest zimozielony

Gosiu mam floxa- jako jedna z niewielu roślin, którą umiałam zidentyfikować:

Potwierdzam, że przerzedza się nieładnie i generalnie nie porywa mnie zupełnie. Może jak kwitnie jest urocza, ale później "o taka o"..

Irga:
i tu piszę do HAni, Nett i generalnie zwolenniczek tego pomysłu
Ja jej nie lubię. Z tego samego powodu, co nie mogę się przekonać do tawuł- kojarzą mi się z miejską zielenią

makadamia napisał(a)
Aniu, myślałam o tym. Ale typowe zwisające, czyli żagwiny, rogownica, lobelia to byliny i nie pasują do tego miejsca. Myślałam jeszcze np.: o liliowcach - one się nie przewieszają, ale ładnie by zwisały nad tym murkiem, ale rabata jest tyłem do słońca i drzewa zaraz ją ocienią, więc raczej nie.

No a jakieś trawy przy się nie przewieszały? Bo chyba bardziej do mnie efekt przewieszenia niż zasłonięcia przemawia...

Toszka napisał(a)

Myślę, że pomysł z brzozami jest dobry, bo będzie przedsmakiem brzóz za domem.

W plecach brzóz mamy ciemnozielone cisy,które ładnie się przyjęły i nie tak długo, a będzie całoroczna zielona ściana.

Lawendzie takie warunki nie będą przeszkadzać, dopóki będzie miała słonce...jednak to przyszłość za 7-10 lat. To będzie czas zmian w ogrodzie... na tym polega zabawa

Lawendę można połączyć ze stipą.

Będę bardzo zaskakująca, jak powiem, że to połączenie mi się podoba?

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Lawendę zostawić sobie na obsadzenia przytarasowe. Posadzić blisko murku irgi major(bezobsługowe). Między brzózkami żywotniki olbrzymie, rozplenice, miskanty, 2-3 berberysy orange rocket lub inny kolumnowy (nie żółtolistny bo go przypali), ze dwie kulki cisowe, cebulowe. Nic tam nie robisz poza wiosennym ścięciem traw i rozchodników. Może gdzieś wcisnąć jedną niedużą hortensję. Trawy i hortensja nawiązują do tej centralnej. całość się spina.

HAniu ja mam na samej półce ponad 60 sadzonek lawendy. To chyba za dużo jak na przytarasową? (a tak w ogóle, to która to?)
Żywotniki wyglądają jak tuje. Ja kocham tuje- inaczej. Do tej pory nie wierzę, że mam je dobrowolnie na okularowej....
Cała reszta roślinek (oprócz irgi) mi się bardzo podoba!

OlgaKol napisał(a)
Ja osobiście z irgą płożącą mam złe doświadczenie i nie polecam - miałam dwie i wrzuciłam - chwasty z niej wyrastały, których nie można było usunąć. Gałązki irgi wyrastają w podłoże i nie można i podnieść, co utrudnia usuwanie chwastów. Z płożących polecam natomiast jałowce (odmiany carpet) - nie wyrastają, łatwo je przyciąć i zapanować nad nimi.

Olga tez mam coś a'la irga- coś tam "chińskie". Ja to bardzo lubię- tzn. podoba mi się, ale problem który opisałaś znam dokładnie. Potwierdzam!
Jałowce...ja wysyłam tych Delikwentów do jałowcowego nieba. I znowu mam złe skojarzenie- skarpa, agro włóknina, wycięta dziura i w wyciętej dziurze jałowiec...
Lawendowy zawrót głowy 14:42, 23 wrz 2016

Do góry
ewelaa74 napisał(a)

Drążę temat dereni...muszę warzywnik oddzielić czymś od reszty ogrodu; Danusia sugerowała buki( zakupiłam i poszły w inne miejsce), teraz myślę o cisach tylko mam tak długo czekać ?? ale..czy dereń będzie dobrym tłem dla roślin typu trawy, lawenda, róże...hmm
Mirkowy ogród (początki) 14:40, 23 wrz 2016

Do góry
Mirka napisał(a)

Mirka napisał(a)
przepiekne, jak rozrosniete - ogromne
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:38, 23 wrz 2016

Do góry
cdn
Ogród pod lasem 14:38, 23 wrz 2016

Do góry
Pod Warszawą znalazłam;D

Połaziłam po ogrodzie, tak jesiennie się zrobiło...

Mirkowy ogród (początki) 14:38, 23 wrz 2016

Do góry
Mirka napisał(a)

kwitnace marcinki[astry] to znak zblizającej sie jesieni...
było u mnie kilka różnych kolorów,ale jakoś z nimi się rozstalam...i chyba zaczne żalować
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:36, 23 wrz 2016

Do góry
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:33, 23 wrz 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies