Hej, imienniczko
Troszku mnie nie było, a tu takie zmiany
Powaliła mnie na kolana ta fotka - prosto, elegancko z klasą. mistrzostwo
I znów mnie nachodzą myśli, by te moje zakole prostować...
Hortki, mimo że lezące, mają swój urok. Nie połamały się? To wstaną, jak obeschną Pamiętam, ze moje w zeszłym roku, jak deszcze obfite zapowiadali to przykrywałam folią Sąsiedzi się w głowy pukali ( i wcale im się nie dziwię teraz), jak mnie w akcji widzieli...
przesyłam trochę lepsze zdjęcie.
Co do żwirku, to nie był to mój pomysł. Kupiłem dom w tym roku.
Wczoraj:
+ oczyściłem częściowo rabatkę przy tarasie z liści, igieł i mchu
Dziś:
+ usuniete dwa drzewka wierzba japońska i jakiś mały iglak
+ usunięta uschnięta róża
+ dosadzona kolejna trawa w kolejnych ubytkach
+ oczyszczone miejsca pod tujami
+ dosadzona trawa w kolejnych miejscach z ubytkami
Moje spostrzeżenie odnośnie niebieskich hortensji.
Przede wszystkim odmiana jest ważna. Mam obok siebie dwa krzaki i jeden zawsze jest niebieski (nie zasilany żadnym nawozem!) a drugi corocznie różowy..
I pytanie. W tamtym roku kupiłam cztery krzaczki, malusie rehny vanille fraise, annabelle, you&me romance, expresion. Niestety w tym roku zakwitły tylko dwie. Wskazówki jakieś? coś robię źle? na dodatek nie wiem na pewno który krzak, jaka odmiana bo zgubione kartki z nazwami
W tej chwili kwiaty ma ta
przekwita jedna albo romance albo expresion, ciężko mi zidentyfikować.
A widzisz, to jest ten problem z naśladowaniem rabat ze zdjęć
Na tym zdjęciu nałożyły się na siebie dwie rabaty: Półksiężycowa i rondo- oddziela je 2-3 metry trawiastej ścieżki/ Półksiężycowa jest takim szerokim na 2-3 metry i długim na kilkanaście schodkiem. Na rondzie rosną gracilismusy- na zdjęciu robią zwiewne ciemnozielone tło. Na półksiężycowej zaczynając od dołu są azalie po prawej i szałwie omszone po lewej, potem wyżej grupa wrzosów, sosna górska odmiany Pumilo po prawej i świerk cięty w stożek. W środku widać kocimiętkę, bo patrząc na tę rabatę z drugiej strony mamy w jej okolicach różę pomarszczoną. Granice rabat widać tylko wiosną. Potem rośliny się rozlewają.
To zdjęcie z początków czerwca, widać kształt rabaty
To jest to samo miejsce widziane z drugiej strony- widać kamień, a na pierwszym planie kocimiętkę (czerwiec)Tło daje teraz szałwia
Bardzo łatwo i ten się rozrasta, ja ułamuję gałązkę wsadzam do wody, puszcza korzonki i potem do ziemi a 2 lata temu miałam o leciutkim różu jak znajdę zdjęcie to wstawię a u mnie codziennie pada, dziś od 19.00 i cały czas daje
Wszystko mnie boli, nie wiem jak jutro wstanę z łóżka, ale cel został osiągnięty
Wyplewiłam ugór przed domem, dokupiłam 6 hortensji, przygotowałam dołki i podłoże, posadziłam i obfociłam - oto mój pierwszy (poza szmaragdami) szpaler