Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Zana 22:56, 21 wrz 2016

Ojoj, a tu dywagacji różanych ciąg dalszy i nieustający. Nie znam się, nie pomogę, za skomplikowane to dla mnie. Wysokości, pokroje, kolory.... uuu ciężka robota. Trzymam zatem kciuki za różankowy sukces
Madzenka 06:46, 22 wrz 2016

anna_t napisał(a)

cześć Ursa
powiedz do ilu urósł juz u Ciebie Ascot? bo ja przyjmuję że 1,2 bedzie miał?
pomponelle planuje na środku różanki bo chyba zasluguje na miejsce centralne

oto moja lista róż na różance i wstępne moje przymiarki co gdzie..
Munstead Wood 0,7-1m wys
MariaTeresa 1m wys
Pashmina 0,6m wys
Baronessa 0,6m wys
Princess Aleksandra of Kent 0,7-1m wys
Louis Odier
The fairy
Swany
Hanne 06-0,8m wys
Ascot 0,7-1m wys
First Lady 1,5m wys
2 X Astrid Grafin von H cos tam 1,5m wys
William Shekspir 1,2m wys
Heidi Klum 0,4-0,6m wys pachnie!
Pastella 0,4-0,6m wys
Pomponella 0,8m wys

pomiedzy są rozplenice RedHead i stipa, w plecach miedzy obeliskami z Louis Odier trzcinnik Wanderbuch 5szt.
Williama Szekspira posadzilam trochę glębiej a obok ascota w tej samej linii planuję Heidi Klum
co sadzicie o tym planie?

Pastella zasłoni Heidi Klum - to róża niemal miniaturowa powinna rosną cna samym brzegu aby jej nic nie zaslonilo
Obawiam sie ze lewa strona bedzie zdecydowanie nizsza od prawej patrzac na aktualne rozmiary tych roz u mnie. Astrid wypuszcza max 1 M łodygi ale zapytaj Kasi z Ogrodu pod górke bo ma pełno Astrid jakie u niej duze rosna. Pomponella jest u mnie nizsza od Ascot (w tym roku Ascot dziwnie wybujała na 1,5 M a Pomponella nigdy u mnie nie przekroczyła 1 M
Ciekawa jestem opini innych posiadaczek tych roz
Filemon24 08:10, 22 wrz 2016

anna_t napisał(a)

na fotkach pink green jest rożowy a ten mój taki pudrowy o wiele jaśniejszy.
muszę go rozmnozyć koniecznie bo marzy mi się cały kwadrat w nim

włozyłam listki do ziemi ale nic się nie dzieje, po ilu dniach z listków się coś pojawia?

ja mam tego pink green i on ma właśnie taki jasny różowy kolor kwiatków zobaczymy jeszcze za rok porównamy do tego twojego
Ewik 08:37, 22 wrz 2016

U mnie pomponella w pierwszym sezonie ma 1,5m. Ja nadal jestem za zgrupowaniem po 2 3 z gatunku glownie jesli chodzi o wielkokwiatowe , one mają bardziej strzelisty pokrój i zginą. Parkowe pojedynczo.Rabata jest duża i szeroka że takie plamy koloru będą widoczne i bardziej uporzadkują przestrzeń.
anna_t 09:06, 22 wrz 2016

Madzenka napisał(a)

Pastella zasłoni Heidi Klum - to róża niemal miniaturowa powinna rosną cna samym brzegu aby jej nic nie zaslonilo
Obawiam sie ze lewa strona bedzie zdecydowanie nizsza od prawej patrzac na aktualne rozmiary tych roz u mnie. Astrid wypuszcza max 1 M łodygi ale zapytaj Kasi z Ogrodu pod górke bo ma pełno Astrid jakie u niej duze rosna. Pomponella jest u mnie nizsza od Ascot (w tym roku Ascot dziwnie wybujała na 1,5 M a Pomponella nigdy u mnie nie przekroczyła 1 M
Ciekawa jestem opini innych posiadaczek tych roz

właśnie to jest najgorsze, ustawiam według opisów z netu a w rzeczywistości rosną jak chcą..
Heidi zamienie z pastellą

zamysl jest taki zeby góra i prawa strona była wyzsza, patrze na nią z tarasu i wtedy plecami jest prawa strona a gdy patrzę z ogrodu to plecami jest dom i trzcinniki
anna_t 09:08, 22 wrz 2016

Ewik napisał(a)
U mnie pomponella w pierwszym sezonie ma 1,5m. Ja nadal jestem za zgrupowaniem po 2 3 z gatunku glownie jesli chodzi o wielkokwiatowe , one mają bardziej strzelisty pokrój i zginą. Parkowe pojedynczo.Rabata jest duża i szeroka że takie plamy koloru będą widoczne i bardziej uporzadkują przestrzeń.

czyli Astrid byś posadziła blisko siebie, w jakiej odległości?
tulucy 09:16, 22 wrz 2016

Ascot u mnie do brody mojej, a ja mam 1,60. Mariatheresia u mnie mniejsza, zbliżona do Baronesse. Zresztą ponoć B. jest sportem od M.
B. podają max 80, u mnie tyle nie poszła, M. do 90 max i też u mnie nie doszła o tego. Mogą być za różami typu Heidi (jeśli chodzi o wwysokość). Obie tak kole 60 cm w tym sezonie. Ale może dlatego, że po przeprowadzce wiosennej.
tulucy 09:27, 22 wrz 2016

anna_t napisał(a)

właśnie to jest najgorsze, ustawiam według opisów z netu a w rzeczywistości rosną jak chcą..

Mam Lavender Ice, miniatura to jest, pierwsze pędy miała normalne, potem wystrzeliła takim dwa razy wyższym

Ja sadzę za gęsto, ale taki mam zamysł, że mają się przenikać z czasem, busz ma być. Odległości mam od 50 cm między różami do metra - to już luz
Albo w ogóle wsadzam tuż obok siebie prawie że jeden dołek - ale to jak mam 2 takie same.

Tak czytam i widzę, że dużo kłopotu jest z Ascot.
makadamia 09:28, 22 wrz 2016

Aniu, widzę że było tu wspomniane o kwaterach.
Czy mogę przez to rozumieć, że rozważasz znowu pomysł podziału tej różanki na stopnie (kiedyś były planowane, nie doczytałam czemu z nich zrezygnowałaś)? Dopuszczasz możliwość totalnej przeróbki tej rabaty?
anna_t 09:37, 22 wrz 2016

tulucy napisał(a)
Ascot u mnie do brody mojej, a ja mam 1,60. Mariatheresia u mnie mniejsza, zbliżona do Baronesse. Zresztą ponoć B. jest sportem od M.
B. podają max 80, u mnie tyle nie poszła, M. do 90 max i też u mnie nie doszła o tego. Mogą być za różami typu Heidi (jeśli chodzi o wwysokość). Obie tak kole 60 cm w tym sezonie. Ale może dlatego, że po przeprowadzce wiosennej.

no wlasnie zauwazyłam że MT mała, teraz rośnie u mnie za baronesse i przyjmowałam że będzie ok 1,2m wys. przesadzę ją nizej bo u mnie nie urosła prawie wcale, kwitnie na bogato ale malutka