I jeszcze się nad jedną rzeczą zastanawiam. A gdyby tak dołożyć jeszcze jedną brzozę po lewej i więcej cisów lub duży krzak i na końcu po prawej stronie też jakiś duży krzak, to tego murka na środku niewiele zostanie widocznego. Gdyby coś z niego zwisało/przewieszało się,np irga, to może nie trzeba go całkiem zasłaniać?
Tak tylko się zastanawiam...
Miłej lektury !
Między warzywnikiem a ogrodem właściwym nie mam żywopłotu. Drugi półksiężyc i łukowata ścieżka z trawy są granicą. Na półksiężycu jest różanka z wysokimi różami, miskanty i hortensje. To dobry parawan. Ze względu na nasłonecznienie sad i warzywnik musiały być po północnej stronie (słońce od południa).
Każdy żywopłot wymaga pielęgnacji. Tuje trzeba otrzepywać, przycinać. Graby i buki tylko przycinać. Pielęgnacja nie jest szczególnie upierdliwa. Od strony sadu to bezproblemowa praca. Troszkę gorzej jest tam, gdzie żywopłot jest częścią rabat i trzeba się troszkę przeciskać. Całość prac to 3 razy do roku 2 godziny. Może 3. teraz robię to ręcznymi nożycami. Na liście zakupów są akumulatorowe nożyce do żywopłotu. Będzie szybciej. Lubię zmienność kolorów w ogrodzie. Tuje mi tej zmienności nie dają. Jako tło mam je tylko w okolicach furtki.
Wygląda to tak(od lewej ku prawej)
u mnie nalalo tyle wody z nieba, ze mam podwodna hodowle warzyw
wanna ma odprowadzenie i dziury ale nie wydolily. Musze na wiosne ja wybebeszyc i powiekszyc odplywy
No to temat cebulowych u mnie zamknięty na ten rok. Zrobiłam skok na kilka supermarketów i oto przedstawiam łupy:
Czy ja już tu gdzieś nie wspominałam, że nie przepadam za różowym? Więc nie rozumiem niektórych dokonanych przeze mnie wyborów.
po lewo białe to szpaler hortensji ok 10szt sadzone co metr
z tyłu za nimi pas miscantów chyba najlepsze byłyby gracilimusy (bo ML są za niskie z czasem nie widać ich zza hortensji)
przed hortkami rozchodniki te zwykłe najpiękniej się trzymają
przed rozchodniki kulki (mogą być nawet Danica, ile ich masz?) i bordowe żurawki
jasnozielone to aurea nana (ile masz sztuk?)
z tyłu za urea nana trzcinnik Karl Foesrter (szybko startuje i kwitnie)
pomiędzy mogą być jeżówki
ale fajnie z aurea wygląda też Red Baron (i z bukiem też świetnie się komponuje)
na obrzeżu tej rabaty można dać jakieś carexy (ice dance) lub zimozieloną bergenię
....popełniłam taki plan na półkę, bo spokoju mi ona nie daje. Z różnych, że tak profesjonalnie się wyrażę perspektyw...
Trzy drzewa, to brzozy Doorenbosy, trzy kulki na środku to buksy, z przod "łan lawendy", między brzozami jakieś trawy plus rozchodniki. No i cisy z obu stron półki, czyli również od ulicy...