Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Katarzyna13 14:48, 11 paź 2016

Kochani zerknijcie proszę na zdjęcie czy taki układ drzew będzie ok? Myślałam o 6 szt grujecznika. 3 szt po jednej stronie i trzy po drugiej stronie. Tylko nie wiem jak blisko siebie mogą rosnąć. Nie pamietam kto ale pisal ze ma posadzone co 1.5m i nie jest zbytnio tym faktem zadowolony. A chciałabym żeby jedno drzewko zachodziło na drugie.
Dodam że murek po prawej stronie ma 2.70 a po lewej 2.90.

Gardenarium napisał(a)

Jeśli masz taki zamysł aby drzewa na siebie zachodziły, to możesz tak zrobić. Odległośc będzie zależała od pokroju tego drzewa jaki zakupisz. Popatrz w szkółce i wtedy zastanów się.

Dziękuje za odpowiedź Danusiu.
Bardzo mi się podobają zachodzące na siebie korony drzew. Myślałam o grujecznikach. Tylko nie wiem jak drzewa poradzą sobie z biegiem lat. W jakiej bezpiecznej minimalnej odległości mogę je sadzić? Czy można je formować? I co można im w nóżki podsadzić co by w przyszłości ładnie wyglądało?
Pozdrawiam :*)
Gardenarium 15:53, 11 paź 2016

Miskanty w nogi.

Instagram Ogrodowiska
EwciaK 15:54, 11 paź 2016

Gardenarium napisał(a)

Nie za późno na przesadzenie jałowca.
Żurawki tak, jak namalowane.
Inne kule żółte Thuja 'Miriam' trzmieliny 'Emereld'n Gold formowane w kulę, berberysy żółte, Ilex crenata 'Golden Gem'.

Dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że uda mi się wykonać te zmiany do końca tygodnia.
Chciałabym jeszcze zapytać, być może jest to głupie pytanie, ale bardzo mnie zastanawia. Chciałabym na tej "przerabianej" rabacie posadzić tulipany, ale nie jest ona jeszcze skończona i na wiosnę chcę dosadzić roślinki. Jak mam zaznaczyć miejsce sadzenia cebul żeby ich nie uszkodzić? Jak Wy rozwiązujecie taki problem?
Gardenarium 15:55, 11 paź 2016

iwona1980 napisał(a)

Miłorzęby są piękne,raczej rarytasy w ogrodach.Trochę się boję, że sobie z nimi nie poradzę.
Mi by też zależało, żeby się zasłonić od sąsiada,ta rabata z rozanecznikami jest przy ogrodzeniu z sąsiadem. Sąsiadka ma tam sznurki na pranie,chciałabym żeby trochę to zasłonić.

No to trzeba było od razu opisywać uwarunkowania, a nie teraz. Miłorzęby za rzadkie korony mają na zasłanianie. Najlepiej wklej zdjęcie tego miejsca bo jak widzisz można doradzać w nieskończoność

Miłorzęby to nie rarytasy, normalne drzewa.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:03, 11 paź 2016

Wioletta napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź.Propozycja fajna,podoba mi się. Będę w tą stronę kombinować.
Pozdrawiam serdecznie.

Możesz jeszcze lekko pokombinować tu, poszerzyć tylko chyba tam jakaś oczyszczalnia jest i dekiel wystaje

Instagram Ogrodowiska
iwona1980 17:22, 11 paź 2016

No to wystawiam zdjęcie.
Proszę nie zwracać uwagi na ogrodzenie,będzie wymienione.

maciej 17:45, 11 paź 2016

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty pod tarasem i zmiany w rabacie z boku (teraz ma nieregularny kształt, ale bedzie wyprostowana ). Potrzebne jest coś wysokiego co nas osłoni. Myśleliśmy o trawach, nawet inauguracyjnie posadziliśmy dwie sztuki miskanta olbrzymiego. Teraz mamy wątpliwości czy nie za blisko tarasu. Prosimy o pomoc! Nasz taras nie jest na chwilę obecna w ogóle wykorzystywany, nie da się
maciej 17:45, 11 paź 2016

maciej 19:44, 11 paź 2016

tu myśleliśmy o trawach
BarteZ 20:45, 11 paź 2016

Te trawy to chyba jakiś akt rozpaczy i rozwiązanie krótkookresowe?

Pod płotem jest urodzaj drzewek, więc za kilka lat będzie ekstra zasłona.

Jeśli to ma być tylko na jakiś czas, jako osłona przed nienormalnymi sąsiadami, to może rozważycie drewniane ażurowe ogrodzenie (kratownicę) z gotowych modułów i na to jakieś szybkorosnące pnącze, które ładnie przebarwi się jesienią na pomarańczowo i czerwono. Kratownica rozsypie się akurat kiedy drzewka pod płotem podrosną

W mojej opinii totalnego laika trawa wiosną nie da osłony, bo będzie świeżo przycięta, więc 1/3 sezonu tarasowego zmarnowana, a kratownica, choćby z łysym pnączem, jest osłoną całoroczna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies