Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Droga do spełnienia 08:06, 10 maj 2018

Do góry
co do frontowej to
chyba zawilce posadzę "w kupie" a nie rzędem
między cisami , krajem będą evergoldy
hameln zostanie miskanty też
a jeżówki przesunę w dalszą część
jesienią posadzę cisy w miejsce lilli a lilie przesunę w przód
jakoś ogarnę
chyba
Droga do spełnienia 08:03, 10 maj 2018

Do góry
jolka napisał(a)
Heloł Wreszcie jesteś

Jako fanka szpalerów, pozachwycałam się szpalerem hortensjowym.
Na misz-maszach się nie znam, więc się nie wypowiem. Jedyne co mi się nasuwa w kwestii uporządkowania, to uzupełniłabym ekran z cisa pod płotem po całości, bez przerw na lilie (które przecież mogą rosnąć przed cisem, prezentując sezonowo swoją urodę).

A i białego łubina zazdaszczam Nie wiem co się z moim stało, że w tym roku taki marniutki

no tak też myślę żeby cisy tam wsadzić
może jesienią się uda
jak to zrobić żeby em nie zauwazył?
wczoraj kupiłam amanogawę i wiśnię nippońską ruby
dla ruby mam miejce
dla amanogawy myślę żeby ją wsadzić końcem tej rabaty frontowej
Droga do spełnienia 19:58, 09 maj 2018

Do góry
Heloł Wreszcie jesteś

Jako fanka szpalerów, pozachwycałam się szpalerem hortensjowym.
Na misz-maszach się nie znam, więc się nie wypowiem. Jedyne co mi się nasuwa w kwestii uporządkowania, to uzupełniłabym ekran z cisa pod płotem po całości, bez przerw na lilie (które przecież mogą rosnąć przed cisem, prezentując sezonowo swoją urodę).

A i białego łubina zazdaszczam Nie wiem co się z moim stało, że w tym roku taki marniutki
Droga do spełnienia 15:54, 09 maj 2018

Do góry
Dziewczyny
to suche na lewo to zbierająca się hameln
widać sadzonki buksa które są do wysadzenia do doniczek
krajem idzie trzmielina - żółta
za nią zawilce wiosenne
no i są jezówki bo to była rabata jezówkowo rozchodnikowa
widać miskanta graziella

pod płotem
ekran z cisa
lilie i znów ekran z cisa
na płocie powojniki
no i jezówki i orliki i czosnki
W cieniu - zacieniona 21:46, 08 maj 2018

Do góry
Lilie martagony...już pączkują.
Mój ogródek 19:18, 07 maj 2018

Do góry
GorAna napisał(a)
Patrycjo, pytałaś u mnie o derenia. Ja swoje przycinam tylko kosmetycznie, by wszystkie były tej samej wielkości. Wycinam im też te gałązki, które pokładają się po ziemi.
Piękna wiosna w Twoim ogrodzie, a na kwitnienie lilii będę wpadać
Pozdrawiam

Zapraszam na lilie

Ja chyba swojego zamordowałam, jeszcze nie widać listków
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:45, 07 maj 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Jaka ładna ta sina dal,bzy ich zapach powala

Zapisałam sobie Gobasia---- lilie .Posadziłam też 2 sztuki z tych wielkich zobaczę co będzie

dziś wietrznie ..to pachnie cudnie

Z wielkich tzn:z drzewiastych?...mam kilka,ale jak na razie tylko jedna jest naprawdę wielka
W samym słońcu 20:50, 06 maj 2018

Do góry
Patrz 100 brawo!

Poszukalam w necie. W miejsca gdzie spada snieg z dachu radza sadzic: hortensje bukietowe/drzewiaste poniewaz i tak je sie wiosna tnie, tawuły - ta sama argumentacja;
Trzmielina fortunea ktora jest zimozielona bo jest elastyczna.

Z bylin lawenda i hosty/funkie.
U mnie lawenda zawsze wymarza wiec brak mi doswiadczenia, ale funkie sa faktycznie zelazne i nic im nie straszne nawet deptanie zima/wiosna i kopanie psie.
Doradzaja tez liliowce i lilie.

Czyli masz calkiem duzy wybor nawet dosc ogrodowiskowy.
Wczesniej pisalas o jezowkach - na takiej narazonej na spadajacy snieg rabacie balabym sie je tam sadzic bo one lapia grzyba gdy jest wiosna za mokro i potrafia wygnic.

Tyle luxnych mysli.
Gożdzikowa - wiejski ogród 08:17, 06 maj 2018

Do góry
Jaka ładna ta sina dal,bzy ich zapach powala

Zapisałam sobie Gobasia---- lilie .Posadziłam też 2 sztuki z tych wielkich zobaczę co będzie
Mój ogródek 23:10, 05 maj 2018

Do góry
patrycja napisał(a)
Lilie

WOW!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:34, 05 maj 2018

Do góry
Dwa lata temu jesienią planowałam taką, czerwone lilie, pięciornik jakiś, liliowce ogniste, czerwone róże, rudbekia, generalnie plan był i ciut nie wypalił. Zobaczę, jak tam pójdzie w tym roku.
Podmiejski ogród Cataliny 21:11, 05 maj 2018

Do góry
A tak wygląda różanka, którą tworzę. Wyrasta odętka, bodziszki, orliki, lilie i szałwie. Mam tak niedobitki bukszpanów zebrane z ogrodu. Róże w kolorach od jasnego różu do bordo. Zamówiłam seslerię h., wsadzę ją jako przód rabaty. Z trawek są tu również carexy frosted curls.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:53, 05 maj 2018

Do góry
Twoje rabaty studiuję zawsze po kilka - naście razy... Rewelacja.

Mam pomarańczowe lilie przypadkiem kupione w L. I smolinosy na życzenie wyraźne m. Wpasowują się jakoś. Może i kuklik pomarańczowy by się wpasował trzeba sprawdzić
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:51, 05 maj 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Kukliki bardzo lubię. Akurat pomarańczowy mi nie pasuje i nie mam, ale inne tak, w sumie w 4 kolorach...

Kuklik i przypadkowe lilie są jedynymi pomarańczowymi akcentami w ogrodzie. Gdyby się uprzeć, to nie pasują zupełnie. Ale są takie wdzięczne...

Bez Palibin orliki i kuklik dodający smaczku

Na huśtawce miło płynie czas... 08:31, 05 maj 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Ślimole wprost uwielbiają hosty, szałwie, dalie, młode lilie, liście irysów...

Podsypałam troszeczkę niebieskich smakołyków pod wszystkie te roślinki - następnego dnia już było widać, ze działają...

Z wyżej wymienionych posiadam w swym inwentarzu jedynie hosty. Trzeba jednak wroga bacznie wypatrywać. Jak się te niebieskie przysmaki nazywają?
Na huśtawce miło płynie czas... 21:12, 04 maj 2018

Do góry
Ślimole wprost uwielbiają hosty, szałwie, dalie, młode lilie, liście irysów...

Podsypałam troszeczkę niebieskich smakołyków pod wszystkie te roślinki - następnego dnia już było widać, ze działają...
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:44, 04 maj 2018

Do góry
Jeśli moje dziecię nie oberwie wszystkich porzeczek w wersji zielonej, to może jeszcze coś w tym sezonie pojemy

I na poziomki juz przebiera nóżkami

Ogrodówki powoli się zapączkowują

Sadzone w kwietniu lilie - prawie wszystkie się pokazały z posadzonych poza martagonem - ale ponoć tak może byc

Mieczyki abisyńskie - kiedyś posadziłam i nic nie wyszło albo wyszły i nie kwitły - tym razem się dorodniejsze te liście wydają
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:54, 03 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Lilie rosną i kwiatuszki wiążąWiesz, że za pierona nie mogłam sobie przypomnieć skąd się wzięły Teraz już wiem

Fajnie że dały radę przezimować i że będą kwiatki, to mnie cieszy.
Ogród z łezką II 10:51, 03 maj 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Wykopywaliśmy rośliny z całej rabaty przyległej do tego cycusia, takiej kichy długiej, z agrestowej, z cycka nr1, z rogu koło pagody...wszystkie lilie z kichy wykopaliśmy i wkopaliśmy na nowo...na oba cycki...a było ich srylion, jak to Sebek mówi Nie przetrwały dwa berberysy, niestety, zwiędły. Przesadziliśmy azalię na cycku...po tej w ogóle nie widać, że ruszana była

Na środek cycusia potrzebuję jeszcze jedną azalię wielkokwiatową, bardzo mi się podobają. Musi być tam coś wyższego, bezpośrednio za ławką są dwa miskanty Droning Ingrid. Myślę, że będzie tam pasowała. W piątek pojadę kupić. Jeszcze kostka ułożona na słowo honoru i linię kroplującą trzeba położyć, ale to już pikuś. Ławeczkę będziemy zwężać i dokupię kulek, tych co teraz stoją obok ławki. Nie zdecydowałam się na rośliny w kamyczkach, znowu linia kroplująca...a i tak mam obawy czy przy dwóch elektrozaworach to wszystko da radę...
Mieliśmy kłopot z zamaskowaniem pokrywy do zaworów wodnych, ale M wymyślił proste rozwiązanie i jest w porządku. Jeszce mam dwa mniejsze zawory na cycusiu, teraz osłonięte doniczkami, też będą zamaskowane. Niedługo koniec!!!

Pierwsza z dwóch zeszłorocznych azalii zaczęła, pachnidełko jest

Tak czysto i wypieszczone, ze az w oczy razi. Kasiu przyjemnego siedzenia, pomysl i ławeczka bardzo dobry.
Ogród z łezką II 08:53, 03 maj 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Kasiu, robota wykonana wzorcowo Gratulacje dla wszystkich.
A dlaczego chcesz zwężać ławkę?

Cieszę się, że już to mamy za sobą
Jeszcze jedna paskudna robota nas czeka, ale to w sierpniu. Koło łezki muszę wykopać wzystkie lilie i zamienić je miejscami z jeżówkami, które rosną za nimi....tam też są setki cebul...

Bo ławka za masywna jest, mus jest.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies