Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Pomysł na ogród 12:20, 05 sie 2015

Do góry
Skula napisał(a)

mieli robić drogę i chodniki z kostki ....ale okazało się to bezczelną obietnicą wyborczą
bezczelną bo gmina wydała pieniądze na projekty i zezwolenia i po wyborach stwierdzili że nie mają kasy....

Krzysztof, może jeszcze nie pora się martwić?
Często tak jest, że gminy planują takie inwestycje jako wieloletnie, czyli w jednym roku planują środki na projekty, uzgodnienia, zezwolenia, a w następnym - na wykonanie. Skoro wydali już środki publiczne na projekt, to teraz powinni zrobić krok następny i w przyszłym roku (najdalej w kolejnym) zlecić wykonanie.
Bo pozwolenie na budowę ma ważność 3 lata.
Pytaliście w gminie, czy ten brak kasy na waszą ulicę dotyczy tylko tego roku, czy następnego też?
Bo ja bym to ustaliła, i jeśli nie mają tego w wieloletnim planie, to radzę ruszyć sąsiadów, radnego, zebrać podpisy pod wnioskiem o umieszczenie tego zadania w budżecie na 2016 r. I złożyć na dziennik do wójta. Trzeba działać szybko, bo wnioski do budżetu na kolejny rok to do połowy sierpnia (czasem do 20) można składać. Można w zasadzie i później, ale mogą powiedzieć, że już za późno
Kiedyś będzie tu ogród 00:18, 05 sie 2015

Do góry
U Mirki w wątku trwa dyskusja czym obsadzić lasek brzozowy. Ponieważ i u mnie te piękne drzewa zamieszkują, więc studiuję wpisy z ciekawością.

Prace ruszyły dzięki pomocy Asi/asiach (bardzo żałuję, że zamknęła wątek). Taki był projekt autorstwa Asi.

Ze względu na zmiany techniczne (brak mostku przez staw a jedynie pomost) musiałam lekko zmodernizować projekt. Wyszło mi coś takiego. (Góra północ, dół- południe itd)

Rabata łezkowa to będzie lasek brzozowy. Z tym, że rosną tu dwa gatunki brzozy- papierowa i brodawkowata. A właściwie trzy, bo przyplątała się jedna brzoza żółta.

Niestety wszystko to jeszcze maluchy i w zasadzie ich nie widać. Tak wygląda moja największa brzoza papierowa (po prawej klon strzępiastokory ma ok 1,6- 1,8m)

Brzozy brodawkowate- przy nich będzie ławeczka z widokiem na staw.

Czerwoną strzałeczką zaznaczyłam brzozę papierową- tak wyglądają te sadzone w tym roku. Nieduże 0k. 1,2m, ale urosną.

Naprzeciwko lasku brzozowego (po drugiej stronie ścieżki) będzie tzw. rabata trójkątna. Rys z zachowaniem stron świata.

Teraz tylko to obsadzić.
Mój ogród pod górkę... 20:46, 04 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dla tego zdjęcia warto było mieć projekt i nie tylko Wspaniale działasz.

Dziękuję Danusiu, cudny komplement Wiesz, że jeszcze dużo pracy przede mną, żeby było jak w projekcie, ale coś tam już widać
Mój ogród pod górkę... 19:41, 04 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Dla tego zdjęcia warto było mieć projekt i nie tylko Wspaniale działasz.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:45, 04 sie 2015

Do góry
iwonaal napisał(a)
Zgadzam się z Kasią, ten ogród jest ładny ale zimny. Wolę Twój z sercem.

Ha, ha, bo ja amatorsko, tam specjalista robił projekt i wykonywał wszystko, dlatego jest sensowny i nikt tam nie lata ciągle z roślinami po rabatach, hi, hi
Dzięki Iwonko
na nowo Sympatia zaczyna, byłoby lepiej, gdybym ją przycięła, ale nie dałam radę
kosmosy w takiej suszy żyją, dziw

wczorajsza orka, rozsadzanie carexów, bo za blisko już były, zabieranie ich z innych rabat, wywalanie żurawek, sadzenie anafalisu perłowego, w sumie 36 sztuk, a wygląda na razie śmiesznie
carexy skróciłam, bo mnie te końcówki wnerwiały, pątały się jak cholera

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:50, 04 sie 2015

Do góry
malkul napisał(a)

yes, chyba nawet kiedys to pisałam, my mamy akurat indywidualne u architekta projekt robiony ale wzorowany na projecie domy z wizją bo ten gotowy był za mały i nie wszytsko nam tam pasowało.

Mi też ten był za mały.ale widziałam ze ma druga wersje teraz.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:22, 04 sie 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Wlasnie mnie Gosiu olśniło ze domy z tej samej pracowni projektowej mamy

yes, chyba nawet kiedys to pisałam, my mamy akurat indywidualne u architekta projekt robiony ale wzorowany na projecie domy z wizją bo ten gotowy był za mały i nie wszytsko nam tam pasowało.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:12, 03 sie 2015

Do góry
Z ogromnym zainteresowaniem oglądam Twój ogród, tym bardziej że mamy podobną powierzchnię do ogarnięcia. No i myślę sobie, że Twój ogród jest teraz w prawdziwej budowie.
Bardzo podoba mi się Twój projekt, potrafię sobie wyobrazić, jak będzie kiedy wszystko dojrzeje i się rozrośnie. Jesteś bardzo konswekwentna w działaniu i bardzo dobrze zaczęłaś - od sadzenia szkieletu, czyli drzew i krzewów, które potrzebują najwięcej czasu. Ja taka mądra kiedyś nie byłam i skupiałam się za bardzo na kwiatkach.
Długi ogród może rzeczywiście kusić do podzielenia na części, ale sensowne to jest wtedy kiedy idziemy bardziej w kierunku formalnym. Twój ogród będzie naturalistyczny i bardzo dobrze, mało jest takich ogrodów. Tak patrzę na swój i myślę że nasadziłam tych bylin, róż i drzew, a jednak takie to jakieś zbyt poukładane się robi.
A na widok papierówek aż się uśmiecham. Po tej dziesięcioletniej, która zginęła mi dwa lata temu, z posadzonej w zeszłym roku miałam jedno małe jabłuszko.
System automatycznego nawadniania 02:25, 03 sie 2015

Do góry
Witam ponownie ale widze ze nie dodalem zdjecia do ostatniego postu, takze projekt dzialki wklejam tutaj.

System automatycznego nawadniania 02:11, 03 sie 2015

Do góry
Jestem tutaj nowy wiec na wstepie witam wszystkich forumowiczow!!!

Jestem na etapie zakladania ogrodu i to ze bedzie system automatycznego nawadniania zostalo juz postanowione ale teraz czeka mnie ta trudniejsza czesc zadania czyli skompletowania wszystkich informacji na ten temat, wybor producenta i oczywiscie wykonanie poprawnego projektu.

Co do informacji to chyba sie juz wystarczajaco naczytalem i jakas wiedze posiadlem. Dzieki tej wiedzy zaczerpnietej z wszych postow wiem ze system Gardeny to nie dokonca dobry wybor (a na poczatku kuniemu sie sklanialek). Na chwile obecna mysle ze zakupie system z firmy Rain Bird.

Natomiast jesli chodzi o projekt to mam tu pytanie. Z powodu iz od samego poczatku myslalem o Gardenie to juz sie z nimi skontaktowalem i wlasnie oni robia mi projekt nawadniania, i czy taki projekt wykonany pod ich urzadzenia da sie zaadoptowac pod innego producenta, chodzi mi tu przede wszystkim o ilosc zraszaczy na dana sekcje i o rozne wydajnosci zraszaczy.

Podsylam Projekt ogrodu i moze ktos bedzie tak uprzejmy i pomoze mi rozmiescic zraszacze. Dodam tylko ze szerokosc dzialki to 14,5-15m. a dlugosc to 55m.
Natomiast wydatek wody wynosi okolo 60 l/min.

Z gory dziekuje za wszelkie rady i pomoc.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:32, 02 sie 2015

Do góry
Ensata napisał(a)

Specjalnie zacytowałam, bo masz naprawdę piekny ogród. Nie tylko z ujęć pojedyńczych roslin, ale całosc. Ogród z silnym rysem indywidualności, lofciam takie. Ogród, który był mogła mieć przy domu

Machniom? Ja CI ogród, Ty mi dom?
Mogłabym to samo powiedzieć o architekturze Twego domu. A ogród Esanta u Ciebie a chwilę będzie zapierał dech w piersiach, tak ze będę musiała nowy dom wybudować
OD 5 lat ciągle coś zmieniam. Dzisiaj siedząc na trasie zastanawiała się co poza układem rabat i architekturą zostało z pierwotnego projektu.... Niedługo ostatnie zmiany , które zmienią znów projekt Myśle też o zmianie oczka wodnego i wiele lat trzeba bym mój pomysł wcieliła w życie. Bo wolę nowy dom wybudować i ogród niż coś zmieniać z architektury..... Co 7 lat się przeprowadzam... a tu mieszkam juz 5 lat
Nawadnianie Toro 17:24, 02 sie 2015

Do góry
Sugestie są takie, że jest to całkiem niedobry projekt nawadniania, nic nie podleje, jedynie środek trawnika.
Nie tak powinny być rozmieszczone zraszacze. Za mało kolego.

Czy stayczne czy rotacyjne zależy jakie wymiary ma trawnik. Wtedy dobierasz zasięgi, po co rotacyjne skoro będą lały po domu i sąsiadach??
Nawadnianie Toro 17:17, 02 sie 2015

Do góry
I projekt.
Nawadnianie Toro 17:16, 02 sie 2015

Do góry

Czesc,
Chciałbym założyć nawodnienie, padło na firmę Toro, na zdjęciu możecie zobaczyć projekt ogrodu i wyrysowane okręgi, wizualnie próbowałem sobie zrobić zasięgi, w rzeczywistości wychodzi podobnie.
Natomiast chce zrobić aby każdy cm trawnika była podlewany, nie przelewany, mam tam kilka miejsc wogóle nie podlewanych a kilka przelewanych, zakładają sie ponad 1/5m.
Myślałem zrobić to tylko na zraszaczach rotacyjnych, ale widze że tak nie da rady.
Może jakieś sugestie?

Pozdrawiam
Czasem słońce czasem deszcz 18:21, 31 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Ja też nie mam takiego daru, dlatego mam projekt. A i tak moje chciejstwa cały czas się ujawniają z marnym czasami skutkiem. Na pocieszenie powiem Ci, że nawet moje wymyślone donice są straszne i ich nie pokazuję

Co co co?? Jakie donice? Ja chce zobaczyć plisss
Czasem słońce czasem deszcz 17:57, 31 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

a wiesz na czym polega ten kryzys, chyba nie z tego że mam kompleks gorszego ogrodu, tylko z tego że nie czuję tego komponowania roślin, nie mam swoich pomysłów, potrzebuję gotowców, nie mam tego w głowie a chciałabym...
poza tym kończy mi się przestrzeń, a gdzie jeszcze dać róże, więcej traw,a może małe oczko, warzywnik dla liliputów, na nic nie mam miejsca...

Ja też nie mam takiego daru, dlatego mam projekt. A i tak moje chciejstwa cały czas się ujawniają z marnym czasami skutkiem. Na pocieszenie powiem Ci, że nawet moje wymyślone donice są straszne i ich nie pokazuję
W Gąszczu u Tess 12:06, 31 lip 2015

Do góry
Teresko i dziewczyny, jesli bedziecie mialy chec potem zajrzec do mnie to wrzucilam teraz wstepny projekt mojego frontu.

Licze na jakies uwagi, bo moze zle to sobie wyobrazam albo czegos nie wzielam pod uwage...

Co z tym ogródeczkiem począć 18:49, 30 lip 2015

Do góry

rzulieta napisał(a)
Ufff ale tego wyszło biedne te nasze eMusie

Mojemu to ja na prawdę szczerze współczuję

Juzia napisał(a)

Elewacja!

Jak zrobią elewację, to będziesz mogła zrobić przedogródek od nowa....a w tym czasie Żon Twój będzie kładł kostkę albo robił płotek

Juzia obawiam się że Emuś nie będzie tego zdania

Poza tym mam rozpoczęta pewną mała budowę ,musimy doprowadzić tam prąd ,prąd musi byc kopany przez całe podwórko .
Myślę więc że Emuś myśli upiec dwie pieczenie na jednym ogniu .
I chyba bym się z nim wyjątowo zgodziła .

Elewacja by sie odwlekła raptem do wiosny ,na zrobienie przedogródka pora w sam raz .
Szykuj już projekt
Bardzo proszę o pomoc w zaprojektowaniu przedogródka 15:45, 30 lip 2015

Do góry
A co, zamówiłaś projekt u Danusi? Fajnie.
1,2,3,ogród... START! 13:02, 30 lip 2015

Do góry
Witam w moim ogrodzie. Ogród powstał 5 lat temu, zamiary były wcześniej, tylko czasu brak... Dlatego będąc w ciąży (więcej czasu) zrobiłam projekt kształtu rabat, a potem z półrocznym dzieckiem w wózku zaczęłam wcielać plany w życie.
Po wyznaczeniu rabat nadszedł czas na rośliny. Nasadzenia były gęste, bo plan był taki, że część roślin wypadnie, a część pójdzie do usunięcia.
Po 5 latach wypadły 3 rośliny (klon palmowy, sosna czarna Nana i thuja Teddy) i na razie nic nie usunęłam. Ale czas zacząć...
Tak wyglądały początki, chwasty już zaczęły odrastać, więc szybko przystąpiliśmy z Mężem do działania

Trawy sadziłam w donicach, by za bardzo się nie panoszyły

Z piaskowca powstały schody i zarazem namiastka ogrodu skalnego

Całość

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies