Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 00:18, 05 sie 2015

U Mirki w wątku trwa dyskusja czym obsadzić lasek brzozowy. Ponieważ i u mnie te piękne drzewa zamieszkują, więc studiuję wpisy z ciekawością.

Prace ruszyły dzięki pomocy Asi/asiach (bardzo żałuję, że zamknęła wątek). Taki był projekt autorstwa Asi.

Ze względu na zmiany techniczne (brak mostku przez staw a jedynie pomost) musiałam lekko zmodernizować projekt. Wyszło mi coś takiego. (Góra północ, dół- południe itd)

Rabata łezkowa to będzie lasek brzozowy. Z tym, że rosną tu dwa gatunki brzozy- papierowa i brodawkowata. A właściwie trzy, bo przyplątała się jedna brzoza żółta.

Niestety wszystko to jeszcze maluchy i w zasadzie ich nie widać. Tak wygląda moja największa brzoza papierowa (po prawej klon strzępiastokory ma ok 1,6- 1,8m)

Brzozy brodawkowate- przy nich będzie ławeczka z widokiem na staw.

Czerwoną strzałeczką zaznaczyłam brzozę papierową- tak wyglądają te sadzone w tym roku. Nieduże 0k. 1,2m, ale urosną.

Naprzeciwko lasku brzozowego (po drugiej stronie ścieżki) będzie tzw. rabata trójkątna. Rys z zachowaniem stron świata.

Teraz tylko to obsadzić.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 00:26, 05 sie 2015

Jak myślicie czy Miscanthus sinensis 'Blütenwunder' będzie pasował do brzóz?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Malgosik 10:54, 05 sie 2015

ja nie znam tego miskanta
ale miskanty chyba ogólnie powinny pasować
i inne trawy
anka_ 23:37, 07 sie 2015

Wiesz Gosiu tak się zastanawiałam, bo on taki dość masywny na zdjęciach. Problem w tym, że na żywo nie widziałam dorosłej sztuki. Moje to jeszcze maluchy.

Susza, susza, susza.... Takiej masakry to jeszcze nie było. Padają byliny (poza lawendą- tej się podoba ten ukrop), róże, berberysy, hortensje.... Ale najgorzej bo zaczynają padać drzewa. U mnie większość to młode nasadzenia i nie dają rady. A wody do podlewania brak- ledwo starcza na tunel i donice. Aż żal patrzeć....

Do tego mój Pan Koparkowy stwierdził, że przyjedzie jak się ochłodzi, bo nie wyrabia. Nie dziwię mu się absolutnie, co nie zmienia faktu że cała robota u mnie przez to stoi.

Żeby było zabawnie sarny też poczuły gorąco i zrobiły sobie basen w moim stawie. I poczęstują się czymś przy okazji.... Bardzo smakowały im buraczki. Dzisiaj na talerz poszedł cis i świerk serbski.

RAAATTTUUUNNNKKKUUU ! Ja chcę chłodu i deszczu.
07_Rene 14:48, 10 sie 2015

Ciekawy masz projekt
Pod brzozami to ładnie też hortensje wyglądają. Widziałaś w Wilczej Górze?
Karol99 14:53, 10 sie 2015

Ja mam pod brzozami wrzosy i wydmuchrzyce piaskową- ladnie kontrastuje z bialymi pniami brzozy.
Malgosik 22:20, 10 sie 2015

anka_ napisał(a)
Wiesz Gosiu tak się zastanawiałam, bo on taki dość masywny na zdjęciach. Problem w tym, że na żywo nie widziałam dorosłej sztuki. Moje to jeszcze maluchy.

Susza, susza, susza.... Takiej masakry to jeszcze nie było. Padają byliny (poza lawendą- tej się podoba ten ukrop), róże, berberysy, hortensje.... Ale najgorzej bo zaczynają padać drzewa. U mnie większość to młode nasadzenia i nie dają rady. A wody do podlewania brak- ledwo starcza na tunel i donice. Aż żal patrzeć....

Do tego mój Pan Koparkowy stwierdził, że przyjedzie jak się ochłodzi, bo nie wyrabia. Nie dziwię mu się absolutnie, co nie zmienia faktu że cała robota u mnie przez to stoi.

Żeby było zabawnie sarny też poczuły gorąco i zrobiły sobie basen w moim stawie. I poczęstują się czymś przy okazji.... Bardzo smakowały im buraczki. Dzisiaj na talerz poszedł cis i świerk serbski.

RAAATTTUUUNNNKKKUUU ! Ja chcę chłodu i deszczu.

brzmi tragicznie
ja mam wodę w studni i podlewam
ale chyba lepiej robić nowe nasadzenie jesienią
lepiej się rośliny ukorzenią i łatwiej im będzie latem
nie ma żadnej możliwości podlewania?
ze stawu pociągnąć?
Marga 23:35, 10 sie 2015

Oj Aniu! biedne te Twoje rośliny. Nie dość, że susza to jeszcze są zżerane przez dziką zwierzynę!
Łączę się z Tobą w wołaniu o deszcz.
anka_ 14:55, 11 sie 2015

07_Rene napisał(a)
Ciekawy masz projekt
Pod brzozami to ładnie też hortensje wyglądają. Widziałaś w Wilczej Górze?

Co do projektu to gdyby nie pomoc Asi dalej stałabym w miejscu. Zupełnie nie wiedziałam jak ogarnąć taki teren. Teraz tylko trzeba dopasować roślinki.
Wilczą oczywiście widziałam, marzanie.

Karol99 napisał(a)
Ja mam pod brzozami wrzosy i wydmuchrzyce piaskową- ladnie kontrastuje z bialymi pniami brzozy.

Karolu zmieniłeś awatarek! Fajny fryz.
Wrzosy może, ale wydmuchrzyca zdecydowanie odpada. Masz oczywiście rację, że ładnie wygląda. U ciebie na rabatach widoczna z daleka. Ale powiedziałam sobie, że już żadnej rośliny ekspansywnej świadomie do ogrodu nie wpuszczę. Dosyć już mam kłopotów. Ale mam Schizachyrium scoparium 'The Blues', też niebieska i ładnie się przebarwia.

Malgosik napisał(a)

brzmi tragicznie
ja mam wodę w studni i podlewam
ale chyba lepiej robić nowe nasadzenie jesienią
lepiej się rośliny ukorzenią i łatwiej im będzie latem
nie ma żadnej możliwości podlewania?
ze stawu pociągnąć?

Gosiu nie ukrywam, że fajnie nie jest. Też oczywiście podlewamy, ale nie jestem w stanie podlać wszystkiego. Priorytet to tunel i donice. Studnia wyschła (pierwszy raz w historii odkąd jest) a wodociągi od popołudnia obniżają ciśnienie wody, tak że w zasadzie nie da się podlewać.
Ale wiesz Gosiu, moja Grazielle ruszyła i nawet dogoniła werbenę.

Marga napisał(a)

Łączę się z Tobą w wołaniu o deszcz.

To już dużo nas tych wołających na forum.

anka_ 17:39, 12 sie 2015

Salwinia pływająca- chyba jej się spodobało u mnie.

Cały staw wokoło ze śladami racic.

Kalina Compactum cała w koralach.

Britt Marie Crawford- kwitnie, choć liście leżą. Dzisiaj nadprogramowo dostanie konewkę wody.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies