Przywrotnik to bylina, która zawsze kojarzy mi się z tym, że rośnie w ekstremalnych warunkach. Łatwo się rozsiewa i wyrasta między płytami czy na murkach oporowych. U mnie w ogrodzie też znalazła swoje miejsce i liczę na to, że będą wyglądać jak te angielskie
Hej Sebek,
jestem na forum od niedawna i widzę Twój ogród pierwszy raz,
muszę przyznać, że masz prześliczy ogód!!! Super zadbany a roślin cała masa - cudo!
Zazdroszczę
Napisz mi proszę czy tam gdzie rosną Ci hosty pod żwirkiem nasz rozłożoną agrowłókninę?
Ja ostatnio (wczoraj) przeczytałam post na temat agrowłóknin i jestem przerażona,
bo ja jakiś czas temu rozłożyłam od wszystkimi moimi tujami tą matę a na nią kamień rzeczny
a teraz niesamowicie załuję, bo nie wiedziałam, że robi ta agrowłóknina tyle szkody.
MagduśIrenko... jestem absolutnie bądź mówiąc słowami poety "ewentualnie" )) zakręcona ... szykuje nas do wyjazdu ... krótko ... blisko za to mega przyjacielsko i wspaniale ... na kilka dni Kraków zamieni mi się w raj ... spotykamy się przyjaciółmi ... a że są z bardzo daleka to spotkanie "roczne" więc ważne ... nie mamy ani chwili do stracenia
moje kanny te przy tarasie od swego początku rozwijające się w słoneczku szaleją ... mają po 180cm )) ... i wypuszczają kwiat za kwiatem ... jestem tak zachwycona jak zdziwiona bo jeszcze w kwietniu wtykając do ziemi coś na podobieństwo wysuszonego korzenia miałam poważne wątpliwości czy z tego cokolwiek wyrośnie
błędem było, że 8 sztuk wetknęłam na terenie gdzie jest cień przez większą część dnia ... ewakuowałam je teraz tuż przy ogrodzeniu osadzając ... w słoneczku i odbijają ... a miały właśnie po 60 - 80 cm ... zdecydowanie kanny to mój sukcesik botaniczny ... no i lawenda ...
kochane oczywiście, że zaglądam ... jestem ale mam sporo zajęć i brak aparatu (Nieletnia) ... obiecuje wrócić bardziej przygotowana
Magda te linki do ogródeczka hotensjowo-trawiastego obłędne ...
Irenko wiem o klapie lotniczej ... masz już plan B? ... musisz mieć ... serniczek będzie ... ciumkamy a ... i zabierz Madzika ...
bo Sebek jak czytam przyjedzie sam i to dosłownie ... no to nas kolega przewiezie chyba ...
nie patrzeć na brak trawy ... będzie ... ... buźka
No to jak nie chcesz to nie zdejmuj Ale jak chcesz to możesz pod nią zajrzeć czy korzenie nie leżą na ziemi - wtedy niestety lepiej się jej pozbyj.
Tak też zrobię, w każdym razie będę teraz czujna , bo mi się do tej pory wydawało, że tam pod tą matą to roślinki mają super. woda tak szybko nie odparowuje, nawet jak coś dosadzam i odkrywam to ta ziemia pod nią taka fajna jest, nie wyschnięta, ale tez nie jakaś mokra strasznie.
GabiK po święcie róż dowiedziałam się o tych busikach ... ale mam taki plan ... tylko nie wiem jeszcze kiedy co i jak ... pewnie z drzewem mnie pan nie wpuści ... ale żeby Was odwiedzić to połączenie jest super ... bo tanim samolotem z OLT już nie polecę Evchen ... tak jak Ewa napisała... trzy gatunki a taki efekt
Danuś - zobaczę po przycięciu pęcherznicy jaki będzie - jak coś to przesadzę - mam jeszcze ziemię do iglaków
Anieszko - dzięki - a o dalię się przypomnij, bo dużo jej już będę miał
Evciu - dziękuję - skomponowane to dobrze to nie jest, bo jak widzisz muszę przesadzać
Magda - bo co Ty? a ja myślę o wykarczowaniu Ale chyba mam na nią plan....
Teresko - również dziękuję
Anitko - o tych chwastach to coś wiem - jak wyplewiłem bylinówkę to trzy wiadra mi się nazbierały
Sebciu... przesadzanie to sama rozkosz, no chyba, że w grę wchodzą duże drzewa Lubię w ogrodzie właśnie to, że jest zmienny - możemy do dowolnie malować - kolorami, pokrojem liści, wysokością roślin... I uczymy się go ciągle... Ciągle na nowo Bo ogród zmienia się razem z nami
Danusiu, ja z innym pytaniem, ale nie wiem gdzie je umieścić - czy robić osobny wątek, czy mogę zapytać Ciebie tutaj?... W razie czego bardzo proszę o przeniesienie pytania w odpowiednie miejsce
Kupiliśmy tuje kolumnowe na żywopłot, chciałabym żeby był gęsty, zwarty. Źródła podają, że należy je sadzić co 60-70mm... wydaje mi się, że to trochę za duże odległości, ale może się mylę?.. Czytałam z kolei, żeby nie sadzić za ciasno, bo zdziczeją...
Jaki odstęp zachować pomiędzy roślinami, żeby żywopłot był zwarty, a wygląd roślin na tym nie ucierpiał?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Jeśli to tuje Smaragd to 60 cm to jest dobra odległość
Bardzo fajne spotkanie - ale to tło - tj. ogród- przepięknie masz Madziu!!!
Sebek dzięki ... chce dokończyć rabatkę przy studni ... szukam drzewka i moje h.lime , co ma być taka duża jak u Danusi i Anuli , chyba nią nie jest ... i teraz zastanawiam się czy ją zostawić czy oddać w dobre ręce a kupić tą co chciałam
Zooooostaw - skoro chcesz mieć więcej hortnesji u siebie to dokup limelighty i po problemie
Bardzo fajne spotkanie - ale to tło - tj. ogród- przepięknie masz Madziu!!!
Sebek dzięki ... chce dokończyć rabatkę przy studni ... szukam drzewka i moje h.lime , co ma być taka duża jak u Danusi i Anuli , chyba nią nie jest ... i teraz zastanawiam się czy ją zostawić czy oddać w dobre ręce a kupić tą co chciałam