Można było lepiej wygrabić, ale nie widzę tutaj powodu do robienia od nowa. Daj nasiona (czy już dosiewałeś?) nawóz, nawóz. nawóz, dobrze podlewaj i za dwa tygodnie będzie nie do poznania.
Woda, woda, woda.
Ja bym poprawiła ziemią, dała nasion, nawóz (równomiernie rozsypać, nie w placki) i dużo wody.
Zbiorowo dziękuję za miłe wpisy
Właśnie WYPOCZYWAM nad Bałtykiem.
Nallar -Między zieloną a czerwoną galaretką jest serek waniliowy połączony z galaretką cytrynową ( Mniej niż szklanka wrzątku, w tym rozpuszczam całą galaretkę. Gdy już tężeje dodaję niepełną szklankę serka, razem zmiksować)
Ze zdjęcia nie za bardzo widać, wysil się i zrób jakieś inne, podejrzewam, że to migdałek trójklapowy, kwitnie na różowo wiosną??
Nie rób pod drzewkami takich kółeczek z palisadką i białym żwirkiem, to niegustowne jest, można powiedzieć "wiocha" tak się nie robi, a przynajmniej nie w ładnych ogrodach Mówię to z całą odpowiedzialnością i nie masz się obrazić a wziąć do serca.
Biały żwirek to do akwarium, albo na cmentarz, nie do ogrodu.
regeneracja z opisu dobrze wygląda, nie wiem tylko jak wzejdzie, wtedy się okaże.
Generalna rada, naćkane jest, pomiędzy roślinami trawnik, od płotu trawnik, a tak nie powinno być,. a ni ten trawnik am warunki, ani koszenie wygodne. Wytycz rabaty, zdejmij z nich trawnik i nasadź roślin żeby tworzyły kompozycje, a nie był to przypadkowy zbiór roślin, równie przypadkowo posadzonych.
To na razie tyle mądrości ogrodniczch, lecę sadzić ogród
To chyba kalina, można pomóc podlewaniem, wyściółkowaniem kompostem, albo garść Azofoski rozgrzebać z ziemią i podlać, wyściółkować. Podlewać wodą.
Świerki wywalić. To ogromne drzewa a nie pipki do sadzenia w półmetrowej szczelinie. Mają przędziorki i żaden nawóz im nie pomoże. Potrzebują miejsca, przestrzeni.
Chyba że to odmiana 'Glauca Globosa" - wtedy na słońcu powinny być, a nie tam.
Pierwsze zdjęcie - to cis i stożkowy świerk Conica. Conica zmarnieje, poza tym atakują go przędziorki, wywal ten iglak, nie warto, zapewne jest już od strony cisa goły jak święty turecki i się nie zabuduje. A cis ładny, może coś jeszcze być z niego. Np. kula. Ma zadatki na kulę.
Drugie zdjęcie, coś na pniu wierzba Hakuro Nishiki - do wywalenia.
Następnie rośnie tuja kulista chyba Danica. Jak dbać? Tak jak o iglaki, powinna mieć podłoże lekko kwaśne (Conitorf), podlewanie, ściólkowanie korą sosnową, czasem Pinivit dolistnie.
Tuja Smaragd, wykop je stamtąd, bo nie mają szans w tej gęstwinie, poza tym wszystko jest tam posadzone bez ładu i składu, jhak "spadło" tak posadzone. Rabatę stwórz pod płotem a trawnik w stronę ulicy. Wytnij trawnik na rabacie, uprościsz sobie koszenie, a rabatę wyściółkuj, ale najpierw ją przerób.
Małe krzewy ciemny i jasny to trzmieliny Fortunego - cenne, zimozielone krzewy, warto je choćby puścić na słup, będzie się pięła ta żółte trzmielina i ozdobi brzydki słup.
Trawę zbyt nikso koszoną da się wyprowadzić, trzeba podnawozić i podlewać obficie i potem skosić wyżej.
Chwasty w kostce albo wyrywasz ręcznie, albo polewasz wrzątkiem z czajnika, albo opryskujesz octem, albo herbicydem. Tylko nie wdepnij w plamę po herbicydzie i wleź w trawnik, bo na bank, będziesz miał w trawniku łyse placki o kształcie twoich butów
Giardina 2 pąki ma. Trudno mi uwierzyć, że z takiego maleństwa będzie 3 metrowa róża.
Bernstein ładnie kolorów nabrała. Ta rabata do lekkiego liftingu jeszcze. Jeden z przetaczników pójdzie za bursztynową różę a lilie lekko w lewo. Sadziec ma z 80 cm. W ubiegłym roku mizerota ledwo od ziemi.
I taką lobelię odkryłam na miejsca słoneczne o dziwo. Nazywa się F1 fan Pink
Iwonko dopiero dziś znalazłam chwilkę na forum,wczoraj wieczorem był Pan od mebli kuchennych i zrobił mi taki mętlik w głowie,że już sama nie wiem czego chcę. Jak byś miała czas i ochotę to zobacz jak to wygląda rabata i ciurkadełko wg mnie nie idzie tego połączyć z rabatą. Myślałam aby zostawic taką wyspę obsadzoną trawą i kulkami ??
Rabata wzdłuż szmaragdów jeszcze nie jest do końca zagospodarowana dopiero się tworzy,przy tarasie są już nasadzenia