Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 21:12, 13 wrz 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
To jest hibiskus z tej samej rodziny co u Zbyszka. Tylko on ma kolor kwiatów na swoim krzewie fiolet, a drugi krzew biały ale o innym środku. Edytka też ma ketmioe białą, ale kwiat pojedyńczy.

Violetko, ten hibiskus, cośmy widzieli w Hotulusie jest innej odmiany. I chyba takie sadzonki ma mieć Boguś, i ja sie piszę na te wielkoludy.

A jeszcze jest inny hibiskus tzw róża chińska, ten to tylo w domu można mieć.

Haniu wiem ze sie piszesz na te wielkoludy,ale zapomniałaś ze na Bogusia trzeba brac poprawke,ja sama nie wiem co to bedzie a co dopiero Bogus hi hi
zobaczył w Hortulusie tego olbrzyma a nie wiedział ze jest gro innych odmian,więc olśniłam go i zwątpił
ale zobaczymy co to za gagatek o ile przezimuja sadzonki,kminie cały czas jak je ocieplić na zimę hm....
Ogrodowe skarby 21:12, 13 wrz 2016

Do góry

Moja działka na Dębowym Lesie 21:10, 13 wrz 2016

Do góry
Jana napisał(a)
kolorowo jak lubię miłej podróży, też czekam na fotki

Wróciłam o 2 w nocy ze Szkocji...Rano do pracy juz...laba się skończyła.
Ale piekne widoki i wspomnienia we mnie żyją
W ogrodzie w Glasgow tez byłam

wiewiórki tam nawet inne

Podwórkowa rehabilitacja 21:07, 13 wrz 2016

Do góry
Jolu, Basiu, Renatko, Aniu, Magdo uśmiecham się do Was szeroko widać?
Aniu do Skierniewic nie jadę
Macham hortensją Bobo i idę do Was

Hortensjada 21:05, 13 wrz 2016

Do góry
I jeszcze prośba o pomoc, w szkółce rzucił mi się w oczy piękny berberys ( miniaturka), oznaczony jako Bonanza Gold a on jest pięknie wybarwiony na czerwono- jesienna szata? Mam złociste berberysy ale żaden nie przebarwia się w ten sposób, nie kryję, że cieszyłabym się gdyby był taki cały rok, jeśli ktoś ma doświadczenie z tą odmianą ( a może to jednak coś innego) bardzo proszę o wpis
Pan Maluśkiewicz 21:02, 13 wrz 2016

Do góry
Mixtoorka napisał(a)

Bardzo fajnie, jak dla mnie bajka
Znowu na wsi 21:01, 13 wrz 2016

Do góry
Joku napisał(a)
Powąchałam dzisiaj moją barbulę (Ania pisała że jej okaz pachnie). Moja niestety nie

Jak ślicznie wybarwione listki. Wyobraź sobie, ze o istnieniu rosliny o nazwie barbula dowiedziałam się dopiero w minionym tygodniu Gdy zobaczyłam ją w ogrodniczym, wyszłam z trzema krzaczkami. Moja ma liscie jakby z siwym nalotem podobnie do koloru lisci lawendy. Doczytałam, ze lubi przemarzac. Boję się, że nie przezimuje. Przygotowujesz swoja jakos do zimy. Przycinasz, formujesz?
Ogrodowe skarby 21:00, 13 wrz 2016

Do góry
Budleja jeszcze kwitnie a motylki korzystają
Hortensjada 20:58, 13 wrz 2016

Do góry
Teraz z "innej beczki"- Iwonka wspomniała o kupnie Hayes Starburst więc ja też coś o niej powiem.
Kwiatostany piękne, niepowtarzalne, ale jest jedna bardzo poważna wada - wiotkie pędy. Moja Hayes od samego początku ma duże talerzowate kwiatostany, które w pewnym momencie po prostu kładą główki w dół, najczęściej kończy się to złamaniem pędu mimo, że jest obwiązana jak baleron. Widziałam na Ogrdowisku kilka egzemplarzy tej odmiany o wyraźnie drobniejszych kwiatach i wygląda to zdecydowanie korzystniej ( jestem zainteresowana sadzonkami ), pokładanie ma wtedy swój urok, na dowód fotka z Wojsławic, szkoda tylko, że trochę z daleka

Moja wygląda tak

Moja działka na Dębowym Lesie 20:53, 13 wrz 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Też mam róże rosarium u..., łapie u mnie mączniaka, ale kwitnie pięknie i obficie, obfite jest też drugie kwitnienie. Dalii u mnie niet ):

Bardzo lubię ta róże, chociaż deko mączniak złapała. trudno, .Na drugi rok trzeba wszystko bardziej doglądać
Swoje smakuja najlepiej
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 20:49, 13 wrz 2016

Do góry
To jest hibiskus z tej samej rodziny co u Zbyszka. Tylko on ma kolor kwiatów na swoim krzewie fiolet, a drugi krzew biały ale o innym środku. Edytka też ma ketmioe białą, ale kwiat pojedyńczy.

Violetko, ten hibiskus, cośmy widzieli w Hotulusie jest innej odmiany. I chyba takie sadzonki ma mieć Boguś, i ja sie piszę na te wielkoludy.

A jeszcze jest inny hibiskus tzw róża chińska, ten to tylo w domu można mieć.

Moja działka na Dębowym Lesie 20:49, 13 wrz 2016

Do góry
ewsyg napisał(a)
Aniu, kwiecia u Ciebie jeszcze dużo. Ogród pięknie wypielęgnowany. Widzę, że masz dalie, ja jestem do nich za leniwa.

Dzięki lubię dalie,I jakoś do nich mam cierpliwość
Chryzantemka moja NN

I taka chryzantemka kupiona w Lidlu, przezimuje czy nie ??

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:45, 13 wrz 2016

Do góry

Rozplenice kupione w maju porosły wielkie a nie kwitną

Za to Hameln ładne
W kamiennym kręgu od początku 20:44, 13 wrz 2016

Do góry
Dzisiaj u nas upał był iście czerwcowy, zatem spokojnie siedziałam i wiązałam niteczki do koszyczków
Tutaj stoją na półkach i czekają na sadzenie.

te natomiast pójdą do przedszkola
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:39, 13 wrz 2016

Do góry
Pawlus napisał(a)

a co to za rozchodnik ? bo fajny kolor ma
Hortensjada 20:38, 13 wrz 2016

Do góry
Dzisiaj drobne porządki przy bramie, usunęłam jałowiec płożący, który wymagał ciągłego przycinania bo wypełzał na podjazd, w to miejsce wsadziłam kępki Red Barona, który nie powinien przeszkadzać przy otwieraniu skrzydła bramy. A wspominam o tym bo przy okazji wykopałam z jałowca samosiejki hortensji , jedna z nich zakwitnie, w najbliższym sąsiedztwie ( ponad metr dalej) jest Limka i Kyushu), korzenie wręcz wisiały w powietrzu a mimo to jedna z nich jest bardzo dorodna
Moja działka na Dębowym Lesie 20:38, 13 wrz 2016

Do góry
gobasia napisał(a)
czekam na fotki z Arboretum

tulucy napisał(a)
Miłej wyprawy

Wyprawa się udała, fajnie było. Wróciłam ok 23.póko poszłam spać bylo gribo po pólnocy..
Rano zbieranie , lepienie pierogów jeszcze i popołudniu był wylot do Szkocji, także nie zdążyłam tu zajrzeć.Dziś o 2 w nocy wróciłam
Szczęśliwa, z poznania nowych miejsc i zobaczenia znajomych i córcia tam na weekend przyjechałaW tym roku to moje drugie spotkanie z moją córcia.Tylko..Ale cieszę się i tym
Z arboretum... o tej porze to juz malo kolorowo, raczej zielono itp..

Dla odmiany czas na zmiany... 20:38, 13 wrz 2016

Do góry
chwil kilka dla trzcinnika

molinia..

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:36, 13 wrz 2016

Do góry
Kora Fascination jakaś inna teraz, morelowa.

Projekt ogrodu za szeregowcem 20:35, 13 wrz 2016

Do góry
Cześć,

Szukam pomocy przy projekcie ogrodu, a dokładniej ogrodu za skrajnym segmentem w szeregowcu.
Ogród ma wymiary ~9.4m na 21.4m, ekspozycja północno-zachodnia.
Po lekturze artykułów o projektowaniu ogrodów oraz oglądaniu licznych projektów, zrobiłem wyszło mi coś takiego:

Istniejące:
- taras o wymiarach 4 x 2,5m,
- opaska dookoła domu z kostki o szerokości ~40cm,
- z dwóch stron ogrodzenie z siatki (chciałbym aby zarósł bluszczem lub czymś podobnym)
- z trzeciej strony obecnie znajduje się rząd tuj

Chciałbym zrobić:
- drewniany płot z poziomych desek oddzielający ogródek od ogródka sąsiada
- okręgi z trawnikiem (jak na projekcie) z obrzeżamy z kostki (podobnej do tej z której wykonany jest taras)
- pomiędzy dużym a małym okręgiem pergola,
- brązowy prostokąt - podest pod huśtawkę,

Mieszkańcy:
- młode małżeństwo spodziewające się dziecka
- pies (labrador)

Chciałbym prosić o pomoc w doborze roślin oraz propozycji ich rozmieszczenia.
Chętnie poznam też wszystkie uwagi dotyczące samego projektu.
Postaram się go aktualizować i nanieść na niego proponowane nasadzenia, a później na jego podstawie wykonać ogród.

Co nam się podoba:
- Wszelkiego rodzaju drzewa i krzewy liściaste
- Byliny, trawy

Stan obecny:

Przed zimą chciałbym przygotować ogród do posadzenia roślin, czyli ułożyć kostkę, zamontować spryskiwacze wynurzalne itp...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies