Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z motyką na słońce 11:10, 13 wrz 2016

Do góry
To już wiem co mnie zmyliło! Te chwasty na samym przodzie zdjęcia!
Nie wpadłam na to, że one na alejce rosną!

A w miedzy czasie, bo właściwie czemu nie, machnęłam jeszcze propozycję domku całkiem przy alejce.
Projekt właściwie ten sam co u Makusi.

I teraz tak - na tym etapie można wszystko: kółka, prostokąty, więcej trawnika, mniej, domek od północy, od wschodu. Skolko ugodno. Papier wszystko przyjmie

W tym momencie musimy ustalić położenie domku, bo płyty fundamentowej nie przeniesiecie, jak się koncepcja zmieni

Także nie przejmuj się teraz tym ,czy to ułożenie kółek bardziej Ci pasuje czy tamto, tylko decyduj czy taras na południe czy bardziej na zachód, gdzie zmieści się główny kawałek trawnika (powinien być przed tarasem, a ognisko trochę z boku), gdzie cień, a gdzie słońce ma być (przy ognisku drzewka nie posadzisz - z tego względu też pierwszy projekt najlepszy, bo tam by się zmieściło a w pozostałych nie bardzo).

Aha, i jeszcze jedno - przy tym ostatnim ustawieniu wypada, żeby do domku były drugie drzwi wejściowe. W pozostałych dwóch wystarczy wejście przez taras. Ta decyzja też wpływa na koszty.

No, to myśl teraz koleżanko
Beskidzkie marzenie 11:10, 13 wrz 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
Takie kule mi sie marza, mus szukac okraglych kloszy i mazianie betonem rozpoczac

Fajne te kule
Ogród wśród pól i wiatrów 11:04, 13 wrz 2016

Do góry
Mi się podobają takie mieszanki
Gardenarium napisał(a)

Skarpa jest co prawda południowa ale ostre słonce, zimą wiatry to trawy i wrzosy wytrzymają?
Anna i Ogród 11:01, 13 wrz 2016

Do góry
A to rabata gdzie rósł berberys Superba. Rok temu zastanawiałam się nad usunięciem go ale został. Niestety strasznie nas wkurzył bo tylko wiosną wyglądał ślicznie a potem to już porażka. Szpecił cały sezon i straszył bezlistnymi kolczastymi gałęziami. Podcięłam go z nadzieję że ładnie bujnie.

Niestety nie mogłam na niego już patrzeć i w weekend go wyautowaliśmy.
Teraz jest tak

Trejaż z powojnikiem zostanie wiosną przeniesiony. Teraz nie ruszę go bo oplótł się i bym go tylko powyrywała. Wiosną zostanie ścięty to będzie łatwiej.

Czerwony akcent teraz to leszczyna Red Majestic. Podobają nam się jej poskręcane gałęzie więc będzie ładnie nawet zimą.

Na całej długości niskiego murka za roślinami stanie ścianka z desek. Taka jak tu

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:57, 13 wrz 2016

Do góry
To zabieram i wiesz co, może faktycznie przymiarkę zrobię, czy mi kolorem nie zginie, dzięki za podpowiedź
Nie wiem gdzie je wcisnąć, w innym miejscu mam kilka ładnych kęp, ale giną przy zieleni bukszpanów. Między tymi kępami, posiały się z kolei trawy, złotego owsa.

a tu dowód, ...Elaty w trawniku, ale kurdybanek najbardziej tu rządzi
Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:53, 13 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Bez problemu, nawet się wysiewa.. wilgotno, półcieniście.. to lubi..
Ma rozetki liściowe przy ziemi zimozielone. Wiosną bordowe.. jest fajny.
U mnie bezproblemowy.

Dzięki Aniu - mus zakupić
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:52, 13 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Mój buk Rohan ma tak, że wiosną jest bordowawy a z upływem czasu zmienia barwy na bardziej zielone No to szkoda, że róż odpada. Mi jakoś żółty do tej lawendy tak jakoś się nie widzi ... hmmm. A może taka bardziej kremowa róża?
Chociaż ja z 5/7 kulek dałabym za lawendę aby pomiędzy nimi były róże ... no bo trzeba pomyśleć jak to będzie wyglądało wiosną zimozielone jednak wtedy robią robotę

PS Z lawendą ślicznie wyglądają główkowate

To może mój też jest Rohan- byłoby fajnie- zapamiętałabym nazwę, bo kojarzy mi się z Władcą Pierścieni
Kremowa róża, oj tak! Oj tak!
Kulki tez mi chodzą po głowie, tyle, że jak "za lawendę? Lawenda jest wszędzie...po całej półce posadzona. Główkowatych mam ok. 250 cebulek i chciałam tam właśnie posadzić, ale teraz się boję, bo sadzi się je prosto do gruntu, a skoro mają tam być przekopki na wiosnę, to będzie problem, żeby takie małe cebulki odnaleźć...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:48, 13 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

Reniu drzewko zostało zdiagnozowane jako buk. Normalnie do tej pory liście miał faktycznie ciemniejsze i bardziej czerwone- w tym roku zmienił zdanie i są jakby normalnie zielone.
Nie chcę różu, bo nie lubię różu (dlatego właśnie, kierując się tą zasadą, pod samym oknem mam różową różę )

Lawendę sadziłam w lipcu. Dołek zaprawiony jak trza- ma dolomit

Mój buk Rohan ma tak, że wiosną jest bordowawy a z upływem czasu zmienia barwy na bardziej zielone No to szkoda, że róż odpada. Mi jakoś żółty do tej lawendy tak jakoś się nie widzi ... hmmm. A może taka bardziej kremowa róża?
Chociaż ja z 5/7 kulek dałabym za lawendę aby pomiędzy nimi były róże ... no bo trzeba pomyśleć jak to będzie wyglądało wiosną zimozielone jednak wtedy robią robotę

PS Z lawendą ślicznie wyglądają główkowate
Z motyką na słońce 10:45, 13 wrz 2016

Do góry
makadamia więc tak:

Działka ma wymiary 22 metry na 17 metrów (w lekuchnym zaokrągleniu)

Patrząc z perspektywy tego zdjęcia w prawym dolnym roku (grabie) kończy się ogrodzenie naszego jedynego sąsiada po naszej stronie alejki i zaczynają się nasze metry. Idąc jakby w dół, w stronę tych drzew - to te 22 metry. Równolegle do drzew to te nasze 17 metrów. To nieskoszone to ta cholerna alejka z podagrycznikiem - jak widzisz ogrodzenia jeszcze nie ma więc i bramki nie ma. To czy bramka będzie na sodku tych 17 metrów czy gdzieś z boku - temat otwarty.

Od alejki wschód, od sąsiada północ, drzewa zachód no i południe wiadomo gdzie.

Domek: jedyne co bardzo chcę to 25 m2 i to jest jedyne moje chciejstwo. Poza tym może mieć inny kształt, może być łamany, może być bardziej kwadratowy, jaki chcesz ja zrobiłam taki prostokątny bo w pierwotnej wersji miał zasłonić nasze ognisko przed sąsiadami.

Jedyne chyba co musi być, to studnia na płocie ROD, czyli zachodzie ponieważ tam wszyscy mają więc chyba ta najszybciej znajdziemy wodę

Asiu i powiem Ci tak: niechaj Ciebie dobra kobieto NIC, absolutnie NIC nie ogranicza Niech moc będzie z Tobą!
Anna i Ogród 10:43, 13 wrz 2016

Do góry
Rozplenice mi szleją też. Może uda się i będą w tym miejscu na stałe bo co roku mi wymarzały i dałam im ostatnią szansę.

Moje małe królestwo 10:42, 13 wrz 2016

Do góry
olga80 napisał(a)

i takie widoki

i

Tereniu, pięknie to wszystko wygląda
Lubię zdjęcia z większej perspektywy
Może wybierzesz się na kiermasz do B na Łuczniczkę, przywiozę gałązki rozchodników, żeby się z Wami podzielić
Szczegóły w wątku spotkaniowym
Pozdrawiam
Anna i Ogród 10:40, 13 wrz 2016

Do góry
Dosadziłam bukszpany na rabatę z wiśnią Amanogawą.

The Fairy szleje obłędnie

Ogródek Iwony II 10:40, 13 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Montana:

Oj Montana daje po oczach
New dawn nadal ci kwitnie? Moje nic a nic
Kępę zawilców tez podziwiałam
Ukojenie 10:37, 13 wrz 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Wiem, ze na O jalowce nie sa lubiane, ale ja swoje naprawde lubie. Pomijam wzgledy sentymentalne...

...tym bardziej, ze mozna w nim wycinac fajne ksztalty

I tu się z tobą zgodzę, jeśli od razu je się tnie, powstają bardzo fajne formy, zdrowo wtedy rosną i nie ma z nimi problemu, jak z wieloma innym roślinami
Ogród wśród pól i wiatrów 10:35, 13 wrz 2016

Do góry

To fotka z wczesnej wiosny,w tej chwili uwierz że prawie nie widać ziemi.Dosadzam w wolne przestrzenie bodziszki,miodunkę,kosaćce i kocimietkę.A nad samym brzegiem posadziłam paprocie.Na jakimś spektakularnym efekcie mi nie zależy,bo skarpa nie jest w zasięgu wzroku,raczej chciałam aby została umocniona i nie zarosła chwastami.To jest tylko fragment który przylega do warzywniaka,a ciągnie się po całej długości działki.Tam gdzie będzie na wysokości domu,będę musiała się bardziej postarać i trzeba będzie ją złagodzić.Johanka ma też małą skarpę obsadza wrzosami i wrzoścami
Z motyką na słońce 10:33, 13 wrz 2016

Do góry
Opowiadaj, a ja w tym czasie wrzucę co obmyśliłam

Jak się chcesz od sąsiadów odgradzać, a frontem do tych pól i łąk, to ja bym stawiała domek w północno-wschodni kącik.
Idealnie i w całkowitym oderwaniu od realiów postawiłabym go po ukosie, żeby zasłaniał działkę od alejki i sąsiada.
W tej opcji masz z tarasu doskonały widok na pola (do tej działki niezagospodarowanej to bym się nie przyzwyczajała zbytnio).

Ale wszystkie domki pewnie pod linijkę, więc lepiej się trochę dostosować do sąsiadów:

Linie trochę koślawe, ale chodzi o pomysł.
Projekt prościutki i banalny, ale myślę że szkoda czasu i atłasu na jakieś wymyślne ścieżki, murki i skomplikowane linie rabat. No chyba że chcesz
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:31, 13 wrz 2016

Do góry
Minął tydzień od koszenia i efektu rżyska, i dzięki poradom wiem już żeby kosić wyżej... Trawa wygląda lepiej, ale czy kosić już dzisiaj, (zdjęcie zrobione dzisiaj o 7:00)czy jeszcze odczekać kilka dni, żeby się wzmocniła?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies