Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Filemon24 09:39, 13 wrz 2016

U ciebie jednak mają i tak większa szanse przezimowania niż u mnie mieszkasz w mieście nie ma otwartych przestrzeni i roślinki są bardziej osłonięte - jakaś nadzieja jest że akurat u ciebie się sprawdzą
Makao_J 10:38, 13 wrz 2016

Idealnie osłonięte nie są i przeciąg jakiś też pewnie będzie. Kombinuję jak je osłonić na zimę by miały większą szansę.

Okryć gałązkami świerkowymi? Tylko strach że podgniją. Może posadzę je w bardziej osłonięte miejsce a tu wsadzę jakąś inną turzycę.
Makao_J 10:40, 13 wrz 2016

Dosadziłam bukszpany na rabatę z wiśnią Amanogawą.

The Fairy szleje obłędnie

Makao_J 10:43, 13 wrz 2016

Rozplenice mi szleją też. Może uda się i będą w tym miejscu na stałe bo co roku mi wymarzały i dałam im ostatnią szansę.

Makao_J 11:01, 13 wrz 2016

A to rabata gdzie rósł berberys Superba. Rok temu zastanawiałam się nad usunięciem go ale został. Niestety strasznie nas wkurzył bo tylko wiosną wyglądał ślicznie a potem to już porażka. Szpecił cały sezon i straszył bezlistnymi kolczastymi gałęziami. Podcięłam go z nadzieję że ładnie bujnie.

Niestety nie mogłam na niego już patrzeć i w weekend go wyautowaliśmy.
Teraz jest tak

Trejaż z powojnikiem zostanie wiosną przeniesiony. Teraz nie ruszę go bo oplótł się i bym go tylko powyrywała. Wiosną zostanie ścięty to będzie łatwiej.

Czerwony akcent teraz to leszczyna Red Majestic. Podobają nam się jej poskręcane gałęzie więc będzie ładnie nawet zimą.

Na całej długości niskiego murka za roślinami stanie ścianka z desek. Taka jak tu

AgataP 11:32, 13 wrz 2016

Makao_J napisał(a)
A to rabata gdzie rósł berberys Superba. Rok temu zastanawiałam się nad usunięciem go ale został. Niestety strasznie nas wkurzył bo tylko wiosną wyglądał ślicznie a potem to już porażka. Szpecił cały sezon i straszył bezlistnymi kolczastymi gałęziami. Podcięłam go z nadzieję że ładnie bujnie.

Niestety nie mogłam na niego już patrzeć i w weekend go wyautowaliśmy.
Teraz jest tak

Trejaż z powojnikiem zostanie wiosną przeniesiony. Teraz nie ruszę go bo oplótł się i bym go tylko powyrywała. Wiosną zostanie ścięty to będzie łatwiej.

Czerwony akcent teraz to leszczyna Red Majestic. Podobają nam się jej poskręcane gałęzie więc będzie ładnie nawet zimą.

Na całej długości niskiego murka za roślinami stanie ścianka z desek. Taka jak tu

Aniu, a leszczyna nie zdominuje Ci rabaty? widziałaś u mnie jaki to potwór rośnie... no chyba że masz jakąś odmianę karłowatą
Bez berberysa rabata sie zrobiła jakaś bardziej proporcjonalna
Makao_J 12:14, 13 wrz 2016

Agatko tak pamiętam fotki jak wygląda ta leszczyna. Specjalnie dla mnie je wklejałaś. Wiem że rośnie spora ale na pewno można ją ciąć. Myślę o nadaniu jej jakiegoś nietypowego kształtu ale to się okaże jak będzie rósł. Najważniejsze to by zakryła tą ścianę z rynną bo mnie wkurza.

To prawda że teraz ta rabata jest bardziej proporcjonalna. Myślę że leszczyna ma na tyle nietypowe gałęzie że można by fajnie ją poprowadzić.

Miałam do wyboru ją albo judaszowca czerwonego. Pani jednak uprzedziła że z judaszowce są problematyczne a skoro ma to być akcent kolorystyczny to lepiej wziąć leszczynę.
Moniq 12:52, 13 wrz 2016

Makao_J napisał(a)
Rozplenice mi szleją też. Może uda się i będą w tym miejscu na stałe bo co roku mi wymarzały i dałam im ostatnią szansę.

Nie chce cie martwic ale moje rozplenice w donicach tez wymarzly, cale 8 sztuk
Teraz posadzilam molinie i mimo ze donica ocieplana otule je jeszcze.
Filemon24 12:52, 13 wrz 2016

dobrze, że tego berberysa wyciapalisćie zdecydowanie lepiej rabatka się prezentuje, turzyc absolutnie liśćmi nie przykrywaj bo zgniją posadź w jakimś osłonietym miejscu może gdzieś przy budynku?

jakiej odmiany masz rozchodniki na rabacie z rozplenicami? pieknie ta rabatka wygląda
Dominika11 12:58, 13 wrz 2016

Makao_J napisał(a)

No to mnie załamaliście z tymi turzycami włosiastymi. A tak się cieszyłam tym widokiem.
może nie bedzie tak źle, trzeba być dobrej mysli
ja też kupiłam dwie z nadzieją porobienia szczepek, tez mam nadzieję, że moje przeżyją