Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Z motyką na słońce

Z motyką na słońce

Constans 10:55, 13 wrz 2016

No i muszę uciekać. Wpadnę wieczorkiem. Dziękuje dziewczyny
makadamia 11:10, 13 wrz 2016

To już wiem co mnie zmyliło! Te chwasty na samym przodzie zdjęcia!
Nie wpadłam na to, że one na alejce rosną!

A w miedzy czasie, bo właściwie czemu nie, machnęłam jeszcze propozycję domku całkiem przy alejce.
Projekt właściwie ten sam co u Makusi.

I teraz tak - na tym etapie można wszystko: kółka, prostokąty, więcej trawnika, mniej, domek od północy, od wschodu. Skolko ugodno. Papier wszystko przyjmie

W tym momencie musimy ustalić położenie domku, bo płyty fundamentowej nie przeniesiecie, jak się koncepcja zmieni

Także nie przejmuj się teraz tym ,czy to ułożenie kółek bardziej Ci pasuje czy tamto, tylko decyduj czy taras na południe czy bardziej na zachód, gdzie zmieści się główny kawałek trawnika (powinien być przed tarasem, a ognisko trochę z boku), gdzie cień, a gdzie słońce ma być (przy ognisku drzewka nie posadzisz - z tego względu też pierwszy projekt najlepszy, bo tam by się zmieściło a w pozostałych nie bardzo).

Aha, i jeszcze jedno - przy tym ostatnim ustawieniu wypada, żeby do domku były drugie drzwi wejściowe. W pozostałych dwóch wystarczy wejście przez taras. Ta decyzja też wpływa na koszty.

No, to myśl teraz koleżanko
makadamia 11:14, 13 wrz 2016

A kształt domku dobry, bo najprostszy.
W zasadzie prostszy byłby jeszcze z dachem pulpitowym, i wtedy można by było ładnie przedłużyć go nad taras, ale to może być nadmierna ekstrawagancja.
Czy przepisy ROD coś mówią na temat dachu? Chyba pisałaś, ale nie pamiętam...
anna_t 13:15, 13 wrz 2016

Asia świetny pomysł. mi się podoba ta wersja ekstrawagancka, jesli żadne przepisy nie zabronią to szla bym w coś oryginalnego
a w tej ostatniej wersji jeśli chodzi o wejście do domku to nie mozna scieżki zrobić obok domku i wtedy drzwi będą na tarasie?

albo domek troszkę przesunąć jeśli wejście musi być w tym miejscu
makadamia 13:24, 13 wrz 2016

Domka już się nie da przesunąć, bo odstęp od ogrodzenia musi być zachowany, ale furtka - z tego co Ania pisała - jak najbardziej.
Więc to bardzo dobry pomysł
Constans 08:50, 14 wrz 2016

Ulala, szaleństwo teraz bądź mądra i decyduj
Constans 08:53, 14 wrz 2016

makdamia - Asiuuuu, jesteś wielka! Dziękuję Ci za czas i energię tak myślałam że jak ktoś chłodnym okiem spojrzy to wyjdzie z tego super projekt Dziękuję kochana :-*
Magda70 09:00, 14 wrz 2016

Constans napisał(a)

no te inne niż trawa żywopłoty, znaczy iglaste czy liściaste, które wypada ciachać nożycami....nigdy nie ciachałam i wydaje mi się, że nie potrafiłabym

to jest łatwizna Dasz radę
Constans 09:03, 14 wrz 2016

Magda70 napisał(a)

to jest łatwizna Dasz radę

Magda, dzięki za wiarę we mnie
makadamia 09:07, 14 wrz 2016

I co?! Tyle!? Myśleć miałaś wieczorem! Co z tego myślenia wyszło? Które ustawienie najbardziej Ci pasuje?

Jak tylko to się wyklaruje, zaraz znowu zacznę kombinować, bo te projekty to żadne projekty tylko wstępne popierdułki są.

A, i opowiedz więcej o swoim pomyśle na ognisko