Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród w Puszczykowie 13:26, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie się nie za bardzo podoba że placyk na leżaki i oczko są tak wyizolowane od reszty nasadzeń, nie jest to w żaden sposób powiązane roślinnością. Obiekty na trawniku.

Skoro placyk już jest to może do niego przybliżyć oczko?

Albo wszystko inaczej ustawić.
Reszta jest ok moim zdaniem. Ładne linie.

Danusiu, bardzo dziękuję za Twoją opinię
Nie pomyślałam wcześniej, żeby to jakoś wkomponować w całość. Oczka to już raczej nie przybliżę, bo ono... też już jest.

Tak wygląda patrząc od strony domu. Na razie niechętnie je fotografuję, bo taka pusta niecka straszy, a dopiero na wiosnę je wykończymy.
Jedyna co przychodzi mi do głowy, to żeby z czasem zmniejszać powierzchnię trawnika i roślinami połączyć to w jakiś sposób. Tak jak napisałaś. Zima przed nami, będę myśleć o tym.
A drzewka, o których pisałam, jak rozumiem, mogę kupować i sadzić.
Napisałaś, że ładne linie Dziękuję
Przesadzanie piwonii 13:24, 23 paź 2013

Do góry
Nie można, robimy to najpóźniej do połowy września (od połowy sierpnia). Teraz nie zdążą się ukorzenić i mogą zmarznąć.
Pszczelarnia 13:18, 23 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)

Dobre, dobre, brawo Ania.
Ogród w kształcie litery" L" 13:15, 23 paź 2013

Do góry
mynarka napisał(a)
zastanawiam sie jeszcze co posadzic przy stozkach dokładnie za tym nalwyzszym myslałam o trawach (tylko nie wime czy nie bedzie za duzo gatunkow )chyba ze wsadze anabellke?

Anabelki nie, lepiej trawy.
Ogród w kształcie litery" L" 13:12, 23 paź 2013

Do góry
A dlaczego się wahasz? Przecież pozostawienie go na wierzchu = kaput.

Jak najszybciej go posadź, korzenie w glebie będą chronione przed mrozem i to jest najlepsze wyjście.
Ogród wśród pól 13:05, 23 paź 2013

Do góry
Witaj mamo małego ogrodnika. Pokazuj co już masz, na pewno podpowiemy w kluczowych sprawach.
Ogród w Puszczykowie 13:00, 23 paź 2013

Do góry
Mnie się nie za bardzo podoba że placyk na leżaki i oczko są tak wyizolowane od reszty nasadzeń, nie jest to w żaden sposób powiązane roślinnością. Obiekty na trawniku.

Skoro placyk już jest to może do niego przybliżyć oczko?

Albo wszystko inaczej ustawić.
Reszta jest ok moim zdaniem. Ładne linie.
Ogród w Puszczykowie 12:51, 23 paź 2013

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Przekopiowane z projektowania:

Drodzy Forumowicze
Zakładam ten nowy wątek w projektowaniu, gdyż mam nadzieję, że może zajrzy tutaj więcej osób niż do mojego ogródka, a bardzo chciałabym prosić Was o pomoc i ocenę mojego pomysłu. Mam nadzieję, że ze strony technicznej nie popełniam błędu, zakładając tutaj wątek mimo, iż mam już swój ogródkowy.
Mam taką nadzieję, że może i Danusia zajrzy i podpowie (a może i zgani ).
Krytyki się nie boję, a powiem nawet, że będę za nią wdzięczna, bo mam nadzieję, że dzięki temu mniej się napracuję, a i efekt będzie lepszy
A więc, pokrótce...
Chciałabym jeszcze tej jesieni posadzić przynajmniej kilka szkieletowych roślin, aby się już zadomowiły, a od wiosny dosadzać mniejsze. Sytuacja obecnie wygląda tak:

nasadzenia obecne:
1 - choiny kanadyjskie 2x
2 - sosna czarna kolumnowa x 1
3 - jałowiec chiński Stricta x 3
4 - katalpa x 1
5 - amonagawa
6 - smaragd x 4
7 - jodła kaukaska x 1
8 - świerk serbski 12x
9 - grujecznik japoński x 3
10 - sosna czarna x 1
11 - jarząb Edulis x 1
Nasadzenia planowane ( na razie zaznaczone ołówkiem na lini rabaty i trawnika, musiałabym trochę trawnika uciąć, żeby drzewa nie właziły na serbki):
- klon jesionolistny Kelly's Gold 2x
- klon Royal Red lub Brandywine (w każdym bądź razie czerwona odmiana) pomiędzy nimi
Dodatkowo chciałabym posadzić buki Purple Fountain 2szt (jeden pomiędzy katalpą, a choiną kanadyjską, a drugi pomiędzy grujecznikiem, a jarząbem), oraz świerk Brewera (pomiędzy kompostownikiem, a katalpą).
Jak wydam taką furę kasy, a to wszystko nie będzie grało to się chyba załamię
Będę bardzo wdzięczna za Wasze rady

Jestem za pozostawieniem jednego wątku, dziękuję że przeniosłaś
Postaram się podpowiedzieć i wyrazić opinię jak tylko popatrzę na plan.

Ogród szmaragdowy 10:22, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Variegatus

Nie wiem czy tutaj mogę zadać to pytanie?

Danusiu, te cisy to jaki gatunek? jeśli mogłabś podpowiedzieć , chciałam takie posadzić w jednej części mojego "ogródka"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:07, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Uwielabiam patrzeć na Twój ogród Danusiu... Liście tulipanowca na trawniku przypominają o tym, że nieubłagalnie nadeszła jesień.... piękna, złota jesień. Lubię zapach liści i ich szelest pod stopami... Kiedy oglądam zdjęcia Twojego ogrodu po raz kolejny przekonuję się, że biel to również moja bajka. Monochromatyczne ogrody są tajemnicze.. i uspokajające. Biel ma tak wiele odcieni, że można się nią do woli bawić tworząc nowe kompozycje. Za każdym razem kiedy do CIebie zaglądam widzę takie nowe kompozycje - zawsze zachwycające, starannie dobrane i eleganckie. Jak z najlepszego katalogu...

Pozdrawiam serdecznie i zostawiam ślad, że byłam
Ev
Jeden ogród – dwie osobowości 08:39, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem Agatko, popatrzyłam na rabatę z białym żwirkiem na początku tym pofalowanym , potem napiszę coś, lecę do roboty.

Witam i czekam na opinię i rady.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:10, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jam nad Bugiem wychowana Pszczółko W Bugu się moczyłam, po Bugu pływałam, w Bugu łowiłam ryby, na nadbużańskich plażach na wyspach odpoczywałam.

To były czasy.. trudne, bo wszystkiego brakowało, inne, bo takiej techniki i dostępu do wszystkiego nie było. O wszystko trzeba było walczyć, bo nie dawał łatwo nikt.

Budowa domu to był koszmar, te po 5 wydawane arkusze blachy, te pojedynczo załatwiane kaloryfery.
Ale ja jako 19-to latka budowałam z Tatą dom, tak budowałam, bo ja nakręciłam tę budowę.

Podawałam wujkowi i dziadkowi 25 kilowe pustaki, ścianę stawiałam, a Mama Babcia Jasia rozrabiała beton w betoniarce. Pracy nie bał się nikt, bo to był Nasz dom.

Tata budował więźbę i okna oraz drzwi. Dom stoi i mamy swoje miejsce, na które zapracowaliśmy z pomocą rodziny - sami.

Jednak zdecydowanie wolę obecne czasy, szkoda tylko, że nie mam teraz 17 lat
No i wolę mój obecny dom, budowany już normalnie

Ja wiem że to były siermiężne czasy, trudne dla wszystkich, dla nas, dla naszych rodziców - ale to o czym pisałas wczesniej, że wiele dziewczyn samych robiło sobie fajne ciuchy, wiele robiło na drutach, haftowało, szyło, farbowało... ja też zrobiłam sobie kilka swetrów z ambitnymi azurami, z włóczki kupowanej spod lady albo w Pewexie, miałam spódnice uszytą wspólnie z koleżanką z lnianej tkaniny w niebieską kratke - z takiej na sciereczki, w domu barwiłam tetre ( tkanine na pieluchy) i szyłyśmy z niej bluzki, ozdabiając bawełniana koronka z pasmanterii ( garnek po farbowaniu był do wyrzucenia... a nowych garnków nie dało sie kupić) Ale tamte czasy wyzwalały w młodych dziewczynach więcej inwencji, pomysłowości - no i ta satysfakcja, że nikt inny nie ma takiego samego ciucha. Dziś jest łatwiej ale o wiele mniej interesująco - no chyba że podciągniemy pod takie działania te poszukiwania ciuchów w ciucholandach, to trochę tez tak jak kiedys...
Mam sentyment do tamtych czasów........choć dziś zyje sie atwiej i nie chciałabym żeby tamta rzeczywistośc wracała.
Kajaki kocham do dzis - co roku choc na kilka dni musze wyskoczyc na kajak. choć i wiek i mój gabaryt juz nie ten, ale urok pływania kajakiem ten sam pozostał.
Trawy i turzyce żółte 21:18, 22 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Carex comans 'Green Form'

Link do zdjęcia

Danusiu, jesteś jak zwykle nieoceniona!!!! Dziękuję

Tak, ona zdecydowanie tak wygląda.
Piszą, że toleruje wszelkie warunki, ale co z zimą u nas? Nie przemarznie?
Okrywać?
Trawy i turzyce żółte 21:14, 22 paź 2013

Do góry

Carex comans 'Green Form'

Link do zdjęcia
Trawy i turzyce żółte 21:12, 22 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za mało jakoś srebrna jest Choć nie wykluczam odpowiedzi na "tak".

Danusiu, a jak nie Frosted Curls, to co byś proponowała?
Fascicularia bicolor 21:03, 22 paź 2013

Do góry
Nie widziałam, choć mam dostęp wszędzie i widzę nowości.
Trawy i turzyce żółte 21:02, 22 paź 2013

Do góry
Za mało jakoś srebrna jest Choć nie wykluczam odpowiedzi na "tak".
Wiąz - Ulmus glabra 'Camperdownii' 21:00, 22 paź 2013

Do góry
Tak, Promanal można w terminach wczesnowiosennych.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 20:59, 22 paź 2013

Do góry
Ja mam strzyżony zywopłot z Thuja plicata
Problemy z tujami 20:58, 22 paź 2013

Do góry
Gdyby to była wiosna, to bym powiedziała, że przymroziło, bo tak to wygląda. Jeśli miała delikatne, młode przyrosty, a teraz miałaś kilka stopni mrozu, to mogłoby przymrozić, ale to mało prawdodopodobne.

Za słabo widać i nie wiem co to może być. Jeśli to jest martwe, to bym odcięła, żeby infekcja nie poszła dalej.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies