Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród szmaragdowy 10:22, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Variegatus

Nie wiem czy tutaj mogę zadać to pytanie?

Danusiu, te cisy to jaki gatunek? jeśli mogłabś podpowiedzieć , chciałam takie posadzić w jednej części mojego "ogródka"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:07, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Uwielabiam patrzeć na Twój ogród Danusiu... Liście tulipanowca na trawniku przypominają o tym, że nieubłagalnie nadeszła jesień.... piękna, złota jesień. Lubię zapach liści i ich szelest pod stopami... Kiedy oglądam zdjęcia Twojego ogrodu po raz kolejny przekonuję się, że biel to również moja bajka. Monochromatyczne ogrody są tajemnicze.. i uspokajające. Biel ma tak wiele odcieni, że można się nią do woli bawić tworząc nowe kompozycje. Za każdym razem kiedy do CIebie zaglądam widzę takie nowe kompozycje - zawsze zachwycające, starannie dobrane i eleganckie. Jak z najlepszego katalogu...

Pozdrawiam serdecznie i zostawiam ślad, że byłam
Ev
Jeden ogród – dwie osobowości 08:39, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem Agatko, popatrzyłam na rabatę z białym żwirkiem na początku tym pofalowanym , potem napiszę coś, lecę do roboty.

Witam i czekam na opinię i rady.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:10, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jam nad Bugiem wychowana Pszczółko W Bugu się moczyłam, po Bugu pływałam, w Bugu łowiłam ryby, na nadbużańskich plażach na wyspach odpoczywałam.

To były czasy.. trudne, bo wszystkiego brakowało, inne, bo takiej techniki i dostępu do wszystkiego nie było. O wszystko trzeba było walczyć, bo nie dawał łatwo nikt.

Budowa domu to był koszmar, te po 5 wydawane arkusze blachy, te pojedynczo załatwiane kaloryfery.
Ale ja jako 19-to latka budowałam z Tatą dom, tak budowałam, bo ja nakręciłam tę budowę.

Podawałam wujkowi i dziadkowi 25 kilowe pustaki, ścianę stawiałam, a Mama Babcia Jasia rozrabiała beton w betoniarce. Pracy nie bał się nikt, bo to był Nasz dom.

Tata budował więźbę i okna oraz drzwi. Dom stoi i mamy swoje miejsce, na które zapracowaliśmy z pomocą rodziny - sami.

Jednak zdecydowanie wolę obecne czasy, szkoda tylko, że nie mam teraz 17 lat
No i wolę mój obecny dom, budowany już normalnie

Ja wiem że to były siermiężne czasy, trudne dla wszystkich, dla nas, dla naszych rodziców - ale to o czym pisałas wczesniej, że wiele dziewczyn samych robiło sobie fajne ciuchy, wiele robiło na drutach, haftowało, szyło, farbowało... ja też zrobiłam sobie kilka swetrów z ambitnymi azurami, z włóczki kupowanej spod lady albo w Pewexie, miałam spódnice uszytą wspólnie z koleżanką z lnianej tkaniny w niebieską kratke - z takiej na sciereczki, w domu barwiłam tetre ( tkanine na pieluchy) i szyłyśmy z niej bluzki, ozdabiając bawełniana koronka z pasmanterii ( garnek po farbowaniu był do wyrzucenia... a nowych garnków nie dało sie kupić) Ale tamte czasy wyzwalały w młodych dziewczynach więcej inwencji, pomysłowości - no i ta satysfakcja, że nikt inny nie ma takiego samego ciucha. Dziś jest łatwiej ale o wiele mniej interesująco - no chyba że podciągniemy pod takie działania te poszukiwania ciuchów w ciucholandach, to trochę tez tak jak kiedys...
Mam sentyment do tamtych czasów........choć dziś zyje sie atwiej i nie chciałabym żeby tamta rzeczywistośc wracała.
Kajaki kocham do dzis - co roku choc na kilka dni musze wyskoczyc na kajak. choć i wiek i mój gabaryt juz nie ten, ale urok pływania kajakiem ten sam pozostał.
Trawy i turzyce żółte 21:18, 22 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Carex comans 'Green Form'

Link do zdjęcia

Danusiu, jesteś jak zwykle nieoceniona!!!! Dziękuję

Tak, ona zdecydowanie tak wygląda.
Piszą, że toleruje wszelkie warunki, ale co z zimą u nas? Nie przemarznie?
Okrywać?
Trawy i turzyce żółte 21:14, 22 paź 2013

Do góry

Carex comans 'Green Form'

Link do zdjęcia
Trawy i turzyce żółte 21:12, 22 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za mało jakoś srebrna jest Choć nie wykluczam odpowiedzi na "tak".

Danusiu, a jak nie Frosted Curls, to co byś proponowała?
Fascicularia bicolor 21:03, 22 paź 2013

Do góry
Nie widziałam, choć mam dostęp wszędzie i widzę nowości.
Trawy i turzyce żółte 21:02, 22 paź 2013

Do góry
Za mało jakoś srebrna jest Choć nie wykluczam odpowiedzi na "tak".
Wiąz - Ulmus glabra 'Camperdownii' 21:00, 22 paź 2013

Do góry
Tak, Promanal można w terminach wczesnowiosennych.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 20:59, 22 paź 2013

Do góry
Ja mam strzyżony zywopłot z Thuja plicata
Problemy z tujami 20:58, 22 paź 2013

Do góry
Gdyby to była wiosna, to bym powiedziała, że przymroziło, bo tak to wygląda. Jeśli miała delikatne, młode przyrosty, a teraz miałaś kilka stopni mrozu, to mogłoby przymrozić, ale to mało prawdodopodobne.

Za słabo widać i nie wiem co to może być. Jeśli to jest martwe, to bym odcięła, żeby infekcja nie poszła dalej.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:54, 22 paź 2013

Do góry
No to działaj jak wyżej.

Skorupik jabłoniowy składa jaja, które zimują pod tarczkami . Na jaja się nie pryska po prostu, bo nie działa. Trzeba pryskać w maju-czerwcu, kiedy na początku miesiąca wylęgają się larwy, które szukają na roślinie wolnych miejsc i się tam osiedlają.

W sierpniu larwy przeobrażają się w samice i do jesieni składają znowu jaja. Wtedy samice zamierają. Teraz w październiku ich nie ma. Oprysk jest zbędny.

Zwalczamy w sezonie od czerwca do sierpnia opryskami co dwa tygodnie Owadofos. Mospilan Actellic - naprzemiennie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:50, 22 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Debra napisała

Pięknie to wygląda z tymi liśćmi, chociaż sama u siebie nie lubię. Zaraz muszę zbierać
Jak zbierasz liście z kamyków, ręcznie, czy masz odkurzacz?

Krysiu, kochana zbieram ręcznie, bo mam duże liście, To dla mnie sama przyjemność taki kontakt z ogrodem. Nie lubię zbytniego hałasu a i takiego odkurzacza chyba nie ma żeby z tulipanowca był w stanie zbierać. Kładę sobie podkładkę w róże pod kolana i zbieram do worka

Danusiu, doskonale to rozumiem Też zbieram ręcznie, chociaż mam małe liście z drzew owocowych.
A liście tulipanowca śliczne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:49, 22 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak Marzenko, posadziłam na brzegach rabat, w pachysandrze, w turzycach i gdzie się dało, Mam jeszcze kilka paczek, co chapnęłam ostatnio gdzieś na niedzielnej wyprawie po centrach ogr. Balia u mamy, wodę grzeje w niej w namiocie

Wow to chyba będzie debiut ??? Obstawiam biel cebulek, czy będzie z kroplą czarnego?
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 20:46, 22 paź 2013

Do góry
Eee. to chyba nie ma potrzeby.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:46, 22 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja na szczęście w przewadze miałam gołą ziemię. Tulipany angielskie więc mam nadzieję na te kolory

Obstawiam biale W połączeniu z zielenią bukszpanów będzie cuuuuudownie
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 20:46, 22 paź 2013

Do góry
Żadne zamieszanie, ja też jestem nieprzytomna i instrukcji nie pojmuję Tę akurat znam na pamięć
Kondziowy Ogród :) 20:44, 22 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ta fota z fryzem to akurat ja robiłam w Kubusiowie, przyznam nieskromnie, Ania wzięła z wątku
Dlaczego nie skromnie hi hi hi buziam mocno mocno mam dzień do ryczenia hi hi hi
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:43, 22 paź 2013

Do góry
Ja na szczęście w przewadze miałam gołą ziemię. Tulipany angielskie więc mam nadzieję na te kolory
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies