Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

AgnieszkaW 19:59, 22 paź 2013

No, no, to się będzie działo!
Gardenarium 19:59, 22 paź 2013

Debra napisała

Pięknie to wygląda z tymi liśćmi, chociaż sama u siebie nie lubię. Zaraz muszę zbierać
Jak zbierasz liście z kamyków, ręcznie, czy masz odkurzacz?

Krysiu, kochana zbieram ręcznie, bo mam duże liście, To dla mnie sama przyjemność taki kontakt z ogrodem. Nie lubię zbytniego hałasu a i takiego odkurzacza chyba nie ma żeby z tulipanowca był w stanie zbierać. Kładę sobie podkładkę w róże pod kolana i zbieram do worka

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:01, 22 paź 2013

Urszulla napisał(a)
Bardzo mi się cyklameny w donicach podobają, one wytrzymają do przymrozków chyba?

Wytrzymały nawet przymrozki, co juz były minus dwa.

Instagram Ogrodowiska
BEATA_S 20:09, 22 paź 2013

Zbierać duże liście np katalpy toż to sama przyjemność Relaks! Potwierdzam. Gorzej jak jest ich duuużo nawet zbyt dużo .....i małe
Tego - w moim odczuciu - przyjemnością nazwać nie można, a jak jeszcze opadają stopniowo to już w ogóle .....
Wydaje mi się, że wówczas priorytetem jest mieć odkurzacz
Madzenka 20:24, 22 paź 2013

Danusiu czy ja dobrze rozumuję, że sadzisz cebulowe wprost do gruntu a nie do balii????
Gardenarium 20:41, 22 paź 2013

Tak Marzenko, posadziłam na brzegach rabat, w pachysandrze, w turzycach i gdzie się dało, Mam jeszcze kilka paczek, co chapnęłam ostatnio gdzieś na niedzielnej wyprawie po centrach ogr. Balia u mamy, wodę grzeje w niej w namiocie

Instagram Ogrodowiska
Kondzio 20:48, 22 paź 2013

Kofam i buziam mocno mocno hi hi hi
Specjalnie dla ciebie hi hi hi
Madzenka 20:49, 22 paź 2013

Gardenarium napisał(a)
Tak Marzenko, posadziłam na brzegach rabat, w pachysandrze, w turzycach i gdzie się dało, Mam jeszcze kilka paczek, co chapnęłam ostatnio gdzieś na niedzielnej wyprawie po centrach ogr. Balia u mamy, wodę grzeje w niej w namiocie

Wow to chyba będzie debiut ??? Obstawiam biel cebulek, czy będzie z kroplą czarnego?
Debra 20:50, 22 paź 2013

Gardenarium napisał(a)
Debra napisała

Pięknie to wygląda z tymi liśćmi, chociaż sama u siebie nie lubię. Zaraz muszę zbierać
Jak zbierasz liście z kamyków, ręcznie, czy masz odkurzacz?

Krysiu, kochana zbieram ręcznie, bo mam duże liście, To dla mnie sama przyjemność taki kontakt z ogrodem. Nie lubię zbytniego hałasu a i takiego odkurzacza chyba nie ma żeby z tulipanowca był w stanie zbierać. Kładę sobie podkładkę w róże pod kolana i zbieram do worka

Danusiu, doskonale to rozumiem Też zbieram ręcznie, chociaż mam małe liście z drzew owocowych.
A liście tulipanowca śliczne.
Margarete 01:10, 23 paź 2013

Gardenarium napisał(a)
Jam nad Bugiem wychowana Pszczółko W Bugu się moczyłam, po Bugu pływałam, w Bugu łowiłam ryby, na nadbużańskich plażach na wyspach odpoczywałam.

To były czasy.. trudne, bo wszystkiego brakowało, inne, bo takiej techniki i dostępu do wszystkiego nie było. O wszystko trzeba było walczyć, bo nie dawał łatwo nikt.

Budowa domu to był koszmar, te po 5 wydawane arkusze blachy, te pojedynczo załatwiane kaloryfery.
Ale ja jako 19-to latka budowałam z Tatą dom, tak budowałam, bo ja nakręciłam tę budowę.

Podawałam wujkowi i dziadkowi 25 kilowe pustaki, ścianę stawiałam, a Mama Babcia Jasia rozrabiała beton w betoniarce. Pracy nie bał się nikt, bo to był Nasz dom.

Tata budował więźbę i okna oraz drzwi. Dom stoi i mamy swoje miejsce, na które zapracowaliśmy z pomocą rodziny - sami.

Jednak zdecydowanie wolę obecne czasy, szkoda tylko, że nie mam teraz 17 lat
No i wolę mój obecny dom, budowany już normalnie

Ja wiem że to były siermiężne czasy, trudne dla wszystkich, dla nas, dla naszych rodziców - ale to o czym pisałas wczesniej, że wiele dziewczyn samych robiło sobie fajne ciuchy, wiele robiło na drutach, haftowało, szyło, farbowało... ja też zrobiłam sobie kilka swetrów z ambitnymi azurami, z włóczki kupowanej spod lady albo w Pewexie, miałam spódnice uszytą wspólnie z koleżanką z lnianej tkaniny w niebieską kratke - z takiej na sciereczki, w domu barwiłam tetre ( tkanine na pieluchy) i szyłyśmy z niej bluzki, ozdabiając bawełniana koronka z pasmanterii ( garnek po farbowaniu był do wyrzucenia... a nowych garnków nie dało sie kupić) Ale tamte czasy wyzwalały w młodych dziewczynach więcej inwencji, pomysłowości - no i ta satysfakcja, że nikt inny nie ma takiego samego ciucha. Dziś jest łatwiej ale o wiele mniej interesująco - no chyba że podciągniemy pod takie działania te poszukiwania ciuchów w ciucholandach, to trochę tez tak jak kiedys...
Mam sentyment do tamtych czasów........choć dziś zyje sie atwiej i nie chciałabym żeby tamta rzeczywistośc wracała.
Kajaki kocham do dzis - co roku choc na kilka dni musze wyskoczyc na kajak. choć i wiek i mój gabaryt juz nie ten, ale urok pływania kajakiem ten sam pozostał.