Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

NewLife w ogrodzie 14:11, 27 sie 2016

Do góry
Figielka napisał(a)
Witam,
Bardzo podoba mi się ta rabatka i chcę się nią zainspirować . Mam miejsce gdzie rosną świerki ale brakowało mi pomysłu co jeszcze ( w moim wątku str 1 na dole ) . Czy mogłabyś mi napisać nazwy trawek bo ja w tym temacie jestem noga . Znam tylko kostrzewę siną i świerki conika. Może masz aktualne zdjęcie.

Pozdrawiam

Witaj Figielko u mnie. Od razu spieszę poinformować, że nie wiem czy Conica w tym miejscu to dobry wybor. Napisałam u Ciebie, jaka był początek tej rabaty - przypadkowe te Conice Lecz czasem takie przypadki całkiem się bronią. Teraz trochę zagłuszone przez mocno już wybujałe trawki, ale wystają i mają się dobrze. Tak samo hortensje, które mam za stipami. Nie widać bidulek. Dopiero w przyszłym roku mam nadzieję będą reprezentować rabatę jak należy.
No dobra, rozpisałam się a Ty czekasz na informację o trawkach.

A- miskant 'Purpurascens'
B- ostnica Stipa,
C- turzyca 'Bronzita'
D- kostrzewa walezyjska 'Glaucantha'
Po bokach mam jeszcze turzyce palmowe, ale ich nie ma na zdjęciu. Zdjęcie aktualne, jeszcze ciepłe.

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 14:09, 27 sie 2016

Do góry
kasiek napisał(a)
Dostałam piękną konewke w prezencie, bardzo eleganckie rękawiczki i piękną

Cóż mam powiedzieć dziękuję? To na pewno, ale nie tylko - zapraszam - zawsze i o każdej porze - jesteś jak elektrownia atomowa - niespożyta energia która daje siłe, życzę by wszyscy mogli poznać Cię osobiście

Fajnie elektryzuje teraz ten kącik kolorami....super masz podejście do życia, brawo brakuje mi takiej motywacji do działania i siły takiej jak piszesz o szefowej, oj brakuje mi wsparcia od Danusi
Ogród Ani :) 14:07, 27 sie 2016

Do góry
No i obiekty naszych westchnień
To cis Hilli
Miśki mają około 180 cm wysokości i od 80 do 100 cm szerokości
Pomacaliśmy, zakochaliśmy się
Zdjęcia nie oddają ich urody.
Sorki, zdjęcia z komórki ale jak zobaczyłam takie pole Miśków to z wrażenia zapomniałam wziąć z auta aparat

Moje ukochane miejsce na ziemi 14:05, 27 sie 2016

Do góry
Eliksir z wrotyczu wykorzystany.
Podlane wszystkie żurawki, rodki i hortensje.

A takie coś chciałabym
Muszę zacząć grać w totka

Ogród Ani :) 14:01, 27 sie 2016

Do góry

cdn..
Ogród Ani :) 13:59, 27 sie 2016

Do góry

cdn...
Moje ukochane miejsce na ziemi 13:58, 27 sie 2016

Do góry
Róża Fresia???

Ogród Ani :) 13:57, 27 sie 2016

Do góry
Nie wiem jak nazywa się ten klon ale ja go chcę

cdn...
Ogród Ani :) 13:55, 27 sie 2016

Do góry

cdn...
Ogród Ani :) 13:54, 27 sie 2016

Do góry
Hej Wszystkim
Byliśmy dziś z eMem w Pisarzowicach oglądać cisy na żywopłot
Ponoć Pisarzowice to śląskie zagłębie cisów No muszę tą plotkę potwierdzić
Zwiedziliśmy też ogrody japońskie, śliczne są. Musimy tam wrócić jak zakwitną te wszystkie azalie
Kilka fotek

cdn...
Moje ukochane miejsce na ziemi 13:52, 27 sie 2016

Do góry
White Fairy

Moje ukochane miejsce na ziemi 13:51, 27 sie 2016

Do góry
Róża Chopin???

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:46, 27 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
odległośc między świdosliwami

Tak w linii prostej to 5,20m

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:43, 27 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Maczniak - dosłownie identycznie jak róże Marzeny po oprysku Czyli szarawy nalot na liściach, które dodatkowo zaczynają robić się faliste i sztywnieją.
U mnie pomogło Dithane, topsin sobie z maczniakiem u mnie nie radził.

A tutaj na szałwii to mączniak może?
Coś jeszcze, coś więcej... 13:30, 27 sie 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Sebek, a wiesz, że sansewerie oczyszczają powietrze z różnych szkodliwości? Ale ja jakoś tych szabli nie lubię

Te szable to była ostatnia deska ratunku, bo u mnie w salonie nie poradziły sobie skrzydłokwiaty, bluszcze, draceny, fikusy itd. - za dużo cienia miały. Przysiągłem sobie, że jak te rośliny padną to następne rośliny będą sztuczne One fajnie wyglądają w prostych i nowoczesnych donicach, u mnie jednak muszą mieszkać w inspirowanej (uwielbiam to słowo ) coubi - ja chciwy na takie wydatki jestem i wolę bilety na Kanary czy do innego Dubaju niż super donicę

Zdjęcie stare, są już trochę większe
Ogródek przy lesie 13:10, 27 sie 2016

Do góry
Figielka napisał(a)
Potrzebuję porady .Nie mam pomysłu na tą żwirową rabatę. Oczywiście pojawi się tutaj obrzeże z kostki,nie wiem jaki nadać kształt i nie wiem co tu jeszcze dosadzić. Rośnie tu już 5 świerków conica, ale zostawię tylko trzy bo jest zbyt gęsto. Rabatka jest na wprost zejścia z tarasu i cały dziń jest tu słoneczko. Moi najmniejsi goście biegają wszędzie i aby trochę ratować krzaczki postawiłam tam mały płotek .Puki co omijają.
Przyleciałam poznać nową Ogrodowczankę. Od razy zachwyciłam się widokami dookoła Twojej działki. Przy tak mocnych bokach podjąć wyzwanie skomponowania ogrodu to wieeelkie zadanie. Ale oczywiście do zrealizowania. Zresztą już widzę ogrom pracy włożony w zalążek ogrodu.
Przyszłam zobaczyć Twoją rabatkę z Conicami. Faktycznie początek identico jak u mnie. Nie wiem czy jestem wzorem godnym do inspirowania się, bo tak: Conice kupiłam, bo uśmiechnęły się do mnie w markecie (niekoniecznie ogrodowym). To odmiana white, więc wiosną ślicznie się wybarwia. Przywiozłam je do domu, podrapalam się po głowie, bo co ja teraz mam z nimi zrobić. No to posadziłam przy tarasie "na chwilę". Potem pomyślałam o czymś, co w miarę szybko wysoko mi urośnie i w zeszłym roku doszły trawy pampasowe. Wyhodowałam samodzielnie, z nasion. Były piękne, ale niestety nie miały w naszym klimacie szans na przeżycie. No to wiosną już bardziej świadomie zaczęłam kombinować z trawami. Poczytałam jakie wysokości, szerokości, gdzie i jak i w ten oto sposób "zaplanowałam" rabatę trawiastą
Miło mi, że Cię zainspirowała. NIe potrafię Ci doradzić, czy to dobry wybór, ale ja uwielbiam trawy i nie mam obiektywnego zdania. Wszystkie trawiaste rabaty uwielbiam. Masz tam spadek. Taka trawiasta, układająca się kaskadowo fajnie będzie wyglądać.

Zaraz u siebie podam gatunki traw.
Dziękuję za odwiedziny u mnie.
Czyżykowy zakątek 13:05, 27 sie 2016

Do góry
Za gęsto, o wiele za gęsto, moim zdaniem. Na płotek bukszpanowy ze 30 - 40 cm, chyba, że przesuniesz go bliżej kostki, to może parę cm może ci się uda urwać, ale ja bym nie sadziła go bardzo blisko kostki. Bukszpany, wbrew pozorom, rosną ja dawałam pół metra, żeby mi na trawę nie właziły. A ty od pnia drzewa do kostki masz pół metra , a chcesz posadzić jeszcze tawuły i carexy. Nie ma szans! Pień będzie grubiał, więc to też musisz uwzględnić.

Nie podobają mi się te carexy rozrzucone. Ja bym je skupiła, może jakieś minirządki regularnie, jak lubisz symetrię. Dlaczego narysowałaś róże jako małe 20 cm roślinki? Pisałaś, że te, co kupiłaś, rosną duże. Jeżowki to samo, przecież one się rozrastają. Moja kilkuletnia (chyba trzeci sezon ma), ma już ze 40 cm średnicy.

W ogóle to później będzie tam nie za wiele słońca. Róże mogą słabiej kwitnąć.

Edit: zrobiłam fotę od środka pnia mojej kilkuletniej wiśni i świerka Karel, rosnącego przed nią tymczasowo, który ma średnicę 30 cm. Miarka jest ustawiona na 80 cm. Słabo trochę widać, bo słońce. Na drugiej tam, gdzie 50 cm położyłam suchy listek na miarkę. U ciebie jest 50 cm od pnia. Moje bukszpany sadzone wczesną jesienią mają 20 cm średnicy. Sama widzisz, że wiele się tam nie zmieści.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:58, 27 sie 2016

Do góry
By być we troje - foto robiliśmy przy lustrach

Cóż mam powiedzieć dziękuję? To na pewno, ale nie tylko - zapraszam - zawsze i o każdej porze - jesteś jak elektrownia atomowa - niespożyta energia która daje siłe, życzę by wszyscy mogli poznać Cię osobiście
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:57, 27 sie 2016

Do góry
Grześ karmił ryby..

A Danusia robiła a kuku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies