Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

malgosia_2411 16:09, 08 wrz 2016

Przepraszam, że Wam zawracam głowę, ale tylko ta jedna rabatka z Marikenem i śliwa wiśniową, proszę o kilka rad.

Czy miskanty morning light, żurawki może wrzosy z lewej koło świerku, a pod wiśnią hortensje, dobry pomysł? Są tam trawki evergold postawione na razie i rosną pod wiśnią tawułki i ginko tez jeszcze nie posadzony
malgosia_2411 17:00, 08 wrz 2016

Taka cisza chyba brzydko namalowałam
Aretas 23:15, 09 wrz 2016

Witam
Czy mogłabym prosić o pomoc w zaaranżowaniu rabaty [edit: miejsca na rabatę ] przedstawionej na zdjęciu??
W związku z zakończona budową, rozpoczęłam ożywioną działalność na jej zapleczu na pierwszy ogień wybrałam miejsce położone najbliżej budynku. Strona południowa, bez grama cienia. Budynek ma dość "nowoczesną" bryłę i w takiej tematyce chciałabym pozostać jeśli chodzi o ogród. Wymiary wskazane na zdjęciu.
Czy mogę liczyć na kilka cennych wskazówek ?
Aretas 23:16, 09 wrz 2016

Wymiary są słabo widoczne więc podpowiem 650 cm na 130 cm
monika1977 20:41, 10 wrz 2016

Witam serdecznie forumowiczów,nie wiem czy to dobry wątek na to pytanie,ale może ktoś mi odpowie czy teraz jest dobry czas na sadzenie hortensji,czy raczej wiosną?
Gruszka_na_w... 21:01, 10 wrz 2016

monika1977 napisał(a)
Witam serdecznie forumowiczów,nie wiem czy to dobry wątek na to pytanie,ale może ktoś mi odpowie czy teraz jest dobry czas na sadzenie hortensji,czy raczej wiosną?

Hortensja to krzew sprzedawany w doniczkach. Można je sadzić cały rok.
Pamiętaj tylko, żeby dobrze jej przygotować glebę. Dobrze przekompostowany obornik, garść siarki, kompost, kwaśny torf. Po posadzeniu podlewać codziennie, jeśli nie pada.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
monika1977 21:08, 10 wrz 2016

Dzięki tak myślałam,ale wolałam się upewnić zanim skuszę sie na promocję
kariko 07:36, 11 wrz 2016

Witam i tradycyjnie już proszę o pomoc
Mam do obsadzenia rabatę frontową - na ten moment rosną na niej 2 trzmieliny na pniu i miłorząb 'Mariken' po środku. Rośliny jednakowej wysokości.
Stanowisko słoneczne - patelnia.

Rośliny, które mam w doniczkach po kilka sztuk (zgodnie z dekalogiem) to:
- tuje 'Danica'
- tuje 'Golden tuffet'
- cyprysik groszkowy 'Filifera aurea nana'
- żurawki Obsidian, Creme Brulee, Rio
- carex 'Bronzita'
- berberys kolumnowy 'Maria'
- hakonechloa macra 'Aureola'

wiem, że to jest za dużo na tę rabatę, ale robimy jednocześnie inną - z hortensjami 'Limelight' i miskantami 'Morning Light'.

Proszę o podpowiedzi - trochę się boję sadzić tu żurawki, bo patelnia, choć ktoś na forum pisał, że Obsidian rosną na patelni.

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź, bo koncepcji już miałam kilkanaście i w końcu pojechałam do szkółki i kupiłam kilka roślinek, aby ostatecznie jednak zdążyć przed zimą z tą rabatą

Bardzo dziękuję
kariko 13:05, 11 wrz 2016

Dodam tylko, że zrobimy jeszcze tutaj ekran z tui 'Smaragd' tak aby zasłaniała płot, będziemy jeszcze mieli 3 kule z cisa do dyspozycji i chcielibyśmy wysypać tę rabatę otoczakami. Ewentualne inne roślinki możemy dokupić.
ren133 15:31, 11 wrz 2016

kariko napisał(a)
Witam i tradycyjnie już proszę o pomoc
Mam do obsadzenia rabatę frontową - na ten moment rosną na niej 2 trzmieliny na pniu i miłorząb 'Mariken' po środku. Rośliny jednakowej wysokości.
Stanowisko słoneczne - patelnia.

Rośliny, które mam w doniczkach po kilka sztuk (zgodnie z dekalogiem) to:
- tuje 'Danica'
- tuje 'Golden tuffet'
- cyprysik groszkowy 'Filifera aurea nana'
- żurawki Obsidian, Creme Brulee, Rio
- carex 'Bronzita'
- berberys kolumnowy 'Maria'
- hakonechloa macra 'Aureola'

wiem, że to jest za dużo na tę rabatę, ale robimy jednocześnie inną - z hortensjami 'Limelight' i miskantami 'Morning Light'.

Proszę o podpowiedzi - trochę się boję sadzić tu żurawki, bo patelnia, choć ktoś na forum pisał, że Obsidian rosną na patelni.

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź, bo koncepcji już miałam kilkanaście i w końcu pojechałam do szkółki i kupiłam kilka roślinek, aby ostatecznie jednak zdążyć przed zimą z tą rabatą

Bardzo dziękuję

Gdybym miała taki dłuższy podjazd posadziłabym 3 drzewa szczepione wysoko typu umbry czy platany Alphen's Globe