Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 15:29, 08 wrz 2016

Do góry

Pozdrawiam !

Agata w szkółce czy w Holandii byłaś...
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 15:28, 08 wrz 2016

Do góry
Mój jest ten kawałek ogrodu 15:25, 08 wrz 2016

Do góry
A teraz dowód na to, że warto robić sadzonki z hortensji. Udają się różne sposoby. Najbardziej niezawodny u mnie to odkłady. W ubiegłym roku wiosną zrobiony odkład i po ukorzenieniu przesadzony w docelowe miejsce wczoraj wyglądał tak. Sama nie wierzę

I jeszcze jedna, od tej samej "mamy", też ubiegłoroczna.

W tym roku ukorzeniałam patyczki Limek wsadzając je bezpośrednio za mamusiami i ukorzeniły się dwa. Wykopałam przed wybuchem kwiecia, żeby nie zmarniały za starszymi krzakami.

I na koniec Silver Dollar kupiona w wakacje, połamała się w czasie ulewy. Przesadziłam do innej doniczki przyciskając ułamaną gałązkę do ziemi, wisiała dosłownie "na włosku". Teraz wygląda tak. Ułamana gałązka kwitnie i wyraźnie widać nowe korzonki.

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 15:25, 08 wrz 2016

Do góry
[img
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 15:22, 08 wrz 2016

Do góry
Dziś pogoda dopisuje a ja w pracy ehhh foto z ogrodu to mój codzienny widok z okna

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 15:20, 08 wrz 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Skończyłam czytać cały wątek! Dziękuję za możliwość spędzenia kilku wieczorów w pięknych okolicznościach przyrody i nie tylko.
Gratuluję wspaniałych pomysłów, inwencji twórczej i konsekwencji w realizacji planów.
Wspaniałe miejsce tworzysz. Z wielką przyjemnością będę zaglądać.
Pozdrawiam.

Zanim cokolwiek odpisałam na Twój post zajrzałam do Ciebie i przejrzałam kilknaście stron. Niestety nie mam kiedy czytać całych wątków. Choć Twój mnie zaintrygował bo jest taki trochę inny i widać w nim indywidualność. Oprócz tego co na zewnątrz również wnętrze domu mnie zaciekawiło.
Bardzo mi miło, że chciało Ci się przeczytać od początku mój wątek. Konsekwentna jestem i to aż za bardzo, czasem mi się za to obrywa. A i sama widzę, że jestem zbyt surowa w tym względzie.
Też bardzo lubię mój ogródek. Zapraszam do zaglądania i również pozdrawiam

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 15:18, 08 wrz 2016

Do góry

Pozdrawiam !
Mój jest ten kawałek ogrodu 15:16, 08 wrz 2016

Do góry
A teraz Limelight. Ich kolor jest różny, w zależności od miejsca.

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 15:14, 08 wrz 2016

Do góry

Wymiana rozchodników 15:14, 08 wrz 2016

Do góry
Ja również mogę się zwykłym różowym podzielić

Mój jest ten kawałek ogrodu 15:14, 08 wrz 2016

Do góry
Większość moich hortensji stopniowo przybiera odcień różu, co mnie bardzo cieszy
Grandiflora

Pinky Winky - widziałam piękne egzemplarze w różnych ogrodach, moja mnie nie zachwyca

Phantom

Ubiegłoroczna Polar Bear jeszcze biała
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 15:11, 08 wrz 2016

Do góry
Dziękuję dziewczyny, że zaglądacie. Bardzo mi się przyjemnie czyta to co piszecie.
Dla Was i na moją pamiątkę zdjęcia z dziś.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:02, 08 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
toc przecież tylko gadam ale jednak dzielenie wysooookich traw teraz nie spowoduje że będzie się już teraz miało więcej bo się połamie bo się poucina i efektu teraz już nie będzie...chyba ze umiecie takie wysokie trawki dzielić bez uszczerbku dla ich 1,5 metowej wysokości...chętnie się dowiem jak

Siaku ja nie wiem może mi się udało z tym dzieleniem ale odnalazłam :
Zdjęcie z 25 października a dzień wcześniej te miskanty podzieliłam z jednej ogromnej sztuki Żadna nie padła. Roboty z tym było - weź wydrzyj takiego skubańca I Asce navigatorce też zaraz później wysyłałam takiego wielkiego tylko obcięłam do zera - ponoć rośnie
Wymiana rozchodników 14:35, 08 wrz 2016

Do góry
Frezja moze sie wymienimy .ten pierwszy mi sie podoba
Ja mam o bordowych liściach
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:30, 08 wrz 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Myśląlm jeszcze o takim ułożeniu buksów:

buksy w hakone a w środku sesleria i szałwia lub runianka...lub
buksy w kamyczkach a w środku hakone.....dużo hakone...
Lamy też do przeniesienia....

Mi tutaj przede wszystkim drzewek brakuje., Najpierw drzewa, potem reszta
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:26, 08 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wooow ale fota.. bomba

Awatarek śliczny i kolejnych 33 lat a nawet dłużej
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:19, 08 wrz 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
hehe ty też ziemię oglądasz ? heheh ja z okna patrzę hihih rano z łazienki
dla nas to normalne, dla innych niekoniecznie

Tu ma być ogród :) 14:13, 08 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Czy to są ostnice?
Piękna kompozycja.

Masz rękę kobieto!
Ogród w skali mikro cz.II 14:00, 08 wrz 2016

Do góry
Jeżówka eccentric tak wyczekana...rośnie za falą red baronœ..czekam na kolor..i trzymam kciuki ,żeby pasował z dostosowaniem wysokości jest kiepsko..wystaje za bardzo ponad red barona...

Hortensja little lime kwitnie cudnie , jest bardzo kompaktowa...niestety moje obie hortki po tych desczach dostały jakiegoś magicznego grzyba i liście wyglądają mało efektownie .. Jakie delikatne sformułowanie

I rzut oka na ogród zza szalejącej rozplenicy

A to.. hmmmm..wczoraj byłam w nowej zjawiskowej kawiarni na jednej ze ścian wymalowanej farbą tablicową był taki oto napis zrobiłam fotkę i wrzuciłam na pulpit kompa w pracy i teraz chcę się podzielić z Wami tą moją ukochaną filozofią jedzenia

Buziole i miłego dnia dla zaglądających u mnie upały iście afrykańskie

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:00, 08 wrz 2016

Do góry
Witam,

14 maja 2016 zasiałem (na 200m2 działki uprzednio zakładając system nawadniający HUNTER oraz siatkę na krety) trawę (GOLDGRASS). Podłoże było piaszczyste więc dowiozłem przesianego czarnoziemu na ok 20cm wysokości. Nie traktowałem zwałowanej ziemi więc co oczywiste najpierw wzeszły chwasty, a po nich trawa.
Chwasty: usunąłem najpierw mechanicznie, a potem pod koniec czerwca za pomocą Mniszka i kolejny raz Mniszek 15.08.
Nawożenie: pierwsze na początku lipca, drugie 3 wrzesnia.
Nawadnianie: do momentu wzejscia trawy (1 miesiąc) dwa razy dziennie (rano i wieczorem, 1sesja = po ok.20 minut na każdą z 5 sekcji), potem raz dziennie (od 5:00 rano), a od sierpnia 4 razy w tygodniu (system posiada czujnik deszczu).
Do końca lipca trawa wyglądała bardzo przyzwoicie, a potem jej stan przedstawiają zdjęcia.
Koszenie: raz w tygodniu na 2 stopień wysokości cięcia (ok 4cm).

PROBLEM:
Obecnie trawa po koszeniu jest na całej powierzchni żółtawa, przed koszeniem jest oczywiście trochę lepiej, ale na zbliżeniu widać zalążki mchu. Z chwastami sobie radzę, ale trawa ma płytkie korzenie i bez problemu można kępki wyjmować z ziemi...

Proszę o poradę, co powinienem zrobić by przywrócić trawę do normalności?
(doradców wśród znajomych hest wielu, ale każdy beż zgłębiania tematu ma inną koncepcję - za mało wody, za dużo wody, za mało nawozu itp.)

Z góry dziękuję za porady.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies