Aniu wiem, że to zły moment ale od tygodnia staram się wrócic do Twojego rysunku całej działki. I myslę, że przy okazji planowania rabaty frontowej i tak bedzie trzeba do tego planu wrócić.
Znalazłam chwilę i przysiadłam do tego i powiem Ci co jaki pierwsze rzuciło mi się w oczy, myślę, ze powinnaś przemysleć przebieg lini rabat względem domu, żywopłtu istniejących ścieżek.
myślę, że ważne by były one wynikiem czegoś, jakichc lini które wyznacza dom czy ułożona kostka. to tez ułatwi kiedyś koszenie trawnika i planowanie nasadzeń.
wiem, że masz już drzewa i z tym bedzie trudniej ale byliny czy trawy mozna z łatwością przenieść. Nie wiem czy plac pod basen już istnieje?
narysowałam zatem coś schematycznego nie ruszając zanodto Twojego rysunku by pokazac o co mi chodzi. można oczywićie te linie poprowadzić inaczej ale nie wiem co już jest a co dopiero planujesz. przesunęłam tez pergole wtapiając ją bardziej w otoczenie i "oddając" trawnik.
moje linie to jedynie kolor czerwony by nie mieszać już bardziej na tym planie. wszystko między liniami czerwonymi a żywopłotem czy ścieżkami to rabaty.
zostaje główny tyrawnik, prosty ps po lewej stronie i pas po prawej tak by szło tamtedy obejść dom.
nie bij tylko