Oj będzie pięknie brzózki i derenie.
Ja swoje derenie posadzę na tle z jodeł, razem z trawami... zobaczymy czy to będzie znośnie wyglądać.
A brzózki i śliwy chcę podsadzić rozplenicami o ile mi nie wymarzną te co mam z wysiewu
Aga wiosną już będzie super... dobrze że masz plan i wiesz już co gdzie sadzić. Od razu inna praca i inne zadowolenie
Gierczusia, no żebyś Ty wiedziała haha, i Toszka i jej rozchodnik to takie dwa okazy nie do podrobienia
Jola, Pashmina kwitnie bez przerwy, trochę choruje, jak to róże, ale po oskubaniu szybko wypuszcza nowe listki. Najlepiej posadzić w takim miejscu, żeby można było z bliska oglądać kwiaty.
Zanim kupisz to daj znać, ja chyba wiosną będę chciała częściowo wydać moje - za dużo nakupowałam. Pochodzą z Agel Rosen, taką fotkę mam:
Gruszko, rzadko pokazuję ten fragment, bo pod tymi świerkami najwygodniej mi odstawiać wszelkie narzędzia ogrodnicze, które aktualnie są mi potrzebne, więc jest tam nieustający bałagan
Kawałek widać na tym zdjęciu:
Myśląlm jeszcze o takim ułożeniu buksów:
buksy w hakone a w środku sesleria i szałwia lub runianka...lub
buksy w kamyczkach a w środku hakone.....dużo hakone...
Lamy też do przeniesienia....
Dostrzegłam tu nie lata wyzwanie i problem ... qlva podagrycznik!!!!
To te ładne liście na łodyżce...
Najlepiej by było skosić nisko kosiarką (jesli nie ma kwiatów - białe śliczne baldaszki). Wszystko na kompost.
Potem widły amerykańskie w dłoń i do mrozów tytaniczne rycie w ziemi z uważnym, starannym wybieraniem kłączy pokrzywy, perzu i podagrycznika.
Dlaczego widły a nie szpadel?
Szpadlem potniesz kłącza. A podagrycznik odrośnie nawet z centymetra. Widłami podważysz i paluszkami wybierzesz.
Podagrycznik jest inwazyjnym zadarniaczem. Miałam z nim wątpliwą przyjemność i widziałam jak potrafi wrosnąć i opleść korzenie innych roślin. Kłącza prześwidrowały cebulki tulipanów, hiacyntów, szafirków - jak koraliki nanizane na sznurek.
Wczoraj dokończyłam prace na poligonie, więc mogę pokazać po całości co mi myśli cały czas zajmuje...
Wiem już jak i gdzie poszerzę rabatę boczną
Nie wiem, co wsadzić w róg przy kostce, bo tam śnieg w ziemie z dachu spada...chyba podciągnę trawę albo wysypie kamyczkami...
Szambo i rabaty będą okostkowane, sambo bedzie miało inne kamyki na wierzchu, chyba ciemno szare...
Zdjęcia słabe bo wieczorem , komórka robione
Od daaawna przeglądam Ogrodowisko i zwiedziłam już trochę przedstawianych ogrodów (ciągle jeszcze kompletnie nie łapię który ogród je pod jaką nazwą ) to Twój jakoś ominęłam, jestem tutaj pierwszy raz w związku z tym serdecznie witam i od razu chwalę, że pięęęknie tu masz. Na pewno kilka rzeczy odgapię
Werbena mnie poraziła, nie widziałam nigdzie jej przedstawionej w taki sposób (zdj. pozwolisz zapisane).