Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 20:53, 26 wrz 2016

anna_t napisał(a)

wooow...
aleś ty drzew musiała wyciąć co? ale za to jakie okolice masz boskie...marzenie!
zapłocie u mnie puste, trawa rośnie. już dumam swany tam wypie...bo psuje mi wrażenia estetyczne

No sporo. Całe szczęście dużo czeremch, ale serce bolało na przykład przy tym dąbku na pierwszym planie - śliczny był, bardzo kształtny, ale wypadał centralnie na wjeździe na posesję. Z drugiej strony zacieniałby mi pas różankowy, więc może i lepiej, że poleciał. I tak słońca mam jak na lekarstwo.

Co do róż, u Ciebie dużo więcej miejsca niż u mnie, ale jak Ci coś już teraz nie gra to wywalaj tam gdzie nie będzie przeszkadzało. Któraś z dziewczyn słusznie napisała u Ciebie, że za dużo róż robi wizualny pierd...nik, i to święta prawda.
UrsaMaior 20:54, 26 wrz 2016

anna_t napisał(a)
widziałaś to?
ogród Anety
na innych fotkach na tej plazy sie jej dzieci jak w piaskownicy bawią

Ooo nie widziałam! Który to ogród? Fajnie to wymyśliła

Ania, wiesz co, jeszcze mi się przypomniało a propos róż, że jedyne miejsce, w którym są praktycznie same i wygląda to bosko to ogród Safoyi. Znasz? Już się dawno nie odzywała, ale blog wisi, można obejrzeć. Przecudowne foty i róże.
Zana 22:33, 26 wrz 2016

UrsaMaior napisał(a)

Mam jeszcze takiego hardkora z jesieni

No bosko to wygląda! Mega kopę roboty macie za sobą! Piaseczek identiko jak u mnie.

Do cienia to ja ci jeszcze zaproponuję rodgersje, ale jakbyś posadziła same rodgersje na większej powierzchni pod drzewami (takie poletko), na wiosnę krokusy i zawilce gajowe (one potem zanikają) i wysokie fioletowe czosnki. Nie wiem czy to Twój klimat, ale jak bym miała duży ogród to bym se tak zrobiła.

Safoya szkoda, że wątek opuściła, bo jej zdjęcia absolutnie fantastyczne są. Nie wiem nawet czy blog dalej prowadzi.

malgol 08:34, 27 wrz 2016

Przyszłam z rewizytą i jestem zachwycona! Piekny dojrzały ogród !
Jak ty to robisz ,że przy takiej ilości brzóz jeszcze Ci ręce nie odpadły od sprzątania Ja już nie mam siły i zastanawiam się czy nie wyciąć swoich i nie posadzić jakiejś ozdobnej odmiany. Ponoć mniej śmiecą...
A ta stipa na sterydach jest fantastyczna! Siałaś z nasionek czy kupiłaś sadzonki?
Jeżówki tez baaardzo mi sie podobaja
lojalna_ 08:36, 27 wrz 2016

Wspomnień widze cd )) Kawala roboty z tymi wycinkami drzew i emocji sporo )))
Kupiłam jezowek green jewel ) piekna jest ) chciałam Twojego twinking star ale nie było kupiłam jak pan powiedział podobnego tylko zapomniałam jak sie nazywa ....chcieć dokupić a tu chyba pozostanie tylko rozmnażanie ))
UrsaMaior 11:30, 27 wrz 2016

Anula, pocieszam się, że przynajmniej bagna nigdy nie mam po ulewach przez ten piaseczek A te czosnki w cieniu dają radę? Myślałam, że wolą słoneczko... Na wiosnę rozejrzę się za choinami kanadyjskimi i rh. Nie wiem czy trzymać się Cunningham's White czy spróbować czego nowego...

Gosia, dobrze Cię widzieć O brzozach nawet ostatnio pisałam, że kocham je i nienawidzę. Najpierw żółty pyłek, potem łuski, wszędzie, na parapetach, w łóżku, w wannie. Cholery można dostać. Liście pół biedy, zbiera kosiarka, ale faktycznie brudasy straszne Taras odkurzę, za 20 minut to samo Już się poddałam, trudno, nie mam wygłaskane, bo się nie da po prostu. Ten carex kupowałam w sadzonkach, ostatnie zdjęcie z jego sesji robiłam tuż po wsadzeniu. Spore były, ale i tak ładnie przybrał w krótkim czasie. A jeżówki LOVE!

Jola, oj tak, poszłam za Twoim przykładem i sama sobie przypomniałam jak to było
Zazdroszczę Green Jewel! Chciałabym, ale muszę najpierw miejsce wygospodarować - plan na wiosnę. A co do Twinkling Star, to dwa z moich zostały połamane przez cholerne kocury, pozbierałam wielką garść pędów, jak się ukorzenią to dostaniesz. Śliczny jest ten rozchodnik.
Zana 11:40, 27 wrz 2016

Ja posadziłam czosnki w ubiegłym roku w ramach eksperymentu na cienistej rabacie (no późnym popołudniem jest tam trochę słońca) i zakwitły, ciut później niż te na słońcu, ale wydaje mi się, że za to dłużej kwitły. No i kiedy te na słońcu przekwitły to te w cieniu cały czas oko cieszyły. Tak więc spróbować nie zaszkodzi.
Ja osobiście lubię wielokolorowość w rh, najbardziej mi się podobają fioletowe.
Liście dębowe zbieraj do worków i kompostuj. Pod rh i hortki potem jak znalazł - u Gosi z Mojego ogrodu pod lasem przed chwilą pisałam.

Brzozy, och tak samo kocham i nienawidzę.
UrsaMaior 11:46, 27 wrz 2016

Aaa no to dobrze wiedzieć! Trochę cebul w tym roku kupiłam, zrobię w takim razie tak jak Ty.
Co do rh, to u mnie rosną na prawej rabacie duże CW, za nimi przytulone małe Nove Zemble, a na środkowej rabacie (tej, które mi sen z oczu spędza) mam 3 sztuki fioletowych właśnie (też uwielbiam!) i 3 sztuki Eskimo. Zostaje mi do obsadzenia rabata lewa, ta całkiem w cieniu. Nie wiem czy trzymać się CW (sprawdzone, ładny pokrój) czy nie... Przyglądam się Von Oheimb Woislowitz i Pearce's American Beauty, wiosną coś trzeba będzie postanowić.
A liście to już wiem Po toszkowej akcji ratunkowej moich rh nie pozbędę się już ani listeczka
Zana 11:55, 27 wrz 2016

Von Oheimb też mi po głowie chodzi, on docelowo ogromny rośnie no i najpóźniej chyba ze wszystkich kwitnie.
UrsaMaior 11:57, 27 wrz 2016

Jak ogromny to dobrze, bo chcę się zasłonić od tego sąsiedztwa za płotem, a mój grabowy żywopłot mistrzem szybkości nie jest. Z kwitnieniem też super, będzie czym oko cieszyć Nie wiem tylko czy da się go tu gdzieś upolować. W razie czego wyprawa do Ciepłuchy.