Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:26, 23 sie 2016

Do góry
Czy może mi ktoś pomóc w zdiagnozowaniu co dolega moim hostom Gold Standard? Oto zdjęcie

Mam nadzieję że to nie HVX groźna choroba host. Podejrzewam, że to efekt mocnego przygrzania w słońcu a potem jeszcze deszcz. Czy coś im zaaplikowac?
Hortensjada 00:23, 23 sie 2016

Do góry
Hortensjada 00:19, 23 sie 2016

Do góry
Hortensjada 00:14, 23 sie 2016

Do góry
Hortensjada 00:10, 23 sie 2016

Do góry
Hortensjada 00:05, 23 sie 2016

Do góry
Dzięki, że zaglądacie Czuję pewien przesyt jeśli chodzi o ogród, zabiera mi mnóstwo czasu, tak samo Ogrodowisko bardzo wciąga, człowiek skacze z postu na post, wpatruje się w te fotki a czas leci nieubłaganie
A tyle ciekawych rzeczy wokół, muszę to zmienić, bo stanęłam w rozwoju - intelektualnym, duchowym itp.
Pierwszy krok zrobiony- właśnie obejrzałam Headhunters- bardzo polecam, jutro czas na książkę Jo Nesbo ( ale najpierw wreszcie muszę przeczytać instrukcję obsługi aparatu fotograficznego )no i pora poszerzyć słownictwo obcojęzyczne a ogród niech różowieje Fotki robione późnym popołudniem
Ogródek podwórkowy 00:02, 23 sie 2016

Do góry
Moje hortensje:
Ogródek Iwony II 23:56, 22 sie 2016

Do góry

Koniec.
Pogoda była piękna.

Ewa, ja bym naprawdę nic już nie zmieniała, no chyba, ze coś padnie, albo za mocno się rozrośnie
Ja bym tam mogła nająć się za ogrodnika

I pewna rewfleksja:
Oród jest duży, kiedy wracam do mojego ogródka, czuje się w pierwszej chwili, jakbym znalazła się w skorupce orzeszka,
ale po raz pierwszy, kiedy wróciłam, poczułam, że mój orzeszek mi się podoba. Że wreszcie nie muszę zazdrościć, a jak jeszcze mogłam sobie przywieźć roślinki:
kocimiętkę, trawki, żurawki i perovską - to osiągnęłam pełnię szczęścia, ze namiastka tego pięknego ogrodu spełnia się w moim małym ogródku.

Ewuniu, dziękuję za cudownie spędzone chwile, za roślinki, za przyjaźń i nie gniewaj się proszę, ze tyle fotek strzeliłam, ale naprawdę masz cudowny ogród i możesz być z niego dumna, ze własnymi rękami to stworzyłaś. A jak słuchałam, jak potrafisz mnożyć i dzielić, to zaraz nabrałam ochoty do pracy
Buziak

Brązowienie iglaków 23:44, 22 sie 2016

Do góry
Witam,
Tuje posadziłam 7 lat temu. Mam ich w sumie niemal 200szt. Problem jest z tymi z tyłu tarasu (strona północna). Na początku wszystko było ok ... posadziłam w ziemi z worka, specjalnej do iglaków ... początkowo dużo podlewaliśmy i fajnie rosły ... później trochę zaniedbane były, rosły bez odżywiania, podlewane deszczem. Dopiero 3 lata temu padły pierwsze trzy sztuki - to wyglądało tak, że powoli traciły blask, szarzały, z czasem żółkły i w końcu zasuszały się - proces zaczynał się od zewnątrz i czubka tui, wewnątrz wyglądały w miarę, długo były zielone w środku, tylko ta zieleń była taka przygaszona ... to wyglądało tak jakby coś powoli wysysało z nich soki. Przez dwa sezony działo się tak zawsze późną wiosną/latem a ostatni sezon nawet po zimie. W pobliżu tui nie rosną żadne drzewa, z tyłu nie mamy nawet sąsiada, jest zarośnięta chwastami łąka, którą co jakiś czas sami kosimy ...
Przy tujach, które wypadły jako pierwsze przebiega rura drenażowa ... ale już w innych miejscach nie ma niczego co by kolidowało z ich korzeniami ... a jeszcze coś, po wykopaniu takiej zasuszonej tui korzenie nie były podgryzione i wyglądały typowo, nie widziałam tam nic podejrzanego ...
Zawsze wypadają moje "stare" tuje ... nigdy te wymienione.
Od marca tego roku nie mam tam włókniny ... ale niestety wcześniej była, założona zaraz po posadzeniu.
W tym roku pryskałam je mospilanem i lałam doglebowo previcurem.
W tym sezonie wymieniła już jedną ale widać, że dwie kolejne marnieją:

Pomóżcie proszę bo naprawdę nie mam już pomysłu
Ogródek Iwony II 23:44, 22 sie 2016

Do góry
Ta rabata mnie zainspirowała.

Nie mam tyle miejsca, ale podobało mi się połączenie kocimiętki, jeżówek białych, werbeny.
Dodałam jeszcze u mnie szałwię i perovską i w ten sposób zagospodarowałam 2/3 mojej bylinowej rabaty dzisiaj
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 23:40, 22 sie 2016

Do góry
Kasik napisał(a)

Też go lubię

W sierpniu 2013 sadzony- sadzonka poniżej.

Ale juz w tamtym roku prezentował się okazale

To jest bardzo pocieszające Czyli moje hortensje za rok będą piękniejsze niż w tym roku
Ogródek Iwony II 23:39, 22 sie 2016

Do góry

Ogródek Iwony II 23:38, 22 sie 2016

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:36, 22 sie 2016

Do góry
mira napisał(a)

i coś mi zeżarło berberysy

Miro to efekty obżarstwa bardzo żarłocznej gąsienicy obnażacza kwaśnicówki. Niestety u mnie to samo. Pierwszy atak był wiosną. Wydawało mi się że zebrałam (ręcznie) wszystkie gąsienice (nie chciałam pryskać bo mam małego szczeniaka) A tu wczoraj patrzę - prawie gołe gałązki i znów te gąsienice Poczytaj w necie, trzeba je wytępić bo zjedzą Ci wszystkie berberysy
Ogródek Iwony II 23:30, 22 sie 2016

Do góry

Ogródek Iwony II 23:30, 22 sie 2016

Do góry
W sobotę byłam w pięknym ogrodzie. O tej porze roku po raz pierwszy.
Właścicielce ogrodu obiecałam, że wstawię tylko 4 fotki, ale Ewo wybacz, po obejrzeniu fotek nie umiem wybrać tych czterech

Ogród jest spory, na dwóch poziomach. Cały urok postrzegam w możliwości oglądania go z wielu perspektyw.
Piękny też jest przedogródek. Każdy zakątek dopracowany jest bardzo szczegółowo
Znajduje się tu sporo roślin. Masa bylin i traw. Na tarasie można cudownie spędzać czas, słuchając plusku wody Wzrokiem ogarniałam cudowne miejsca, nie mogłam się powstrzymać, musiałam sięgnąć po aparat

Zatem zapraszam do spaceru po ogrodzie Ewy

Ogród - Azyl Amatora 23:21, 22 sie 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
A tu moje

Ta z drugiego zdjecia wcale do pozostałych nie jest podobna ale to tez Eden.

Bogdziu, dziękuje. Ta druga najbardziej podobna do mojej. Zostaje mi poczekać do przyszłego roku i wtedy porównać.
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:18, 22 sie 2016

Do góry

Funkie - Hosta 23:14, 22 sie 2016

Do góry
Funkie - Hosta 23:14, 22 sie 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies