Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 20:50, 24 wrz 2016

A wielkość tego kółka wymierzyłam właśnie od rogu tarasu do tego miejsca i odtąd ciągnęłam koło:
Nett 18:46, 25 wrz 2016

Z powodu imprezy rodzinnej i niedzieli (podobno nie wypada w niedzielę pracować) udało mi się zerwać tylko tyle darni, ale i tak czuję ją w plecach.

Przy okazdji miałam przegląd gleby- wzdłuż żurawek gleba bardzo lekka, chyba za bardzo, sucha była, ale dżdżownic sporo i dość ciemna, czyli chyba trochę próchnicy jest, ale przydałby się obornik.
Ten ostatni fragment po lewej z kolei dość ciężko się kopało, ziemia dużo bardziej wilgotna, bo więcej cienia i bardziej zbita, z resztkami gliny, trochę jeszcze do rozluźnienia. Choć pod róże byłaby ok.
Nett 18:51, 25 wrz 2016

Ach i jeszcze kilka pytań
Toszko, czy te żurawki przesadzać jeszcze teraz wzdłuż nowej linii, czy zostawiamy je do wiosny?

Czy te nowe linie ograniczać ekobordem? Mam ich sporo i zastanawiam się czy warto żeby wyrównac brzegi, czy nie ma takiej potrzeby?

No i jezcze jedno-kilka dni temu za żurawkami powsadzałam cebulki czosnku główkowatego i nie wiem czy je wykopać teraz i posadzić w innym miejscu czy zostawić. Niestey posadzone są w linii prostej.

Toszka 19:51, 25 wrz 2016

Z ekobordami na razie się wstrzymaj. Jak będzie finalnie wiadomo, że jest dobrze, to wtedy je wsadzisz. Treaz jest ryzyko podwójnej roboty. Szkoda sił

Czosnki wcześnie posadziłaś. lepiej później je sadzić, tak, by pod wpływem ciepła nie ruszyły z wegetacja, bo ruszą i zgniją...
Wykop je śmiało. I posadź w innej koncepcji.

Żurawki wykop śmiało. Posadź plamą, nie w rządku. Ja bym dosadziła albo inny kolor, albo... nie wiem co ale bym dosadziła cosik
Nett 21:11, 25 wrz 2016

No to mnie z tą plamą zastrzeliłaś.

Czy Ty widziałaś gdzieś u mnie plamę? To będzie moja pierwsza w życiu.
Właśnie zaczęłam panikować i pewnie nocy nie prześpię myśląc gdzie tą plamę dać.
makadamia 08:50, 26 wrz 2016

Toszka napisał(a)

Widzę, że cię przytkało

Aśka kombinuje... a to tylko po to abyśmy o jej kominku zapomniały!
to jej chytry plan

Przejrzałaś mnie!

Ale Ania może już spać spokojnie.
Poszłam, znalazłam, zobaczyłam i uwag nie zgłaszam
Makusia 08:59, 26 wrz 2016

Aneta pięknie wyszło! Najlepszy efekt koła jest po zdarciu darni Wówczas widać zamysł, że koło ma być- potem podobno rośliny i tak koło nieco przekłamują. Kawał dobrej roboty za Tobą!
makadamia 09:08, 26 wrz 2016

Anetko - dołączam się do pochwał Martusi! Nie było łatwo, ale zdecydowanie wychodzisz na prostą
Nett 09:58, 26 wrz 2016

Ale fajne to Wasze kibicowanie. Kupa roboty przede mną, ale jest i motywacja. To najbardziej lubię
Dzisiaj dalszy ciąg prac zaplanowany. Trochę jeszcze dokopię to narożne koło, pozabieram kamyki z rabat, bo psują "wizję", wykopię te czosnki co je powsadzałam w tamtym tygodniu i wytyczę sobie koło przy tarasie.

Więcej nie dam rady, bo mi kręgosłup strzeli, a i ciemno się robi szybko.

Ale mi się to koło podoba Yooopii
Nett 09:58, 26 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Anetko - dołączam się do pochwał Martusi! Nie było łatwo, ale zdecydowanie wychodzisz na prostą

Ha ha, chyba na okrągłą